U Mariji Bistrici održana završnica prve Male ilirske škole “Ivan Krizmanić”

Mladi iz 23 škole sudjelovali u čuvanju sjećanja na ilirski pokret i njegovo djelovanje u Mariji Bistrici i Zagorju

Objavljeno: 16.10.2017. AB

U Domu kulture u Mariji Bistrici, ove je subote održana završnica Male ilirske škole “Ivan Krizmanić”, koju je organizirala Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica, povodom obilježavanja 175. godišnjice osnutka Matice Hrvatske i 250. obljetnice rođenja bistričkog župnika, prevoditelja i književnika Ivana Krizmanića.
Sudionike Male ilirske škole, njihove mentore i brojne druge okupljene pozdravila je i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, koja je čestitala djevojčicama i dječacima iz čak 23 škole, na uključenju u Malu ilirsku školu. Posebno je pohvalila dvije učiteljice, inicijatorice Male ilirske škole “Ivan Krizmanić”, Anitu Klemar i Anu Kaić na čuvanju sjećanja na ilirski pokret i njegovo djelovanje u Mariji Bistrici.

Gajeva slovarica

Škola je inače počela objavom likovno – literarnog natječaja na temu Gajica. Učenici su na likovni natječaj slali radove s motivom Gajeve slovarice, dok je tema literarnog natječaja bila “Prestanimo svaki na svojoj struni brenkati, složimo liru u jedno soglasje…“, iz proglasa Ljudevita Gaja u Danici iz 1835. godine.
Na natječaj je pristiglo ukupno 200 radova iz 23 škole iz cijele Hrvatske, a ukupno je dodijeljeno 12 nagrada i 11 pohvala. U povjerenstvu za likovne radove bili su Niko Barun, Mirjana Drempetić Hanžić Smolić i Ana Kaić, a u povjerenstvu za literarne radove Dubravka Težak, Željka Horvat Vukelja, Ivančica Tomorad i Anita Klemar. Nagrađeni radovi su zajedno s popisom sudionika objavljeni u prigodnom zborniku.

Izlet po Zagorju

Okupljenima su se obratili i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonica Marija Bistrica Mira Pižir te predsjednici ocjenjivačkih povjerenstava Niko Barun i Dubravka Težak. U popratnom kulturno – umjetničkom programu nastupili su učenici OŠ Marija Bistrica i Glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica.
Za sudionike Male ilirske škole Ivan Krizmanić organiziran je i izlet po Krapinsko -zagorskoj županiji.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba