BEDEKOVČINA JE DANAS I SUTRA DOMAĆIN PRVE “EKO ARENE” – PRODAJNOG EKOLOŠKOG SAJMA I KONFERENCIJE O EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDI

Uživajte u degustaciji proizvoda 60-ak ekoloških proizvođača iz svih krajeva Hrvatske, predavanjima stručnjaka i zanimljivom zabavnom programu

Objavljeno: 01.12.2017. zagorjeinternational

U sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina po prvi se puta održava “EKO Arena”, prodajni ekološki sajam i konferencija o ekološkoj poljoprivredi, u organizaciji Savjetodavne službe.
– Savjetodavna služba je institucija koja svakodnevno radi na terenu s poljoprivrednim proizvođačima i najbolje poznaje izazove s kojima se proizvođači susreću. Poznajemo situaciju u ekološkoj poljoprivredi, gdje imamo uzlazne trendove u povećanju površina i povećanju potražnje, prije svega uzrokovano razvojem turizma u Hrvatskoj. Ekološki proizvodi stoga dobivaju prednost i sve su traženiji. Ako uzmemo u obzir da je ovdje u Bedekovčini poljoprivredna škola, ideja “EKO Arene” bila je povezati znanje i edukaciju mladih ljudi, mladih poljoprivrednika i na neki način otvoriti diskusiju o svim izazovima i perspektivama ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Imamo 60-ak izlagača iz cijele Hrvatske, većinom iz kontinentalnog dijela, ali su tu i izlagači iz Dalmacije, s maslinovim uljem i drugim dalmatinskim proizvodima, tako da vjerujem da će svi posjetitelji naći ponešto za sebe. Izložba je danas i sutra otvorena za sve posjetitelje, koji mogu izabrati poljoprivredne proizvode za sebe, stoga pozivamo ljude da se odazovu i tijekom sutrašnjeg dana. Poslijepodne imamo zabavni program, a mogu i degustirati proizvode, kupiti ih i na taj način pomoći razvoju ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj – rekao je Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe prilikom otvorenja manifestacije.

Novi zakoni

Podršku projektu pruža i Ministarstvo poljoprivrede, a državni tajnik Tugomir Majdak je istaknuo kako se nada da će “EKO Arena” postati tradicionalni događaj u Krapinsko – zagorskoj županiji.
– Eko Arena je hvalevrijedan projekt za koji se nadamo da će biti i tradicionalan u Krapinsko – zagorskoj županiji. Čestitam Savjetodavnoj službi, Općini Bedekovčina i Srednjoj školi Bedekovčina na organizaciji ovog skupa, kako bi ekološki poljoprivredni proizvođači u Republici Hrvatskoj bili dodatno promovirani i kako bi njihovi proizvodi bili što zastupljeniji na policama hrvatskih trgovina. Uskoro izlazi i novi zakon o poljoprivrednim zemljištima i novi zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, koji će dodatno omogućiti OPG-ovima razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede u budućoj strategiji koju priprema poseban će naglasak staviti na razvoj ekološke proizvodnje. Trenutno u Republici Hrvatskoj ekološka proizvodnja obuhvaća 6,07 posto u odnosu na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, a cilj nam je ovaj postotak povisiti u budućem razdoblju. Na razini Europske unije, postotak ekološke proizvodnje je 6,22 posto – rekao je Majdak.
Na otvorenju je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je čestitao Savjetodavnoj službi na ovom projektu.
– Ovo je jedna novost u promociji i organizaciji poljoprivrednika koji se bave ekološkom proizvodnjom. Također im čestitam na odabiru lokaciju, mislim da nema idealnije lokacije u Hrvatskom zagorju. Bedekovčina ima poljoprivrednu školu, ali i dugogodišnju tradiciju poljoprivredne proizvodnje i siguran sam da će ova simbolička poruka koju odavde šaljemo na neki način potaknuti naše poljoprivredne proizvođače u Hrvatskom zagorju na dodatni i jači angažman, ali i Županiju, općine, pa i Hrvatsku u cijelosti, da skrene pozornost na činjenicu da bez jake i kvalitetne poljoprivredne proizvodnje, bila ona konvencionalna ili ekološka, nema opstojnosti hrvatskog čovjeka u ruralnim prostorima niti opstojnosti našeg sela i naših brega – zaključio je Tušek.

Lider poljoprivrede

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u svojem je obraćanju istaknuo kako na području Krapinsko – zagorske županije postoje 42 ekološka proizvođača koji obrađuju nešto više od 100 hektara zemlje.
– S obzirom na broj usitnjenih parcela i konfiguracije terena, koji onemogućuje intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, sigurno je da je ekološka proizvodnja jedan od prioriteta na području Krapinsko – zagorske županije, a i velik broj neobrađene zemlje stvara mogućnost da se što više zemlje stavi u ekološku proizvodnju. Ekološki proizvodi su možda malo skuplji, ali su kvalitetniji i zdraviji, stoga proizvođačima treba pomoći u brendiranju i plasiranju proizvoda na tržište – rekao je Kolar.
Načelnik Bedekovčine Darko Ban je pak istaknuo kako njegova općina ima sve predispozicije da postane lider poljoprivrede u Zagorju.
– Općina Bedekovčina ulaže u poljoprivredu, financiramo portal Vinoteka, gdje naši domaći proizvođači mogu izlagati svoje proizvode, financiramo ispitivanje tla za višegodišnje nasade u pedološkom laboratoriju Srednje škole Bedekovčina, a uključili smo se i u ovaj sajam, jer nam je želja potaknuti naše poljoprivrednike da izlažu, da se promoviraju i da još više ulažu u razvoj svog proizvoda i svoju promociju. Naša je prednost to što upravo ovdje u Bedekovčini imamo poljoprivrednu školu i razvijamo kadar. Zaista mislim da imamo sve uvjete i da možemo biti lider u Zagorju što se tiče poljoprivrede – zaključuje Ban.
Danas posjetitelji mogu poslušati zanimljiva predavanja stručnjaka, a sutra od 9 do 18 sati, osim u obilasku štandova i degustaciji proizvoda, mogu uživati i u glazbeno – kulturnom programu, uz “Kavalire” i folklorni ansambl “Žuna”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba