U SPOMEN ŠKOLI DR. FRANJE TUĐMANA U VELIKOM TRGOVIŠĆU ODRŽANO PREDSTAVLJANJE KNJIGE STJEPANA ADANIĆA

VRIJEME HRABROSTI I PONOSA: Potresno svjedočanstvo o prvoj razmjeni ratnih zarobljenika 1991. godine, u vremenu kada su gorjeli svi frontovi

Objavljeno: 04.03.2018. Jelena Jazbec

U Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, u organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca, Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Krapinsko – zagorske županije, održano je predstavljanje knjige “Razmjene ratnih zarobljenika 1991. godine – Vrijeme hrabrosti i ponosa”, autora Stjepana Adanića.
Adanić iznosi svoja sjećanja o razmjeni ratnih zarobljenika koju je vodio kao ovlašteni pregovarač u ime Republike Hrvatske ratne 1991. godine.

Nepovoljni uvjeti

Knjigu su predstavili ministar branitelja Tomo Medved, Miroslav Tuđman, Dinko Čutura i sam autor, Stjepan Adanić. Poseban gost bio je Tomislav Bedeniković, bivši zatočenik zloglasnog logora “Manjača”, koji je iznio osobno svjedočanstvo.
– Ovo je svjedočanstvo prve razmjene ratnih zarobljenika te 1991. godine, vremena hrabrosti i ponosa. Knjiga je napisana iz pera čovjeka koji je imao iznimno veliku odgovornost i značajnu ulogu u procesu razmjene. Ona je vjerodostojna i potresna, ona u velikoj mjeri ima svoj doprinos u povijesnom kontekstu konačnog dokazivanja postojanju velikog broja tih koncentracijskih logora koji su organizirani ciljano i kamo su odvođeni hrvatski državljani, hrvatski branitelji i civili s područja Republike Hrvatske. Ova knjiga svjedoči o nepovoljnim i teškim uvjetima u kojima su naši pregovarali naši pregovarači, ali svjedoči i o rezultatima, odnosno, o 2333 spašena ljudska života koja su razmijenjena i prebačena na slobodni teritorij. Tekstovi otkrivaju zločinački naum, neprijateljsko djelovanje i postupke agresora – istaknuo je ministar Tomo Medved.

70 logora

Ratnih godina, na području Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i na privremeno okupiranim teritorijima Republike Hrvatske bilo je ukupno 70 srpskih koncentracijskih logora, u kojima su hrvatski branitelji i civili mučeni, ponižavani i ubijani. Kroz srpske logore prešlo je preko 30 tisuća ljudi, od toga tri tisuće žena i 1500 djece. Oko 300 ljudi je ubijeno ili umrlo u tim logorima, a na putu za logore stradalo je još 2500 ljudi. Najmlađa ubijena osoba imala je svega šest mjeseci, a najstarija 104 godine.
– Sada razumijete zašto nam je Franjo Tuđman, koji je stvorio hrvatsku državu, dao zadatak da po principu “svi za sve”, razmijenimo što je moguće više ratnih zarobljenika. U tim nemogućim uvjetima, kada se Hrvatska borila za goli opstanak, kada su gorjeli svi frontovi, kada su branitelji hrabro gradili hrvatsku državu, mi smo imali i drugi front, a to je bio front spašavanja ljudskih života iz srpskih koncentracijskih logora – rekao je autor Stjepan Adanić.
Prisutnima su se, uz organizatore, obratili saborski zastupnik Žarko Tušek, zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek i zamjenica načelnika Velikog Trgovišća Štefica Kukolja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba