ŽUPAN ŽELJKO KOLAR U ŠIBENIKU NA SASTANKU S PREMIJEROM PLENKOVIĆEM, ČLANOVIMA VLADE RH I ČELNICIMA HRVATSKIH GRADOVA I OPĆINA

“O 50 posto nove financijske omotnice iz europskih fondova trebala bi odlučivati regionalna samouprava”

Objavljeno: 09.12.2017. JJ

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar sudjelovao je na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, članovima Vlade Republike Hrvatske, hrvatskim županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru. Sastanak je održan u Šibeniku u petak. Župan Kolar ovom je prilikom Vladi Republike Hrvatske predložio dvije konkretne mjere vezane uz povećanje učinkovitosti povlačenja sredstava iz europskih fondova i stavljanja u funkciju neiskorištene državne imovine. Župan Predlaže da o 50 posto nove financijske omotnice 2020.-2027., dostupne Hrvatskoj iz europskih fondova, odlučuje regionalna samouprava te da se, uz pohvalne izmjene zakona o raspolaganju državnom imovinom, i na tom području učini korak više.

Veliki gradovi i općine

– Kroz godinu do dvije neka se napravi popis imovine koja je od interesa za Republiku Hrvatsku, a nakon toga neka se upravljanje drugom imovinom prepusti velikim gradovima i županijama, koje će potom zajedno sa svojim općinama i manjim gradovima tu imovinu staviti u funkciju – rekao je župan Željko Kolar.
Na dnevnom redu sastanka bile su i aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne samouprave) u području zaštite potrošača, poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima te pitanja povrata sredstava iz Programa jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013./2014. godinu, zatim aktivnosti u području poljoprivrede: mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, izgradnja ribarskih luka, reformski zakoni u poljoprivredi – zakon o poljoprivrednom zemljištu, zakon o OPG-u i zakon o poljoprivredi, i naposlijetku inicijativa snažnijeg uključivanja županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.
Župan Kolar je, nakon najave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da će od preko 250 zahtjeva u mjeri 7.2.2. u prvom krugu biti dodijeljena sredstva za njih pedesetak, predložio premijeru Plenkoviću i ministru Tolušiću da se povećaju sredstva za tu namjenu.

Svih 18 jedinica

– Budući da jedinice lokalne samouprave s nestrpljenjem čekaju taj novac za poboljšanje stanja nerazvrstanih cesta, novo raspisivanje istog natječaja sljedeće godine samo bi odugovlačilo isplatu – rekao je Kolar.
Prema riječima premijera Plenkovića i ministra Tolušića, taj će se prijedlog najvjerojatnije prihvatiti, što bi značilo da će sredstva dobiti svih 18 jedinica lokalne samouprave iz Krapinsko – zagorske županije koje su i podnijele zahtjev.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba