PETROVSKO: Radovi na novoj mrtvačnici, pristupnoj cesti s potpornim zidovima te obodnom stazom na groblju, vrijedni ukupno 2,9 milijuna kuna, u završnoj fazi

Načelnik Šanjug: Najkasnije do kraja godine Petrovsko će imati potpuno uređeno groblje i novu mrtvačnicu, koja će omogućavati dostojanstvene ispraćaje pokojnika

Objavljeno: 08.10.2017. Alen Brodar

U općini Petrovsko od svibnja su u tijeku radovi na uređenju mjesnog groblja i gradnji nove mrtvačnice. Iako je rok bio kraj listopada, zbog lošijeg vremena u rujnu, rokovi su malo pomaknuti, međutim, općinski načelnik Ivan Šanjug zadovoljan je dinamikom radova, kao i izvođačem radova, krapinskim Krakomom, a pogotovo je zadovoljan što će Petrovsko konačno dobiti mrtvačnicu na primjerenoj lokaciji, koja će zadovoljavati potrebe općine.
– Dosadašnja mrtvačnica bila je napravljena na neadekvatnom mjestu i nismo mogli na primjeren i dostojanstven način organizirati ispraćaje pokojnika. Naime, ta je mrtvačnica maltene na državnoj cesti, koja je u međuvremenu i proširena, pa se taj prostor ispred nje još smanjio. Tako su ljudi prilikom pogreba doslovce morali stajati na cesti, ili preko ceste na privatnom parkiralištu. Taj problem imamo već jako dugo i bilo je krajnje vrijeme da se riješi – rekao nam je načelnik Šanjug, dodajući da je kod nove mrtvačnice većina grubih radova završena, a trenutno se rade fasada, voda i struja. Radi se i na te oko samog groblja – na novoj pristupnoj cesti s potpornim zidovima i obodnoj stazi, kao i uređenju hortikulture.

Projekt u dva dijela

– Što se tiče samog groblja, projekt je podijeljen u dva dijela – posebno je mrtvačnica, a posebno pristupna cesta s potpornim zidovima i obodna staza. Mrtvačnica se financira iz općinskog proračuna, za pristupnu cestu smo dobili 560.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja, kroz Program razvoja lokalne samouprave, a za obodnu stazu smo dobili 150.000 kuna. Ukupna vrijednost projekata je 1,8 milijuna kuna za mrtvačnicu, 753.000 kuna za pristupnu cestu s potpornim zidovima i 360.000 kuna za obodnu stazu i uređenje hortikulture – nabrojio je načelnik Šanjug.
Pristupna cesta s potpornim zidovima trebala bi biti gotova tijekom ovog mjeseca, najkasnije do polovice studenog, a obodna staza do kraja studenog, dok bi mrtvačnica najkasnije trebala biti završena do kraja godine.
– Taj smo projekt mogli prijaviti i na Mjeru 7.4, kako bismo dobili novac iz EU fondova, međutim, kako se na tu mjeru može prijaviti samo jedan projekt, odlučili smo se za sportsku dvoranu, koja je financijski puno zahtjevnija, njena procijenjena vrijednost je oko osam milijuna kuna – objasnio je načelnik.

Sportska dvorana

Zemljište za dvoranu je u vlasništvu škole, odnosno Krapinsko – zagorske županije kao osnivača, no oni su Općini ustupili kompletnu dokumentaciju i dali joj pravo građenja na tom zemljištu.
– Prijavili smo dvoranu u travnju i sada čekamo rezultate natječaja. Vjerujemo da bismo do kraja godine trebali znati jesmo li prošli na natječaju – rekao je Šanjug, nabrojivši i ostale projekte koji se planiraju u općini Petrovsko.
– Završava se projekt nerazvrstane ceste u Svedruži u dužini od tri kilometra, koja će tako biti spremna za prijavu na novi natječaj, nakon što završimo cestu koju smo već prijavili, od Područne škole u Slatini do Jurika. Još jedan projekt je uređenje Društvenog doma, koji je u jako lošem stanju. Za njegovu rekonstrukciju i sanaciju, u što su uključeni novo krovište, fasada i stolarija, je također dokumentacija praktično završena. Dakako, kontinuirano se radi na odvodnji i kanalizaciji, kao i na uređenju nerazvrstanih cesta – zaključio je načelnik Ivan Šanjug.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba