POVODOM DANA NEOVISNOSTI I DANA BRANITELJA KZŽ, ODRŽAN PRIJEM ZA BRANITELJSKE UDRUGE I POLOŽENI VIJENCI NA KRAPINSKOM GRADSKOM GROBLJU

Žarko Miholić: Ne želimo biti posebna kasta – mi smo dio ovog naroda, ali braniteljima treba osigurati ono što im zakonski pripada

Objavljeno: 06.10.2017. Jelena Jazbec

U nedjelju se obilježava Dan neovisnosti Republike Hrvatske i Dan branitelja Krapinsko – zagorske županije, a tim povodom krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Krapini održao prijem za predstavnike zagorskih braniteljskih udruga. U društvu umirovljenog pukovnika i posljednjeg zapovjednika 103. Zagorske brigade, danas načelnika Zlatar Bistrice, Žarka Miholića, te svojih zamjenika Jasne Petek i Anđelka Fereka – Jambreka, župan Kolar je braniteljima čestitao njihov dan.
– Čast mi je i zadovoljstvo da sam danas mogao primiti zapovjedništvo 103. brigade, predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnike svih udruga koje rade na području Krapinsko – zagorske županije i da im još jedanput zahvalim na doprinosu koji su svi zajedno dali u obrani i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. 11 i pol tisuća hrvatskih branitelja u svim postrojbama Hrvatske vojske, na svim ratištima, ne samo u Republici Hrvatskoj nego i van nje, i ono što nikada ne smijemo zaboraviti – one koji su položili život na oltar domovine – rekao je Kolar.

Snažne emocije

Umirovljeni pukovnik Miholić istaknuo je kako su uvijek povodom obilježavanja takvih važnih obljetnica, među braniteljima prisutne snažne emocije.
– Obilježavanje ovakvih dana nije zbog nas samih, da bismo sami sebi pjevali hvalospjeve, nego zbog naše prošlosti, zbog stvaranja naše države, najviše zbog onih kojih danas više nema, koji nisu s nama i koji su dali najveći doprinos u stvaranju Hrvatske. Pod rukovodstvom sadašnjeg ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koji kao ratni zapovjednik ima vrlo snažna iskustva iz Domovinskog rata, te prepoznaje probleme branitelja, očekujemo da će Zakon o pravima hrvatskih branitelja biti potpuno prepoznat, da će on biti donesen konsenzusom u Hrvatskom saboru i da će on garantirati svima onima na koje se odnosi sva prava koje te osobe zaslužuju. Uvijek naglašavam: hrvatski branitelji ne žele biti posebna kasta u ovom društvu, mi smo dio ovog naroda, mi smo se borili za ovaj narod, ali hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata treba osigurati ono što im zakonski propisi daju – rekao je Miholić.
Nakon prijema, kod Centralnog križa na krapinskom gradskom groblju vijence su položili i svijeće zapalili delegacije Krapinsko – zagorske županije, Grada Krapine, Ureda državne uprave u Krapini, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, te svih braniteljskih udruga s područja KZŽ.

Spomenik u Krapini

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako mu je drago što se upravo u Krapini obilježavaju ovakvi važni datumi.
– Drago mi je što se svake godine ovdje u Krapini okupljamo na sve značajne datume iz novije hrvatske povijesti, da se poklonimo svim braniteljima koji su dali svoje živote za našu domovinu. Da nije bilo njih, sigurno ne bilo neovisne demokratske Republike Hrvatske – rekao je Gregurović, istaknuvši kako se nada da će se sljedeće godine Dan neovisnosti obilježiti kraj novoizgrađenog spomenika svim Zagorcima poginulima u Domovinskom ratu, koji će se uskoro postaviti u Krapini.
Počast poginulim zagorskim braniteljima odala je i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.
– Zagorci i Krapinsko – zagorska županija su u ono vrijeme kad je trebalo, bili spremni braniti Hrvatsku i bili su na svim ratištima. Krapinsko – zagorska županija, općine i gradovi, svi stanovnici su se uključivali, i malo mi je žao što više nema onog velikog domoljubnog naboja. Sve žrtve žalimo, svih se poginulih sjećamo, i nikada ne smijemo zaboraviti da su Zagorci uistinu nesebično bili spremni boriti se za slobodnu i neovisnu Hrvatsku – rekla je Hubicki.
Među delegacijom Ministarstva unutarnjih poslova bio je i novi načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske, Darko Car.
– Moja je jedina poruka: ne zaboravimo branitelje, ne zaboravimo one koji su dali najviše, koji su dali svoje živote, da bismo mi danas mogli živjeti u slobodnoj Hrvatskoj – rekao je Car.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba