KAMO SA SMEĆEM? Općinski vijećnici Marije Bistrice jednoglasno odbili dati suglasnost za odlaganje otpada u svojoj općini do kraja godine, iako za sada ne postoji alternativa

“Ovo je povijesna prilika da se odlagalište otpada u Tugonici zatvori”

Objavljeno: 29.03.2018. zagorjeinternational

Održana je deveta sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice. Na dnevnom redu bilo je i nekoliko odluka vezanih za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području općine i sl., no prava rasprava povela se oko dodatne točke, koju je na dnevni red ubacio predsjednik Vijeća Teodor Švaljek.

“Lijepa Bistrica”

On inzistira na akcijskom planu da se ispitaju sve mogućnosti da općinsko poduzeće “Lijepa Bistrica” samo preuzme posao odvoza otpada na području općine. Vijećnik iz Tugonice i predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Željko Novak iznio je stav mještana Tugonice i Podgrađa, koji su u strahu zbog informacije koja se pojavila, kako je umjesto zatvaranja odlagališta u Tugonici, zatraženo da se ono pretvori u Centar za gospodarenje otpadom i to trajno. Načelnik Josip Milički i pročelnica Branka Herceg objasnili su kako su provjereni svi zakonski akti i kako o takvom scenariju nema govora, te su podsjetili da je Piškornica predviđena za regionalno odlagalište. No, niti to nije previše umirilo vijećnike, a Švaljek je još jednom podsjetio da je veliki propust napravljen 2004. godine, kada je prodan udio Općine u Komunalcu.
– Zbog toga i zbog inertnosti u prošlim vremenima, sada imamo situaciju da moramo donositi odluke s kojima se ne slažemo – rekao je Švaljek.

Piškornica nije spremna

Rasprava se povela oko činjenice da Komunalac ima dozvolu za odlaganje otpada u Tugonici još manje od mjesec dana, a kako regionalno odlagalište otpada u Piškornici još nije spremno, zatražena je suglasnost za odlaganje do kraja ove godine. No, vijećnici su jednoglasno odbili dati takvu suglasnost, istaknuvši u raspravi da je ovo povijesna prilika, ali i velika odgovornost da se ovo odlagalište zatvori. Rasplet ove iznimno teške i zahtjevne situacije bit će možda poznat kroz nekoliko dana, nakon dodatnih konzultacija i sastanaka, a vijećnici su zabrinuti može li ih se u ovom slučaju i zaobići, tj. bez njihove suglasnosti donijeti odluka o produženju rada odlagališta u Tugonici. Jer, s druge strane, nekog jasnog rješenja kamo bi se otpad odvozio, ako ne u Tugonicu, nema, barem dok ne proradi Piškornica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba