NA SKUPŠTINI PRIHVAĆEN DRUGI OVOGODIŠNJI REBALANS

Županijski proračun smanjen za 7,7 posto

Objavljeno: 31.10.2017. Jelena Jazbec

Na sjednici Županijske skupštine prihvaćen je prijedlog II izmjene županijskog proračuna za 2017. godinu. Pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Igor Cigula obrazložio je zašto se pristupilo ovoj drugoj izmjeni.
– Izmjeni se pristupilo zbog ažuriranja dijela pozicija prihoda i rashoda sukladno njihovom izvršenju, odnosno, novim okolnostima u realizaciji aktivnosti i programa iz tih pozicija. Primjerice, smanjena je realizacija na projektima energetske obnove škola te na drugim značajnim kapitalnim projektima financiranim iz EU izvora, prvenstveno radi dugotrajnih postupaka odobrenja prijava na natječaje za financiranje projekata kod nadležnih ministarstava. S druge strane, povećana su izvorna sredstva za pojačano tekuće i investicijsko održavanje školskih objekata, itd. Također, tu su i nove aktivnosti i projekti čija se realizacija pojavila nakon posljednjih izmjena proračuna, primjerice, projekt “Baltazar 4”, projekt “Lumen”, uređenje ambulante u Loboru, uređenje Centra za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama, uređenje područne škole u Lučelnici i u Gornjoj Stubici – rekao je pročelnik Cigula.

Proračunski korisnici

Drugom izmjenom Proračuna za 2017. godinu planira se proračun u visini 582.779.675,08 kuna, što je za 48.632.303,72 kune ili 7,7 posto manje u odnosu na prethodni plan, koji je iznosio 631.411.978,80 kuna. Navedi prijedlog II. izmjene proračuna za 2017. godinu obuhvaća prihode i primitke te rashode i izdatke Županije i njezinih proračunskih korisnika (osnovne i srednje škole, učenički domovi, zdravstvene ustanove). Izneseno je i obrazloženje prijedloga II. izmjene županijskog proračuna bez sredstava proračunskih korisnika, dakle, obrazloženje za proračunska sredstva s kojima, u skladu sa zakonskim propisima, Županija i raspolaže.
Planirani prihodi i primici Županije ovom II. izmjenom proračuna predlažu se u iznosu od
165.329.158 kuna, što je za 35.751.220 kuna ili 17,8 posto manje u odnosu na prethodni plan, koji je iznosio 201.080.378 kuna. Istaknuto je kako je smanjenje uglavnom posljedica dugotrajne provedbe postupaka vrednovanja prijava kapitalnih projekata za financiranje iz EU sredstava kod nadležnih tijela državne uprave.

Projekti idu u realizaciju

Primjerice, radi se o projektima “Poslovno – tehnološki inkubator KZŽ”, “Energetska obnova škola”, “Sanacija odlagališta otpada”, ili kašnjenja objave javnih poziva za prijavu projekata u odnosu na prvotni plan, primjerice, “Integrirani promet zagrebačkog područja“. Također, smanjenje je i manjim dijelom uzrokovano dugotrajnim postupcima javne nabave, kao kod projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja KZŽ”, “Izgradnja sportske dvorane u Hraščini“ i “Dovršetak izgradnje sportske dvorane pri OŠ Đurmanec”. Međutim, istaknuto je, svi nabrojeni projekti idu u realizaciju, za sve osim za “Integrirani promet zagrebačkog područja” odobreno je financiranje, a samo je zbog prethodno navedenog, provedba odgođena za iduću godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba