DANAS SE ODRŽAVA MANIFESTACIJA “SUTLA NAS VEŽE I SPAJA”, KOJA JE OVE GODINE POSVEĆENA POZNATOM ZAGORSKOM KNJIŽEVNIKU, PREVODITELJU I ENCIKLOPEDISTU

“Božidar Brezinščak Bagola čovjek je širokog obrazovanja, te silne energije i entuzijazma”

Objavljeno: 09.11.2017. JJ

U Narodnoj knjižnici Hum na Sutli, u sklopu književne manifestacije “Sutla nas veže i spaja”, održan je znanstveni skup povodom 70. obljetnice života i 50. obljetnice umjetničkog rada književnika i prevoditelja Božidara Brezinščaka Bagole. U sklopu znanstvenog skupa, održana su predavanja o stvaralaštvu Božidara Brezinščaka Bagole, a sve okupljene pozdravili su načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, ravnateljica Narodne knjižnice Hum na Sutli Narcisa Brezinščak i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je istaknula kako Županija niz godina podržava manifestaciju.

Plaketa za životno djelo

– Posebno mi je drago da je manifestacija ove godine vezana uz važne obljetnice našeg književnika, prevoditelja, enciklopedista, ali prije svega čovjeka širokog obrazovanja, silne energije i entuzijazma, gospodina Bagole – rekla je Petek te posebno istaknula projekt Enciklopedije Hrvatskog zagorja, čiji je inicijator i glavna pokretačka snaga bio upravo Božidar Brezinščak Bagola.
Otvorenju skupa nazočili su i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek te zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.
Božidar Brezinščak Bagola predsjednik je Hrvatskozagorskog književnog društva, a između ostaloga, član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja i Društva hrvatsko – slovenskog prijateljstva. Krapinsko – zagorska županija dodijelila mu je 2007. godine Plaketu za životno djelo, a 1996. godine odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Kako je istaknuto na skupu, pisao je na tri jezika – hrvatskom standardnom jeziku, kajkavskom dijalektu te slovenskom jeziku, a prevodio je s dva jezika – njemačkog i slovenskog. U svojem je radu podjednako posvećen prozi, poeziji i esejistici.

Program seli u Klanjec

Dio programa manifestacije Sutla nas veže i spaja bit će održan u poslijepodnevnim satima u Klanjcu, gdje će u 18 sati u Gradskoj knjižnici biti otvorena prigodna izložba “Ilustracije i naslovnice Bagolinih knjiga”, a potom će predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović govoriti o književnom stvaralaštvu Božidara Brezinščaka Bagole, glumac Željko Šestić interpretirat će tekstove iz Bagolinih knjiga, a uglazbljene Bagoline pjesme pjevat će Siniša Miklaužić.
Književnu manifestaciju “Sutla nas veže i spaja” organiziraju Narodna knjižnica Hum na Sutli i Hrvatskozagorsko književno društvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba