U PONEDJELJAK POČINJE ISPLATA PRVE RATE IZRAVNIH PLAĆANJA POLJOPRIVREDNICIMA

Za oko 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstava bit će isplaćeno više od milijardu kuna

Objavljeno: 15.02.2018. zagorjeinternational

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objavio je kako Agencija za plaćanja u poljoprivredi u ponedjeljak počinje s isplatom prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima za proizvodnu 2017. godinu. Za isplatu je osigurano 1.073.655.324,13 kuna, a primit će ih oko 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstva koja su podnijela Jedinstveni zahtjev u 2017. godini te prošla kontrole Agencije.

Najmanje jedan hektar

U drugom dijelu isplate, koja će uslijediti u svibnju, poljoprivrednicima će biti isplaćeno 1.225.821.137,99 kuna za preostali dio izravne potpore i osjetljive sektore (mliječne krave, rasplodne krmače, duhan i maslinovo ulje,) te za IAKS mjere ruralnog razvoj (Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 – Ekološki uzgoj, Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima).
Izravna plaćanja dodjeljuju se samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja.
U studenome prošle godine poljoprivrednicima je isplaćeno 948 milijuna kuna predujma izravne potpore za 2017. godinu. U prvom dijelu isplate koja započinje u ponedjeljak, isplatit će se sredstva za: osnovno plaćanje, zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje, proizvodno vezana plaćanja za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve.

Zaštićeni računi

Prije isplate provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz proračuna RH. Poljoprivrednici koji su prijavili, pored redovnih, zaštićene račune, dobit će iznos potpore do 50 tisuća kuna na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun.
Nakon što isplata završi, poljoprivrednici mogu dobiti informaciju o isplaćenim potporama telefonskim pozivom u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili e-poštom na [email protected], uz predočenje svog matičnog identifikacijskog broja poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba