PA KUD BAŠ NJEMU: Bivši direktor Piškornice prijavio krađu uređaja koji bi zasigurno pomogli u rasvjetljavanju slučaja isplate bonusa, župan Kolar javno progovorio o svemu

ČOVJEK STVARNO IMA PEH: Jozinoviću iz auta ukrali laptop i mobitel

Objavljeno: 19.12.2017. AB

Bivši direktor Piškornice Mladen Jozinović, čije sumnjive poslovne poteze, poput isplate milijunskog bonusa intenzivno istražuje krim policija po nalogu Državnog odvjetništva, prijavio je i da je sam bio žrtvom kaznenog djela, piše Podravski list.
Naime, dok se razduživao nakon ekspresne smjene, Jozinović nije vratio laptop i mobitel, a neslužbeno se doznaje da je nedugo nakon odlaska iz Piškornice policiji prijavio da su mu taj laptop i mobitel ukrali iz automobila parkiranog u Zagrebu.
S obzirom na to da su ti uređaji koprivničkim istražiteljima bili vrlo zanimljivi zbog mogućih korisnih informacija i materijalnih činjenica koje su tamo bile pohranjenje u elektroničkom obliku, navodno i zagrebačka krim policija također provodi intenzivnu potragu – za lopovom Jozinovićevih uređaja.
Sve se zanimljivije činjenice otkrivaju i “češljanjem” papira koje je policija izuzela iz Piškornice, piše Podravski list, čiji izvori tvrde kako je, osim milijunskog bonusa, fokus izvida snažno usmjeren i na oko 250.000 kuna honorara koje si je Jozinović lani jednokratno isplatio za cijelu godinu. Riječ je o enormno visokom honoraru od čak 21.000 kuna mjesečno, jer je Jozinović cijelo to vrijeme primao i plaću od 18.500 kuna. Iskrsnuli su, naime, novi detalji o okolnostima isplate tog honorara.

Evo što se dogodilo

– Ne znam što je bilo čovjeku, to je jedina normalna reakcija koju mogu imati – počeo je pak je svoje izlaganje o Piškornici krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na nedavnom sastanku sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, kojima je pokušao objasniti što se točno dogodilo u Piškornici.
– Vi znate da je formirana tvrtka kojoj je osnovni posao Regionalni centar za gospodarenje otpadom i koja je taj posao dovela do kraja, odnosno do suglasnosti Jaspersa. I sada je na ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću da raspiše javni poziv. Nakon prvog kruga od devet izvođača, ostala su dva konzorcija – jedan talijanski, jedan španjolski koji trebaju ponuditi rješenje za Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Piškornici. U međuvremenu je osnovana i tvrtka – kćer, koja je prikupljala otpad, s obzirom na sve probleme koje imaju pojedini hrvatski gradovi sa zbrinjavanjem otpada i iskorištena je prilika – u roku od tri godine ta je tvrtka došla na 22 milijuna kuna prihoda, od toga deset milijuna kuna čiste dobiti – pojasnio je po prvi puta javno župan Kolar, dodajući da je Mladen Jozinović na 24. sjednici skupštine Društva kao točku dnevnog reda stavio “bonus”, kao nagradu za sebe, koji se spominjao u vrijednosti od 187.000 kuna.
– Ja sam tražio da se to skine s dnevnog reda, jer ne dozvoljavam da se točke dnevnog reda dodaju na samoj sjednici. Naime, županijske stručne službe moraju imati vremena pregledati sve predložene točke dnevnog reda. Zaključak je dakle bio da se to skine s dnevnog reda, iako je bilo osnova da mu se da bonus, to bi mu dao svaki normalan poslodavac, te da tu točku pripremi za sljedeću sjednicu skupštine Društva. To nikada više nije došlo na sjednicu Skupštine, niti je ikada došlo na Nadzorni odbor – otkrio je Kolar.

Istražuje krim policija

Rekao je da je, čim je saznao za isplatu ogromnog bonusa, odmah zatražio od Jozinovića da mu dostavi da li je ta odluka o isplati stvarno bila takva, te da je, nakon što mu je Jozinović to potvrdio, odmah zatražio da se sazove izvanredna sjednica skupštine Društva, dok je varaždinski župan Radimir Čačić već sljedeći dan zatražio unutarnju reviziju.
– Mi smo ga dakako na izvanrednoj sjednici skupštine razriješili funkcije direktora, nakon toga je Nadzorni odbor sukladno zakonu raskinuo ugovor o radu, a tražen je i povrat bonusa, s obzirom na to da ga vlasnici, a od četiri županije, svaka ima po 22,5 posto vlasništva, dok deset posto ima općina Koprivnički Ivanec, nisu odobrili. Ne samo to, nego odluku o dobiti Društva nije dao na raspolaganje vlasnicima, već je to stavio u temeljni kapital društva. Mi smo stoga imenovali novog direktora, Nadzornom odboru smo dali smjernice oko pokretanja kaznenog postupka, a u firmu je ušla i krim policija. Međutim, ono što je sigurno, jest da Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica u budućnosti nema alternative – zaključio je Kolar.



OPĆINA KOPRIVNIČKI IVANEC GRADOVIMA I OPĆINAMA ŠALJE OPOMENE, JER IM NIJE DODATNO PLAĆENA TRAŽENA KOMUNALNA RENTA

“Te dopise treba zaboraviti i ignorirati ih, oni nemaju pravo na to”

Inače, Općina Koprivnički Ivanec je svim općinama i gradovima koji zbrinjavaju otpad preko tvrtke Eko- flor na Piškornicu, dostavila prijedlog Ugovora za komunalnu rentu. Upitali su stoga neki načelnici i gradonačelnici što s time, budući da su nekim slane već i opomene.
– Mi smo s pravnim službama Eko-flora dobili informaciju da je ne plaćamo, jer je ona već plaćena od samog Eko-flora. Oni su angažirali odvjetničko društvo, a mi smo i dalje u kontaktu s našim komunalnim poduzećem i postupamo onako kako nam oni daju upute – pojasnio nam je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, koji je i postavio to pitanje na sastanku sa županom Kolarom.

 

– Ja ga razumijem kao načelnika općine na čijem je području odlagalište otpada, koji smatra da ima pravo na dodatnu naknadu, međutim, to je bila tema i na Skupštini, gdje smo rekli da nema pravo na to. Dobili smo i pisma iz nekoliko općina, pogotovo međimurskih, koje su išle toliko daleko, prijeteći da će, ako općina Koprivnički Ivanec nastavi sa slanjem dopisa i opomenama, dignuti kaznenu prijavu protiv načelnika Koprivničkog Ivanca, zbog toga što mimo zakona želi ostvariti dodatni prihod. Prema tome, naša je sugestija da se zaboravi na te dopise i da ih se ignorira. Mi smo i kolegu zamolili da se okani toga, jer njihova renta je godišnje oko 2,5 milijuna kuna, sukladno postojećem zakonu – pojasnio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba