HRT će sam provoditi naplatu neplaćenih pristojbi i pokretati ovrhe

A KOLIKO ĆE TO KOŠTATI? Nova zapošljavanja, novi prostori za dokumentaciju, troškovi poštarine…

Objavljeno: 03.01.2018. zagorjeinternational

Hrvatska radiotelevizija (HRT) će sama provoditi naplatu neplaćenih radiotelevizijskih pristojba dospjelih nakon 1. siječnja ove godine, uključujući i pokretanje ovrha, a sve one neplaćene dospjele do tog datuma, naplatit će se preko dosad angažiranih odvjetničkih društava, potvrđeno je Hini u utorak, iz službe za odnose s javnošću Hrvatske radiotelevizije.

Najmanje 70 zaposlenika

S HRT-a nisu detaljnije izvijestili o tehničkim pojedinostima, broju angažiranih zaposlenika i planiranom trošku za provođenje naplate neplaćenih mjesečnih pristojba.
No, kako je istaknuto u HRT-ovu odgovoru Hini, u lipnju prošle godine za provedbu ovršnih postupaka, na temelju Zakona o dopuni Zakona o HRT-u prihvaćenog u svibnju na prijedlog zastupnika Mosta, treba zaposliti najmanje 70 novih administrativnih zaposlenika i zasad nepoznat broj novih pravnika. Uz to, treba izdvojiti najmanje 30 do 35 milijuna kuna za nova radna mjesta, troškove novih zaposlenika, poštarine i provedbu platnih naloga, piše Poslovni.hr.
U eksplikaciji dodatnog troška HRT-a, koji na temelju provedbe navedenog zakona iznosi gotovo tri posto dosadašnjeg godišnjeg proračuna tog javnog servisa, navodilo se i kako je potrebno osigurati dodatni prostor od 1125 četvornih metara za pohranu dokumentacije, šest milijuna kuna godišnje za troškove poštarine, izrade naloga, kuvertiranje i slično, te nadoknaditi trošak opremanja novih radnih mjesta.

Trošak plaća

Osim toga, s HRT-a su isticali kako se trošak plaća za više desetaka novih zaposlenika koji će se baviti provedbom ovršnih postupaka umjesto odvjetničkih društava procjenjuje na približno 8,5 milijuna kuna godišnje.



BOŽO PETROV:

Neka već zaposleni u administraciji HRT-a provode ovrhe, ne trebaju nova zapošljavanja

Iz Mosta pak traže da ovrhe provode već zaposleni u administraciji na HRT-u.
– Nakon što smo se teško izborili da se građanima od Hrvatske radiotelevizije preko određenih odvjetničkih društava ne naplaćuju enormni iznosi za ovrhe, žestoko se protivimo ideji da to bude razlog za nova zapošljavanja na Hrvatskoj radioteleviziji. Umjesto toga, tražimo da ovrhe provode već zaposleni u administraciji HRT-a, piše N1.
– Naš prijedlog koji je unesen u Zakon, tražio je da HRT postupak prisilne naplate vodi samostalno, s vlastitim kapacitetima i uz naknadu od 100 kuna po izdavanju platnog naloga, koji bi kasnije, u slučaju da građani ne podnesu prigovor, automatski postao ovršna isprava. Time se trebalo osigurati da HRT dobije naknadu za povećani obujam posla, da postupak naplate bude učinkovitiji, a da se građane oslobodi nepotrebnog harača, kao što je bilo 300 kuna za neplaćenih 80. Na taj smo način građane željeli poštedjeti te da 110.000 ovrha koje HRT provede u naplati televizijske naknade, ne prođe kroz ruke određenih odvjetničkih društava koji su na ovom nezahtjevnom poslu uprihodili preko 35 milijuna kuna godišnje.
– Hrvatska i njeni građani, umorni od poreza i svih oblika harača, ne zaslužuju da ih se opet prevede žedne preko vode te da se želja smanjenja njihovih davanja pretvori u festival stranačkog uhljebljivanja. Dosta je toga da se iskorištava svaka, pa i najmanja mogućnost za otimanje novca, zato građani i odlaze iz Hrvatske – izjavio je Božo Petrov.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba