ODRŽAVA SE 16. PO REDU MANIFESTACIJA “ZAHVALA JESENI U KLANJCU”

EUROPA U MALOM NA KLANJEČKOM TRGU: Posjetitelje oduševili KUD-ovi iz sedam zemalja, večeras još nastupaju Begini, a sutra Klapa Intrade

Objavljeno: 30.09.2017. Jelena Jazbec

Europa u malom na klanječkom središnjem trgu. Tako bi se mogla opisati ovogodišnja 16. po redu manifestacija “Zahvala jeseni u Klanjcu”, koja je počela jučer, događajem pod nazivom “Klanjec – moj grad”, u sklopu kojeg se održala starigradska večer sa starigradskim pjesmama i štiklecima iz klanječke povijesti. Danas je pak održan tradicijski sajam na kojem je izgledalo 40-ak izlagača iz Klanjca, ali i gotovo cijele Krapinsko – zagorske, kao i Zagrebačke županije.
Bogatstvo svoje folklorne baštine potom su prikazala kulturno – umjetnička društva iz Slovačke, Češke, Poljske, Slovenije, Vojvodine te Bosne i Hercegovine, u programu pod nazivom “Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe Naše”, koji je održan zahvaljujući tome što je grad Klanjec i ove godine dio projekta “Europa za građane”. Održan je i moto show te biciklijada, na kojoj je sudjelovalo 50-ak biciklista, koji su prošli 32 kilometra, upoznajući klanječki i kumrovečki kraj.

Tri – četiri tisuće ljudi

Manifestaciju je svečano otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.
– Kada govorimo o jednom gradiću kao što je Klanjec, najprije moramo voditi brigu o njegovom identitetu, koji čine njegovi stanovnici i udruge, koji doprinose razvoju grada. Vrlo važnu ulogu u procesu stvaranja identiteta mjesta, grada i regije, čine manifestacije, koje njeguju lokalni identitet, lokalne običaje i sve ono što je proizašlo iz naše tradicije. I kad danas s jedne strane imamo “Zahvalu jeseni” i s druge projekt čiji je moto “Citizens for stronger Europe”, to je Hrvatska kakvu ja želim sanjati – tradicija, europska kultura, ljudi koji pomoću glazbenog izričaja prikazuju svoju kulturu i gdje svi postajemo bolji, bez mržnje, s tolerancijom i uvažavanjem drugih, ali i poštivanjem svojeg – istaknuo je Hajdaš Dončić.
Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek izrazio je zadovoljstvo brojem posjetitelja, koji, kaže, raste iz godine u godinu.
– Mislim da je manifestacija iz godine u godinu sve posjećenija i sve veća. Počeli smo skromno, na nagovor naših vinara koji su pokušali predstaviti svoja vina. Iz godine u godinu smo to povećavali, manifestacija je dobila međunarodni karakter i sve je posjećenija. Tako će kroz ova tri dana ovuda proći tri – četiri tisuće ljudi, što je dobro i za kulturnu i za turističku ponudu grada Klanjca. Iznimno su važni i naši gosti, jer ako želimo biti dio Europe, moramo upoznati kulturu i običaje drugih krajeva, da bismo lakše mogli razumjeti jedni druge – rekao je Brlek.
Na otvorenju manifestacije bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, inače Klanjčanin.
– “Zahvala jeseni u Klanjcu” svake je godine sve posjećenija, svake godine obogaćena nekim novim sadržajima, na čemu treba čestitati gradonačelniku i Snježani Horvatin, koji su osmislili tako dobar projekt, za koji povlače europska sredstva. To je zapravo obrazac prema kojem se svi moramo ponašati – rekao je Kolar.

Porast euroskepticizma

U sklopu programa “Europa za građane”, tijekom proteklog su tjedna održane panel rasprave i radionice s gostima iz zemalja partnera.
– Glavna tema ove godine bio je euroskepticizam, kao jedan od prioriteta kojim će se do 2020. godine baviti program “Europa za građane”. Imali smo panel diskusije i radionice na kojima je sudjelovao naš bratski poljski grad Wilamowice i još pet partnera. Razgovaralo se o porastu euroskepticizma u našim zemljama partnerima, poput Poljske, Slovačke i Češke, koje su jako dobro iskoristile europske fondove, a sada se događa da su građani sve više euroskeptični, a gosti su nam bili građani Bosne i Hercegovine, koji s oduševljenjem gledaju na Europsku uniju i nemaju nimalo euroskepticizma u sebi. To je bila jedna razmjena mišljenja, što je i smisao programa “Europa za građane” – otkrila nam je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin.
Uz kulturno – umjetnička društva, klanječkoj manifestaciji prisustvuju i gradonačelnici iz gradova partnera, koji su pozdravili domaćine i uručili im prigodne poklone. Održan je i međunarodni kulinarski show, u sklopu kojeg su gosti iz Češke, Poljske i Slovačke imali zadatak pripremiti čvarke. Večeras je još na rasporedu koncert Begina. Program na središnjem trgu počinje sutra u 14 sati, koncertom Puhačkog orkestra “Lira”, a posjetitelji mogu razgledati i tradicijski sajam. U 15 sati počinje kulturno – umjetnički program Dječjeg vrtića “Kesten”, Osnovne škole Antuna Mihanovića, dječje folklorne skupine KUD-a “Antun Mihanović” i mažoretkinja Dubrovčan. U 16 sati počinje program moto – kluba “Sokol”, a u 19 sati koncert Tomislava Bralić i Klape Intrade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba