ILEGALCI POSTALI BIZNIS: Istog dana kada smo objavili tekst o pojačanom nadzoru granica zbog ilegalaca, u Žutnici kod Krapine su ih carinici pronašli pet u srpskom kamionu. No zašto svi o tome šute?

Tri Afganistanca i dva Pakistanca se 500 km vozila u prikolici teretnjaka, a onda su nadomak cilja uhvaćeni i vraćeni u Srbiju

Objavljeno: 22.05.2018. Alen Brodar

Točno istog dana, 15. svibnja, kada smo objavili tekst kako je sedam hrvatskih policijskih Uprava, koje se protežu do granice s Bosnom i Hercegovinom, dobilo nalog da provode znatno jači nadzor državne granice, zbog većeg pritiska migranata koji iz Bosne i Hercegovine žele ući u Hrvatsku, na Carinarnici u Žutnici kod Krapine pronađeno ih je pet u prikolici teretnog kamiona srpskih registracijskih oznaka. Do te smo dojave došli sasvim slučajno, nekoliko dana od spomenutog događaja, a iz PU krapinsko – zagorske nije došlo nikakvo priopćenje o ilegalcima koji su željeli u prikolici kamiona prijeći hrvatsku granicu sa Slovenijom, no na naš upit potvrdili su nam da se taj incident dogodio.

Transferirani u Srbiju

– Bilo je to u utorak, 15. svibnja na prostoru Carinarnice u Žutnici, u 15.25 sati. Carinski službenici su u teretnom prostoru vozila srpskih registracijskih oznaka pronašli pet osoba. Radilo se o trojici Afganistanaca i dvojici Pakistanaca, koji su pronađeni tijekom redovite kontrole kamiona. Protiv njih, kao i protiv srpskog vozača kamiona, ide uobičajeni postupak, a oni su odmah otpremljeni na Granični prijelaz Bajakovo te su transferirani dalje prema Srbiji – rekli su nam u PU krapinsko – zagorskoj, dodajući da su se u vozilo ukrcali u Beogradu.

No, najveći val, kao što smo pisali, dolazi iz susjedne BiH, u koju je u proteklim mjesecima ušlo gotovo 5000 migranata, koji preko Hrvatske žele doći do zapadnoeuropskih zemalja. Novi val migranata na ovim područjima uslijedio je nakon formiranja nove izbjegličke rute koja vodi iz Grčke, preko Albanije i Crne Gore do Bosne i Hercegovine. Ta je ruta otvorena nakon zatvaranja nekadašnje balkanske rute preko Makedonije, Srbije i Hrvatske. Prema službenim izjavama predstavnika slovenske policije, pritisak na ovu rutu iznimno je velik, a na prostoru između Grčke i Albanije u ovom je trenutku 50 do 60 tisuća migranata kojima je jedini cilj stići u Zapadnu Europu. U BiH dolaze migranti iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana, Tunisa i drugih zemalja. To potvrđuju i službeni podaci slovenske policije – u prva četiri mjeseca u Sloveniju je ilegalno pokušalo ući 1266 migranata. Što se pak hrvatske strane tiče, prema neslužbenim podacima, u prva tri mjeseca ove godine u nelegalnom prelasku granice uhvaćeno je oko 1300 osoba što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no ne zna se koliko su postotak od toga ilegalni migranti.

Dva dana nakon ovog događaja, uslijedio je sastanak načelnika PU krapinsko – zagorske i najbližih suradnika sa slovenskim kolegama iz PU Maribor, o čemu smo također pisali, a jedna od tema bila je upravo praćenje kretanja nezakonitih migracija koje su ove godine prisutne u većem broju. Također je naglašena potreba obostrane suradnje po pitanju suzbijanja svih oblika krijumčarenja preko državne granice ljudi, oružja, droge i sl., budući da se PU krapinsko-zagorska i PU Maribor nalaze na tzv. “balkanskoj ruti”.

Srećom, još uvijek nema pokušaja masovnih prelazaka hrvatske granice, međutim, ovakvih pokušaja, kakav se dogodio u utorak, što uspješnih, što neuspješnih, po svemu sudeći ima, i to mnogo više nego što se za njih uspije doznati.

Koja je prava brojka?

Tradicionalna policijska “zakopčanost” u informiranju o takvim događajima, u dosta je slučajeva opravdana, međutim, do prave je brojke ilegalaca uhvaćenih u pokušaju prelaska granice, vrlo teško doći. Vjerojatno tome u prilog govori činjenica da velika većina tih ilegalaca uistinu samo želi proći kroz Hrvatsku čim prije i nastaviti putovanje prema zapadu te kao takvi, kaže nam naš izvor blizak policiji, ne predstavljaju opasnost.

Inače se po Zagorju sve glasnije priča da je krijumčarenje ilegalaca preko granice za neke postao unosan biznis, budući da ti ljudi, tzv. ilegalci, kada kreću od doma, uzimaju sve što imaju i ne štede kako bi se dokopali neke od “obećanih zemalja” na zapadu Europe. Vozi ih se najvjerojatnije iz Zagreba, do kojeg nekako uspiju doći, a doznajemo da su neki ljudi s područja Zagorja već i uhićeni, međutim, radi se o “dostavljačima”, nikako o mozgovima tih operacija. Navodno pak ima i slučajeva kad im se čak organizira i smještaj koji “masno” plaćaju na području Zagorja, većinom u pograničnim područjima, da bi ih se potom u najpogodnijem trenutku prevezlo preko granice, ili pak dovelo do prirodne granice, koju onda sami prijeđu, ili pokušaju prijeći pješice, što ponovo masno plate, često vjerojatno zadnjim novcem koji imaju. Pitanje koje se postavlja je, ako novinari to mogu neslužbeno čuti na više mjesta, vjerojatno je došlo i do policije, a postupa li se po tome ili ne, upravo zbog te “zakopčanosti” teško je saznati, pa se logično, u narodu javlja crv sumnje, da se za takav posao treba imati veza u policiji ili na carini, odnosno da postoji neka vrsta sprege. Hoće li uskoro biti neka opsežnija policijska akcija koja će dokazati suprotno, ostaje za vidjeti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba