Još niste sigurni gdje nastaviti školovanje? Jeste li razmišljali o Sloveniji? Ovo je pravi izbor za vas!

NOVI SMJER – STAKLAR: Naučnička naknada, izdašna stipendija i smještaj u domu tijekom cijelog školovanja, a onda – siguran posao

Objavljeno: 10.03.2018. zagorjeinternational

Školski centar Rogaška Slatina mala je škola s velikim prednostima – Prijava za upis u 1. godinu moguća je do 5. travnja 2018. godine

 

Školski centar Rogaška Slatina u školskoj godini 2017./2018. pohađa 277 učenika – dvije trećine obrazuju se prema programu opće gimnazije (po dva odjela godišnje), a ostali prema programima optičarski tehničar i tehničar staklarstva. A za školsku godinu 2018./2019. pripremljen je novi, trogodišnji program – smjer staklar. Staklarska industrija u pograničnom području, i s hrvatske i sa slovenske strane, ima stoljetnu tradiciju, a Steklarna Rogaška d.o.o. renomirano je ime u staklarskom svijetu.

– Stoga pozivamo mlade koji bi se željeli osposobiti za zanimanje staklopuhača, staklobrusača ili rukovoditelja staklarskim strojevima, da upišu naš program naukovanja. Naime, učenik svake školske godine ima pet mjeseci prakse u staklarni, a u tom periodu ostvaruje i pravo na naknadu, koja prve godine iznosi 250 eura, u drugoj 300 eura, a u trećoj godini 400 eura – kažu nam u Steklarni Rogaška, koja ove godine raspisuje deset naučničkih mjesta te osim spomenute naknade nudi i mjesečnu stipendiju, koja prve godine iznosi 150 eura, druge 200, a treće 220 eura.


– Dakako, našim naučnicima po završenom obrazovanju nudimo i posao – ističu u Steklarni Rogaška, dodajući da je nositelj programa Školski centar Rogaška Slatina.
Prijavnicu možete pronaći na OVOM LINKU ZA PRIJAVU.

Kome je namijenjen program naukovanja staklar i što on donosi?

– Program staklar je trogodišnji i završava sa završnim ispitom. Namijenjen je učenicima koji više vole učiti na praktičan način, putem rada, nego iz knjiga. Više od polovine programa održava se neposredno na radnom mjestu u izabranom poduzeću. U školi se za učenike brinu učitelji, a u poduzeću mentori. Učenici se tako osposobljavaju za staklopuhače, staklobrusače i rukovatelje staklarskim strojevima. Već za vrijeme školovanja uspostave kontakt s budućim poslodavcem i dobro upoznaju posao koji će obavljati. Za vrijeme obrazovanja u školi Staklarna Rogaška i Staklarna Hrastnik učenicima praktikantima nude stipendiju, a za vrijeme osposobljavanja na radnom mjestu i nagradu za odrađenu praksu. Riječ je o važnom financijskom poticaju školarcu – nagrada za odrađenu praksu svake je godine viša s obzirom na godinu školovanja. Nakon završetka školovanja poslodavci učenicima osiguravaju posao, a tko želi, može nastaviti školovanje u programu tehničar staklarstva – rekla nam je Dubravka Berc Prah, ravnateljica Školskog centra Rogaška Slatina, dodajući da su oni u slovenskom mjerilu među manjim školama, međutim to pridonosi tome da su odnosi prisniji, a okruženje za učenje poticajnije.
Stoga predstavljamo i ostale programe koji se nudi u Školskom centru Rogaška Slatina.

Zašto se upisati u program gimnazije upravo u Rogaškoj Slatini?

– Naši su učitelji dostupni, svoje učenike dobro poznaju i spremni su im pomoći, zato je i kvaliteta znanja koje učenici steknu kod nas visoka. To naši učenici dokazuju rezultatima na maturi i na natjecanjima iz znanja. Ispitivanje je kod nas najavljeno, za otklanjanje problema u znanju učenicima su na raspolaganju sati za razgovor. Prepoznatljivi smo po projektnim danima, ekskurzijama, mjuziklu na engleskom jeziku, internetskom školskom časopisu, pjevačkom zboru, radiju, kuharskoj skupini … Naši učenici dobivaju visoka priznanja i u istraživačkom radu. Nudimo učenje trećega stranog jezika (francuskoga), nastavne sate obogaćujemo i vanjskim predavačima. Imamo jaku košarkašku ekipu – prošle godine bili smo drugi put zaredom državni doprvaci. Pripremamo mnogobrojne školske priredbe i razvijamo učeničke razmjene. Mnogi naši bivši učenici danas su liječnici, ljekarnici, učitelji, inženjeri, informatičari i doktori znanosti. Imaju lijepe uspomene na školu i rado se vraćaju. – ističe ravnateljica Berc Prah.

Što nude u programima optičarski tehničar i tehničar staklarstva?

– Oba su programa četverogodišnja. Nakon položene profesionalne mature učenici imaju više mogućnosti: mogu nastaviti školovanje na bilo kojem od visokoškolskih i višeškolskih studijskih programa, mogu se zaposliti u optičkoj ili staklarskoj industriji ili obrtu, a mogu krenuti i putem samozapošljavanja i otvoriti vlastitu optičarsku ili staklarsku radionicu. Oba tehnička programa osim općeobrazovnih predmeta uključuju strukovne module i praktičnu nastavu koja se održava u školskim radionicama. U 2., 3. i 4. godini učenici odlaze na višetjedno praktično osposobljavanje uz rad izravno kod poslodavaca. U okviru projekta Erasmus+ naši učenici 3. godine odlaze na trotjednu praksu u Beč i Leipzig, a nastavne sate obogaćujemo situacijskim učenjem i obilascima strukovnih sajmova (Milano, München, Venecija …) te optičkih i staklarskih poduzeća. Na tržištu radne snage prilična je potražnja za optičarskim tehničarima i tehničarima staklarstva. Kod upisa za tehničara staklarstva Staklarna Rogaška i Staklarna Hrastnik učenicima nude mogućnost dobivanja kadrovske stipendije (do 260 eura mjesečno) – zaključuje ravnateljica.

Što učenicima omogućuje učenički dom?

Ako još uvijek niste sigurni zašto biste školovanje trebali nastaviti u susjednoj državi, zbog toga jer se radi upravo o tome – drugoj državi, ne morate brinuti, ni za prijevoz, niti za smještaj.
– Prometne veze do Rogaške Slatine redovite su, a Učenički dom naše škole među najmodernijima je u Sloveniji. Učenici stanuju u dvokrevetnim sobama, po dvije sobe povezane su u apartmane s vlastitom kupaonicom i WC-om. Dom je opremljen dizalom i ima sobu za rekreaciju. Nakon nastave učenicima pomažu osposobljeni odgojitelji koji se brinu i za sadržajno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena – ističu u Školskom centru.

Projektni dani koje održavamo svake godine u prosincu temelje se na suvremenim metodama i oblicima rada

 

Učenicima upisanim u program tehničar staklarstva pruža se mogućnost dobivanja kadrovske stipendije.

 

Dio praktičnog osposobljavanja budućih staklara održava se u Staklarni Rogaška. Među upisanim učenicima mnogo je mladih iz susjedne Hrvatske.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba