“BUDUĆNOST PRIPADA ONIMA KOJI UČE VEĆ DANAS”: Potpisan “Memorandum o razumijevanju u uspostavi partnerstva za naukovanje u RH”

Cilj je uvođenje centara kompetentnosti i više prakse za srednjoškolce, a već ove godine planira se dodijeliti 2400 stipendija za obrtnička zanimanja

Objavljeno: 30.01.2018. JJ

U prostoru Hrvatske obrtničke komore održano je svečano potpisivanje “Memoranduma o razumijevanju u uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj”. Cilj Memoranduma je formalizirati uspostavu partnerstva za naukovanje između potpisnika: Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, čiji su čelnici ujedno i potpisnici samog Memoranduma. Cilj je postići bolju organizaciju prakse i bolju kvalitetu obrazovanja, a konačni cilj trebao bi biti da polaznici strukovnih srednjih škola pola obrazovanja provode na praksi, a drugu polovicu u razredu.

Zakon o obrtu

U svom obraćanju, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić najavila je izmjene i dopune Zakona o obrtu koje bi se trebale naći u zakonodavnoj proceduri tijekom drugog kvartala ove godine, a koje će biti usmjerene vraćanju dobrih, ali zaboravljenih praksi, osobito onih vezanih uz polaganje pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave kod obrtnika, odnosno u gospodarstvu.
– Ove godine očekujemo dodijeliti 2400 stipendija za obrtnička zanimanja za koje bi isplata prvog obroka trebala krenuti početkom veljače ili prve polovice veljače. Za tu svrhu namijenjeno je 21 milijun kuna, što je najviše do sada. Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju dodijeljenih stipendija. Također, na raspolaganju je pet milijuna kuna za sufinanciranje mentora. Cilj je postići sinergiju između zainteresiranosti obrtnika da primaju đake na naukovanje, a kroz same stipendije, da strukovna zanimanja postanu što atraktivnija đacima – rekla je Dalić.

Fleksibilno obrazovanje

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napomenula je kako je Zakon o strukovnom obrazovanju upućen u saborsku proceduru. Njime će se unaprijediti strukovno obrazovanje te uvesti centri kompetentnosti, koji će postati središta okupljanja škola, poslodavaca i ostalih dionika, kako bi se omogućilo fleksibilno strukovno obrazovanje.
– Obrazovanje nema alternativu, a budućnost će pripasti onima koji uče već danas. Kao što bez poslodavaca nema naukovanja, bez partnerstva nema niti kvalitetnog strukovnog obrazovanja. Ponosan sam na svoju instituciju i ljude u obrazovanju koji su odradili ogroman posao – dodao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba