DVOTJEDNA EDUKACIJA U SKLOPU ERASMUS+ PROJEKTA U WALESU

Profesorica ŠUDIGO-a Barbara Hanjilec u Cardiffu upoznala britanski obrazovni sustav te se educirala u primjeni tehnologije u nastavi engleskog jezika

Objavljeno: 17.03.2018. Alen Brodar

U sklopu provedbe Erasmus+ projekta “Primjena CLIL metode u nastavi web dizajna”, nastavnica engleskog jezika u zabočkoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Barbara Hanjilec, sudjelovala je na dvotjednoj edukaciju u Walesu.
Strukturirani tečaj pod nazivom “Primjena tehnologije u nastavi engleskog jezika” odvio se u glavnom gradu Walesa, Cardiffu, a s nastavnicima iz Belgije, Švedske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Španjolske i Portugala, profesorica Hanjilec sudjelovala je u radionicama te se upoznala s besplatnim online aplikacijama Thinglink, Padlet, Snapseed, čitač QR kodova, ali i kreator kodova, Thatquiz i ostalima, a morala je i sama morala osmisliti i održati nastavni sat ostalim sudionicima primjenjujući predstavljene aplikacije. Voditeljica tečaja i moderatorica radionica bila je profesorica Lucy Norris koja je poznata zagovarateljica primjene tehnologije u nastavi.

Posjet školama

Drugi dio tečaja odnosio se na upoznavanje s britanskim obrazovnim sustavom. Teorijski dio o obrazovnim ciklusima, školskom kurikulumu, vanjskom vrednovanju i organizaciji školske godine održao je bivši ravnatelj i profesor povijesti u jednoj kardifskoj srednjoj školi, David Evans, nakon čega je bio organiziran posjet katoličkoj srednjoj školi St. Mary Immaculate u Cardiffu, koju pohađaju učenici od 11. do 16. godine te koledžu Gwent u Newportu, koji pohađaju mladi između 16. i 18. godine. Naime, ua razliku od hrvatskog obrazovnog sustava, u Ujedinjenom kraljevstvu učenici su obavezni pohađati školu do 16. godine te je odlazak na koledž kao specijalizirano obrazovanje ili korak prema fakultetskom obrazovanju neobavezan. Posjet školama bio je organiziran kao promatranje nastave i primjera dobre prakse korištenja tehnologije u nastavi. Profesorica Hanjilec tako je prisustvovala nastavi engleskog jezika, prirodoslovlja, povijesti i vjeronauka, te umjetnosti i digitalnog dizajna.

Slobodno vrijeme i – pokloni

Treći dio tečaja odnosio se na upoznavanje povijesti i kulture pokrajine Wales kao jedne od četiri pokrajine Ujedinjenog Kraljevstva te je za sve sudionike organizirano ilustrirano predavanje o velškoj kulturi, povijesti i tradiciji s degustacijom tipičnih velških kolača “Bara Brith” i “Teisen Lap”. Ovaj dio edukacije uključivao je i posjet St. Fagans National Museum of History, muzeju velškog života na otvorenome, dvorcu u središtu Cardiffa i velškom parlamentu. Sudionici tečaja posjetili su i Bath, prekrasan grad na jugozapadu Engleske u kojem je živjela i poznata spisateljica Jane Austen, te Caerphilly, gradić pored Cardiffa u kojem se smjestio najveći srednjovjekovni dvorac – utvrda u Walesu.

Slobodno vrijeme nastavnici su provodili istražujući Cardiff i uživajući u ispijanju čaja s mlijekom uz neizostavne sconese. Profesorica Hanjilec vratila se puna dojmova, novih saznanja i vještina te s malim poklonima za učenike i nastavnike – velškim kolačićima i kultnim britanskim slanim namazom od kvasca, Marmiteom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba