VIŠE OD 700 HODOČASNIKA IZ HRVATSKE I BiH ODALO POČAST ŽRTVAMA KRIŽNIH PUTEVA I MACELJSKIM MUČENICIMA

KARDINAL PULJIĆ: Ako netko danas opstruira istraživanja, onda i sam sudjeluje u zločinima. Istinu ćemo znati tek kada istražimo sva grobišta

Objavljeno: 03.06.2018. JJ

Kod crkve Muke Isusove u Maclju danas se okupilo 700-tinjak hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine, kako bi obilježili 73. godišnjicu Križnog puta i odali počast žrtvama iz Maceljske šume, oko 13 tisuća Hrvata, povratnika s Križnog puta, koji su tamo ubijeni 1945. godine. Hodočasnici su najprije izmolili pobožnost križnog puta, a zatim su položeni vijenci i upaljene svijeće kod grobnice 1163 žrtve, koje su ondje pokopane 22. listopada 2005. godine.

21 svećenik

Među njima je bio i 21 svećenik, redovnik i bogoslov, od kojih je najmlađi imao 18, a najstariji 50 godina. Vijence su, među ostalima, položili izaslanik Predsjednice RH Andrija Hebrang, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner i izaslanica predsjednika Vlade RH Zdravka Bušić, a bili su tu i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane RH, arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar Radoev Ivanov, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i načelnik Đurmanca Damir Belošević.
– Nismo danas došli ovdje da bi u sebi probudili mržnju, već da svjedočimo istinu, a nju ćemo znati samo kada istražimo sva grobišta – poručio je nadbiskup Puljić te se zapitao zašto se to sve sporo odvija. Dodao je i da, ako netko danas opstruira istraživanja, onda i sam sudjeluje u zločinima.

Formirana procesija

Prije svečanog misnog slavlja, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, formirana je procesija, u kojoj su sudjelovali predstavnici raznih udruga.
Ispred Udruge “Macelj 1945.”, prisutnima se obratio Stjepan Bačić, koji je istaknuo kako je na inicijativu Udruge “Macelj 1945.”, Općine i Župe Đurmanec u Hrvatski sabor upućen prijedlog da se Macelj proglasi spomen-područjem. Po završetku misnog slavlja, održana je i prigodna zakuska za hodočasnike. U organizaciji događaja sudjelovali su i članovi Društva Hrvatskih katoličkih muževa, na čelu s predsjednikom Mladenom Ptičarom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba