TURSKA DELEGACIJA U POSJETU KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

IZRAZITO ZAINTERESIRANI ZA SURADNJU SA ZAGORCIMA: Najviše ih zanimaju zdravstveni i toplički turizam

Objavljeno: 01.12.2017. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorsku županiju posjetila je turska delegacija. U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina održan je sastanak s predsjednikom HGK ŽK Krapina, Josipom Grilecom, zamjenikom krapinsko – zagorskog župana za gospodarstvo Anđelkom Ferekom – Jambrekom i načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem.
– Dolazimo sa sjeveroistoka Turske, iz Erzuruma, koji je također poznat po toplicama i zimskim natjecanjima. Nama je u interesu razvoj odnosa između ovih dviju država i dviju županija. Trenutno ćemo se fokusirati na Krapinske i Tuheljske toplice, da bismo vidjeli kako vi to tako dobro radite. Dolazimo zajedno s razvojnom agencijom sjeveroistočne Turske, koja je poznata po zdravstvenom turizmu i koja bi napravila istraživanje vašeg područja, da vidimo koje su mogućnosti razvoja suradnje – rekao nam je Eyüp Tavlaşoğlu, zamjenik gradonačelnika Erzuruma.

Robna razmjena

Predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec nada se mogućoj suradnji na području industrije i robne razmjene.
– Vidimo da ima dosta sličnosti između nas i ove turske regije, prije svega na području turizma, ali i nekih drugih područja, poput industrije. Ovo je prvi posjet, a vrijeme će pokazati kako će se to razvijati. Ja se nadam da će uslijediti i neki konkretniji posjet, možda s poduzetnicima. U prezentaciji koja je prikazana vidjeli smo da robna razmjena između Turske i Hrvatskog zagorja nije još velika, dapače, mi više uvozimo nego izvozimo, pa bismo to voljeli izjednačiti. Zato se moramo potruditi – istaknuo je Grilec.
Zamjenik župan Anđelko Ferek – Jambrek je pak rekao kako je konfiguracijom, industrijski i geografski sjeveroistočni dio Turske sličan ovom dijelu Hrvatske, a ono što Turce prvenstveno zanima je toplički turizam, jer imaju izrazito razvijene toplice.
– Mi imamo priliku pokazati i Krapinske i Tuheljske toplice. Iskazali su zadovoljstvo i želju za suradnjom, tako da ćemo ispred Županije i ispred Komore napraviti sve da im prezentiramo naš zdravstveni turizam. Kao što znate, Krapinsko – zagorska županija je osnovala Klaster zdravstvenog turizma, tako da i tu postoji ogromna suradnja. Turska ima 78 milijuna ljudi, stoga ne treba posebno naglašavati koliko bi to značilo za županiju, da dođe do robne razmjene. Spominjali smo i druge grane gospodarstva, pa smo tako razgovarali i o prijevozu. Znamo da je Macelj direktan ulaz u Schengen i da jedan veliki dio turskih prijevoznika na ovom dijelu dođe i stane ovdje, pa postoji mogućnosti da napravimo neki zajednički projekt – otkrio je Ferek – Jambrek.

Obilazak bolnica

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić je pak rekao kako mu je drago što ima priliku ugostiti tursku delegaciju u svojoj općini.
– Iskazali su veliki interes u području zdravstvenog turizma, čak i uže, u sferi medicinskog turizma, stoga je prva postaja koju će obići Specijalna bolnica “Akromion”, zatim Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i posjet će završiti obilaskom Klinike Magdalena. Krapinske Toplice su imale priliku ugostiti jaku tursku delegaciju prije dvije godine, prilikom Konferencije o industriji zdravstvenog turizma, a danas je u timu bila i predstavnica njihove razvojne agencije koja je izrazito zainteresirana za suradnju u sferi medicinskog turizma. Vidjet ćemo koje će se još mogućnosti otvoriti. Krapinske Toplice je posjetio i predsjednik turske spa asocijacije, koji je tada već inicirao suradnju u području istraživanja. On je vodeći turski balneolog. Otvara se mnogo mogućnosti, koje su prvenstveno vezane uz ulaganja – rekao je Svažić, dodavši i kako Krapinske Toplice već imaju spreman katalog ulagačkih mogućnosti koji su prezentirali predstavnici turske ambasade za gospodarske odnose.
U turskoj delegaciji je bilo 12 članova, između ostaloga, i nekoliko guvernera pokrajina te nekoliko gradonačelnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba