U KUMROVEČKOM “STAROM SELU” ODRŽANA TRADICIONALNA, 34. PO REDU MANIFESTACIJA “ZAGORSKA SVADBA”

Marko isprosio ruku mlade Marije, pa su se zajedno odvezli u kočiji grofa Erdödyja

Objavljeno: 22.08.2017. JJ

U kumrovečkom Muzeju “Staro selo” održana je tradicionalna, 34. po redu manifestacija “Zagorska svadba”, u organizaciji Muzeja Hrvatskog zagorja i Muzeja “Staro selo” Kumrovec. Program su pratile dvije zanimljive izložbe – “Put svile” i “Muzikaši igrajte, svatovi zatancajte”, a održana je i muzejsko – edukativna radionica u sklopu koje su se izrađivali svadbeni nakit od krep papira, cvijeće, pušleci i vijenci.

Večera i darivanje

Nakon toga, brojni okupljeni posjetitelji mogli su uživati u prikazu tijeka tradicionalne svadbe kumrovečkog kraja – od prošnje mladenke, zaruka, vjenčanja, “mačkura”, jutarnjice, do skidanja venčeca u trenutku kada mladenka postaje mladom ženom – upravo onako kako je to izgledalo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Vrhunac prikaza odigrao se pred kućom mlade Marije Broz, koju je isprosio njezin djever Mario Lončar, te je zatim predao njezinom izabraniku Marku Popoviću. Mladenci su se vozili u obnovljenoj povijesnoj kočiji grofa Erdödyja, a sve je završilo svadbenom večerom i darivanjem. Svadbenu svečanost svojom su glazbom uveličali članovi Etno udruge “Zipka” Kumrovec, Udruge “Hajdina” i Vokalnog sastava “Rusalke” iz Moslavine.

Brojni posjetitelji

Manifestacija je osmišljena s ciljem očuvanja, njegovanja i predstavljanja nematerijalne tradicijske kulturne baštine Hrvatskog zagorja, pri čemu je poseban naglasak stavljen na svadbene običaje, pjesme, plesove i kulinarsku tradiciju, a ove je godine okupila velik broj posjetitelja, što domaćih, što turista. Nazočili su i saborska zastupnica Marija Puh, zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, voditeljica Muzeja “Staro selo” Tanja Brlek i predsjednik Hrvatsko – kineskog društva prijateljstva Andrija Karafilipović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba