PROJEKT “PTIČEK”: ZAGORJE DOBILO 24 NOVA ČUVARA PRIRODE

Diplome dodijeljene osnovnoškolcima iz Zlatar Bistrice, Klanjca, Stubičkih Toplica, Zaboka, Oroslavja i Krapine

Objavljeno: 21.09.2017. zagorjeinternational

U Zelenjaku je održana svečana dodjela diploma mladim čuvarima prirode, koji su prošli dvodnevnu edukaciju u sklopu projekta ”Ptiček”, kojeg već deset godinu provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije. Diplome i prigodne poklone mladim čuvarima prirode te njihovim učiteljima uručili su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i autor projekta “Ptiček” Ivan Martinić. – Sjajna ekipa vrhunskih stručnjaka odlučila je svoje slobodno vrijeme posvetiti učenju djece te je uz podršku Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije i same Županije, učitelja i ravnatelja, dobivena jedna sjajna sinergija. Organiziranjem zanimljivih predavanja i terenskom nastavom na Bedekovčanskim jezerima, Sutli, Cesargradskoj gori i Risvici došlo je do toga da se među učenicima sudjelovanje u programu “Ptiček” smatra svojevrsnim prestižem – rekao je župan Kolar, dodavši kako je kroz ovaj program u deset godina prošlo 237 učenika iz svih osnovnih škola s područja Krapinsko – zagorske županije.
– Izuzetno je bitna poruka koju šaljemo – stalo nam je do zaštite prirode na području Krapinsko – zagorske županije i želimo da što veći broj ljudi proširi svoja znanja o toj zaštiti – poručio je Kolar.

Senzibiliziranje i edukacija

Ove su godine diplome “Ptičeka” dobili učenici iz OŠ Zlatar Bistrica, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, OŠ “Vladimir Bosnar” Stubičke Toplice, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, OŠ Oroslavje i OŠ “Ljudevit Gaj” Krapina. Same radionice održane su u utorak i srijedu na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora te na Bedekovčanskim jezerima. Učenike i njihove učitelje poučavali su stručnjaci – treneri sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskih šuma te Geološkog odsjeka PMF-a.
Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih, za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko – zagorske županije, kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i dr.

Prirodna baština

Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Kumrovca Robert Šplajt sa zamjenicom Danijelom Lončar, zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina, zamjenik načelnika Radoboja Stjepan Sirovec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepan Bručić, stručnjaci iz područja zaštite okoliša iz Hrvatske i Slovenije te učitelji i ravnatelji iz više zagorskih osnovnih škola.
Sve učenike, učitelje, trenere i druge goste su na početku programa pozdravili ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ Dijana Hršak te autor projekta “Ptiček” i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Ivan Martinić, koji je istaknuo kako je u ovom projektu riječ o samo jednoj među mnogim dobrim stvarima koje Krapinsko – zagorska županija radi na području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti te očuvanja kulturne i prirodne baštine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba