U Oroslavju održana radionica u organizaciji LEADER mreže Hrvatske i Instituta za društvena istraživanja

Članovi savjeta mladih učili kako koristiti europske mogućnosti u razvoju lokalnih zajednica

Objavljeno: 28.09.2017. AB

U organizaciji LEADER mreže Hrvatske i Instituta za društvena istraživanja, u utorak je u Gradskoj knjižnici u Oroslavju održana radionica “Savjeti mladih u razvoju lokalnih zajednica – kako iskoristiti europske mogućnosti?”.

Mladi u društvu

Radionica za predstavnike županijskih, gradskih i općinskih savjeta mladih provedena je u sklopu projekta Urbana primjena CLLD metodologije kao sredstvo za društveno uključivanje mladih. Ovom edukacijom se mladima željelo prenijeti informacije o provedbi CLLD (Community Led Local Development) metodologije lokalnog razvoja, koja se u tekućem programskom razdoblju (2014-20.) fakultativno uvodi u gradske sredine. Metodologija je izravno nastala na iskustvima primjene LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’économie Rurale) metode ruralnog razvoja te se zbog svoje velike uspješnosti u seoskim zajednicama sada širi i na gradska naselja zemalja EU.

Osnove primjene

Očekuje se da će urbana primjena CLLD biti obavezna u sljedećem programskom razdoblju (2020-27.) pa je ovo bila jedinstvena prilika da se polaznici radionice upoznaju s osnovama njezine primjene u zemljama članicama EU, zakonodavnim okvirom EU koji se koristi u urbanoj primjeni CLLD, s primjerima dobre prakse u EU zemljama te s mogućnostima financiranja koja se već sada nude mladima kroz ESI fondove (posebno ESF) i nacionalne izvore financiranja.
Na radionici je sudjelovala pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug te Elizabeta Škvorčec iz Županijskog savjeta mladih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba