U HRVATSKOJ SE SUTRA PO PRVI PUTA OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN LABORATORIJSKE MEDICINE

UKLJUČILA SE I OPĆA BOLNICA ZABOK: U ponedjeljak dan otvorenih vrata laboratorija

Objavljeno: 05.11.2017. Jelena Jazbec

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu 5. studenoga po prvi puta u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan laboratorijske medicine (Lab Med Day 2017), kako bi se široj javnosti predstavila medicinka biokemija i laboratorijska medicina, struka s dugogodišnjom tradicijom u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama. Međunarodni dan laboratorijske medicine temelji se na tradiciji započetoj u Velikoj Britaniji, iz koje se proširio po čitavom svijetu.

Promotivne akcije

Istraživanja pokazuju da se približno 70 posto liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom se bave visokoobrazovani stručnjaci koji su najčešće nevidljivi javnosti, stoga je ovakva inicijativa mogućnost da laboratoriji otvore svoja vrata građanstvu i predstave im svoj rad.
Prvi hrvatski Lab Med Day 2017 osmišljen je kao niz promotivnih akcija koje će se održati diljem Republike Hrvatske, u manjim i većim hrvatskim gradovima – od Vukovara do Dubrovnika, u kojima će laboratoriji otvoriti svoja vrata i prikazati djelić svoga rada.

Predavanja i radionice

Nadalje, u lokalnim knjižnicama/vrtićima/gradskim prostorima će laboratorijsko osoblje održati niz predavanja i radionica koje su predviđene i prilagođene za različite dobne skupine (od vrtićke pa do treće životne dobi). Naglasak prvog Lab Med Day-a je na upoznavanju korisnika laboratorijskih usluga s načinom pripreme za laboratorijske testove. U obilježavanje će se uključiti i Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Danom otvorenih vrata, koji će se održati u ponedjeljak od 7 do 14 sati, a laboratorij će organizirano posjetiti i učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, Srednje škole Pregrada, Srednje škole Zlatar, Srednje škole Krapina te djeca iz Dječjeg vrtića Bedekovčina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba