INTERVJU: Novi načelnik zagorske policije Darko Car govori o svom dosadašnjem radu, kakvo je stanje zatekao u PU krapinsko – zagorskoj, stanju sigurnosti, stanju u prometu, neriješenim ubojstvima te kako vidi zagorsku policiju u budućnosti

SVUGDJE JE LIJEPO, ALI DOMA JE NAJLJEPŠE: Sav svoj trud, znanje i stručnost uložit ću u razvoj ove Policijske uprave, isto ću tražiti od svakog zagorskog policajca

Objavljeno: 21.10.2017. Alen Brodar

Povratak kući. Tako su mnogi okarakterizirali imenovanje Darka Cara, novim načelnikom Policijske uprave krapinsko – zagorske. Zapravo, novim – starim načelnikom, budući da je Car, inače rodom iz Bedekovčine, tu funkciju obnašao i od 1998. do 2000. godine, a u zagorskoj je Policijskoj upravi bio zaposlen od 1992. godine. Radio je kao inspektor za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta, ta kako sam kaže, od samog početka, prošao sve stepenice koje se u policiji mogu proći, od pripravnika do načelnika. Od 1994. do 1997. godine bio je rukovoditelj ispostave Službe za zaštitu ustavnog poretka za Krapinsko – zagorsku županiju (sadašnja SOA), a od 1998. do 2000. godine bio je načelnik PU krapinsko – zagorske. Bio je potom policijski službenik za migracijske poslove u PU zagrebačkoj, pa načelnik aerodromske policije, a od 2011. godine načelnik PU zadarske. Vratio se potom 2012. godine na funkciju načelnika aerodromske policije PU zagrebačke, a od 2013. godine u Ravnateljstvu policije bio je policijski službenik za obrambene poslove. Od 1. studenog 2016. godine radio je u PU krapinsko – zagorskoj, kao policijski službenik za stručno usavršavanje policije, da bi sada ponovno preuzeo funkciju načelnika PU krapinsko – zagorske. Za Zagorje International govori o svom dosadašnjem radu, kakvo je stanje zatekao u PU krapinsko – zagorskoj i kako je vidi u budućnosti.

Koja je bila vaša reakcija kada ste saznali da se uistinu vraćate na rukovodeće mjesto zagorske policije?

Najljepše je vratiti se doma. Prilično emotivno sam doživio taj svoj povratak kući nakon 20 godina. Znate onu uzrečicu, “svugdje je lijepo, ali doma je najljepše” ili onu “svaki se Zagorec vrne nazaj”. Za mene je to bila stvarno jedna emotivno proživljena noć odnosno sljedeći dan, ispunjen srećom, zadovoljstvom i ponosom.

Već ste bili na ovoj funkciji od 1998. do 2000. godine. Možete li usporediti ono vrijeme i ovo današnje, u kontekstu policije u Zagorju, njenih zadataka, ophođenja, načina funkcioniranja?

Svako vrijeme nosi nešto svoje, nešto dobro i nešto loše. Tako je i s aspekta policijskog posla. Mislim da je u ono vrijeme prije 20 godina bilo lakše biti rukovoditelj. A bili su drugačiji i pojavni oblici kriminaliteta, drugačiji ustroj policije, odnos organizacije rada unutar policije. Sve je tad bilo drugačije. Policijski ustroj se prilagođava vremenu. Puno puta znam reći da je biti policajac poziv, koji se mora prilagoditi vremenu u kojem se nalazi.

Osim ove funkcije, koju biste izdvojili od preostalih u dosadašnjoj karijeri i zbog čega?

Svakako bih izdvojio funkciju načelnika PU Zadarske. To je bilo jedno nezaboravno razdoblje u mom životu i u mom profesionalnom radu. Nekako sam se brzo prilagodio Zadru, ljudima, sredini. Ponosan sam jako na to razdoblje jer sam u PU Zadarskoj sa svojim djelatnicima polučio odlične rezultate rada, a građani su to itekako prepoznali jer su me i preko zadarskih portala birali za osobu godine. Znate, ispred Doris Pinčić, ispred jedne Klape Intrade, da osoba godine bude policajac, pa još stranac, mislim da je to za mene u ono vrijeme bio velik uspjeh. Inače, Zadar kao grad sam strašno zavolio, dolazio sam još tamo od malih nogu, s roditeljima na ljetovanje i jednostavno sam se u tom gradu pronašao. Rado odem i danas tamo, imam u Zadru mnogo prijatelja, znam često reći da je to moj drugi dom.

Kako općenito gledate na stanje sigurnosti danas u Hrvatskoj, na način funkcioniranja policije, ovlasti?

Stanje u Hrvatskoj je stabilno. To je sigurna zemlja i zasigurno će tako i ostati. Inače, policija funkcionira u tri hijerarhijske razine – ravnateljstvo, policijske uprave i policijske postaje, a ovlasti su uređene Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima i treba ih samo profesionalno primjenjivati u policijskim radom. Kako mi znamo reći, sve po zakonu.

Kakvo ste stanje zatekli sada u PU krapinsko – zagorskoj?

Živim u ovoj županiji i svjestan sam svega što se događa. Mogu samo konstatirati da je stanje dobro, ali znate da uvijek može biti bolje. Moram istaknuti – problem je promet. U osam mjeseci ove godine na našim je prometnicama bilo osam smrtno stradalih osoba, a toliko je bilo u cijeloj protekloj godini. Tu moramo puno raditi. Nažalost, zadnji smrtno stradali u prometu je bio upravo moj kum, dr. Hrvoje Stipić, koji je poginuo na autocesti kod Zaboka. Osobno sam išao na očevid i mogu samo reći da je kojim slučajem bio vezan, život bi mu bio spašen. To je poruka svim sudionicima u prometu: Vežite se, ne zato što policija kažnjava, već ćete tako spasiti svoj život. Moram istaknuti i podatak da je kroz Granični prijelaz Macelj tijekom ove godine prošlo preko 11 milijuna putnika. To je gotovo kao tri Hrvatske. Tranzitna smo županija i zbog te velike frekvencija putnika, smanjenje broja prometnih nesreća i sigurnost na granici će nam biti među prioritetima. Što se tiče kriminaliteta, prije svega mislim na teške krađe i krađe, to su stvari gdje moramo biti učinkoviti – moramo vladati informacijama, raditi i preventivno i represivno.

U Zagorju još uvijek ima neriješenih slučajeva teških kaznenih djela, čak i ubojstava. Malo ih je, ali ih ima. Koliko se policija danas posvećuje tome, što se radi po tom pitanju?

U Zagorju ima jedno neriješeno kazneno djelo teškog dvostrukog ubojstva, koje se dogodilo u Radakovom početkom 1999. godine. Tada sam ja bio načelnik PU krapinsko – zagorske i jako puno razmišljam o tom slučaju, razmišljao sam i kad sam bio na drugim funkcijama. Vjerujte mi, ne bi bilo sretnijeg čovjeka od mene da se to riješi. Na tom djelu intenzivno radimo. Slučaj nije pao u zaborav, nego se na njemu svakodnevno radi – pritom mislim na to da se kontinuirano prikupljaju obavijesti i provjeravaju sve informacije u odnosu na moguće počinitelje. Također se kontinuirano provode vještačenja u Centru za krim vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu. Ovim bih putem iskoristio priliku da pozovem građane koji imaju neku informaciju, ili smatraju da imaju nešto važno za reći vezano za ovaj slučaj, da nam to jave. Sve pomno analiziramo i vjerujte, imam osjećaj, onaj policijski instinkt, da ćemo mi to riješiti.

Dojam je da danas ima sve više krađa?

Nažalost, to je istina. Teška su vremena i ljudi pribjegavaju kojekakvim krađama, teškim krađama, pa čak i razbojstvima, međutim, statistika je unatoč tome pozitivna. Ali da su ta djela prisutna i da na njima radimo, jest činjenica. Nastojat ćemo da ta statistika otkrivačke djelatnosti bude što je moguće veća.

Kako biste ocijenili stanje sigurnosti u Zagorju općenito, a potom i u prometu, ove godine nažalost ponovo ima dosta poginulih, kako to umanjiti?

Osam smrtno stradalih u prometu je puno i radit ćemo, što preventivne, što represivne akcije da jednostavno smanjimo taj postotak. Brzina, bila nepropisna ili neprilagođena, je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća, uz alkohol. Apeliram i na roditelje mladih vozača da odgojno djeluju i svojim primjerom pokažu mladim vozačima kako se ponašati u prometu, ali ne samo o prometu, već općenito na svoju djecu u svim životnim situacijama, jer uočili smo i neke probleme ispred škola, na željezničkim i autobusnim kolodvorima…

Možete li usporediti situaciju iz policijskog aspekta na moru i u Zagorju?

PU zadarska je mnogo veća od zagorske, ne samo teritorijalno, već i po postajama. Mi imamo šest, a oni 11 postaja, plus Aerodromska policija i Pomorska policija. Grad Zadar i otok Pag, pa i druga turistička mjesta u turističkoj sezoni imaju znatno povećanje broja stanovnika – on se utrostručuje, pa su strahovite gužve u prometu, dok je Krapinsko – zagorska županija tranzitna. Što se pak tiče stanja kriminaliteta, ono je otprilike svugdje isto. Krađe, razbojstva, zlouporaba droga, ali sve se drži pod kontrolom.

Kako ćete voditi krapinsko – zagorsku Policijsku upravu i kako je vidite za pet godina?

Uložit ću sav svoj trud, znanje i stručnost koju imam u razvoj ove Policijske uprave. Isto ću tražiti od svojih najbližih suradnika, kao i svakog djelatnika ove PU. Nastojat ću uvesti i nešto noviteta, kako u rukovođenju, tako i u djelovanju te kadrovskom smislu. Vidjeli ste da su u ponedjeljak izabrani novi načelnici policijskih postaja, to su uglavnom mladi dečki kojima treba pružiti potporu. Mislim da je pred njima i na njima budućnost ove Policijske uprave. Povrh svega tražim stručnost, temeljitost, profesionalnost svih djelatnika, a na korist svih građana i posjetitelja Krapinsko – zagorske županije. Dakle, ovu Policijsku pravu vidim kao modernu i učinkovitu, moderno opremljenu, a onda i popunjenu s mlađim stručnim kadrom, spremnim odgovoriti svim izazovima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba