JESMO LI SPREMNI ZA NESREĆU VEĆIH RAZMJERA?

Požar donjostubičke škole, evakuacija 400 učenika, spašavanje ozlijeđenih – uspješno odrađena vježba zagorskih operativnih snaga civilne zaštite

Objavljeno: 29.05.2018. zagorjeinternational

– Požar škole, evakuacija, mnoštvo ljudi, njihovo zbrinjavanje, gašenje vatre i spašavanje unesrećene osobe iz automobila, koja je doživjela prometnu nesreću. Imali smo zapravo jedan scenarij koji je bio atraktivan za publiku, iako se u stvarnosti rjeđe događa – istaknuo je Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, opisujući što se to danas događalo u dvorištu Osnovne škole Donja Stubica, gdje je održana zajednička vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, pod nazivom “Požar u Osnovnoj školi Donja Stubica”. U vježbi su sudjelovale sve operativne snage sustava civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije: Stožer civilne zaštite KZŽ, Policijska uprava krapinsko – zagorska, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Vatrogasna zajednica KZŽ, Društvo Crvenog križa KZŽ i Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Krapina.

Zapaljenje kotlovnice

– Ideja je bila da pokažemo spremnost i opremljenost naših operativnih snaga Civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije. Sudjelovalo je osam operativnih snaga, pa smo željeli provjeriti njihovu koordiniranost i uhodanost. Provedena je evakuacija, kako bismo bili spremni u slučaju da se školi nešto dogodi. Znamo da u Krapinsko – zagorskoj županiji ima puno škola i upravo smo zato išli ciljano s tom vježbom, u kojoj je simulirano zapaljenje kotlovnice, evakuacija 400 učenika, s time da je jedan dio njih ostao zarobljen na gornjem katu. Imali smo i psa tragača, koji je pronašao jednu ozlijeđenu osobu. Sve je obavljeno profesionalno i na visokoj razini, a pritom ste mogli vidjeti i dobru opremljenost naših operativnih snaga. Krapinsko – zagorska županija svake godine ulaže u opremu i danas se moglo ovdje vidjeti sve ono u što smo ulagali proteklih nekoliko godina – rekao je po završetku vježbe zamjenik krapinsko – zagorskog župana i načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek.
Vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić također je iznimno zadovoljan vještinama koje su pokazali zagorski vatrogasci.

– Bila je ovo jedna združena vježba vatrogasnih snaga, koju smo mi koncipirali na način da smo ekipirali sudionike ove vježbe s vatrogasne strane, one koji pripadaju ovom području, prvenstveno se oslanjajući na početno djelovanje DVD-a Donja Stubica i njihovu tehniku, a onda smo uključili i šire snage, koje bi pozivali i inače, kada se radi o nekoj većoj vatrogasnoj intervenciji. Imali smo jedan kompleksni vatrogasni dio u taktičkom smislu, ali je sve bilo jako dobro odrađeno i stoga pohvaljujem zalaganje domaćeg zapovjednika, ali i članove domaćeg DVD-a, susjednih DVD-ova i Zagorske javne vatrogasne postrojbe, koji su izvršili ovaj zadnji dio spašavanja – rekao je Lovrenčić, dodavši kako je VZ KZŽ u protekloj godini imala 860 vatrogasnih intervencija.

Tri tima T1

– Veći dio su tehničke intervencije. Značajan dio čine intervencije u proljetnom periodu, kada je povećan broj požara na otvorenom prostoru, a jedan dio su i požari na objektima koji nose najveću štetu. Ovdje smo danas pokušali prikazati presjek svih tih aktivnosti – istaknuo je Lovrenčić.
U vježbi su sudjelovala i tri tima T1, odnosno, devet djelatnika Zavoda za hitnu medicinu KZŽ.

– Pokazali smo spremnost reagiranja u slučaju nesreće većih razmjera. Pokazali smo spremnost za suradnju s drugim službama i jednu ujednačenost u funkcioniranju. Ovakvih vježbi ni inače ne nedostaje. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije i sam organizira jednu ovakvu vježbu godišnje – rekao je ravnatelj Zavoda Krešimir Božić, dodavši kako je Zavod za hitnu medicinu KZŽ u prvih pet mjeseci ove godine zaprimio 10 tisuća poziva za hitne medicinske intervencije, od čega pet tisuća intervencija na terenu i pet tisuća intervencija u prostorima za reanimaciju.
– Prosjek odaziva u hitnim medicinskim slučajevima, znači, od prijema poziva do dolaska k pacijentu, je 16 minuta, što je jako dobro jer znači da smo unutar standarda koji propisuju pravila medicinske struke – zaključio je Božić. (ab, jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba