Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo 20 milijuna bespovratnih kuna za financiranje projekta Poslovno – tehnološkog inkubatora KZŽ

Za dvije i pol godine u Krapini će niknuti objekt, u kojem će mladi poduzetnici započinjati svoje prve poslovne korake, učeći pritom od najboljih koje Zagorje ima

Objavljeno: 21.08.2017. Alen Brodar

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo je putem natječaja za razvoj poslovne infrastrukture, financiranje projekta Poslovno – tehnološki inkubator Krapinsko – zagorske županije, u visini od 20 milijuna bespovratnih kuna, što je i maksimalni iznos potpore.
Tim je povodom u Krapini održana i konferencija za novinare, na kojoj je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, s direktoricom ZARA-e Karolinom Barilar te županijskim pročelnikom za financije Igorom Cigulom, predstavio projekt.

– Ukupna vrijednost investicije inkubatora je 29,6 milijuna kuna. Osim ovih 20 milijuna, još sedam milijuna kuna mislimo povući iz Fonda za sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja, što možemo učiniti čim s Ministarstvom gospodarstva potpišemo ugovor, pa tako Krapinsko – zagorskoj županiji ostaje da osigura 2,6 milijuna kuna do ožujka 2020. godine. To je rok od 30 mjeseci, unutar kojih se investicija mora završiti i staviti u funkciju, od dana potpisivanja ugovora – objasnio je župan Kolar.

Poslovno – tehnološki inkubator predstavljat će integrirani sustav – središte stručne, savjetodavne i mentorske pomoći, za potporu rasta i razvoja poduzetništva, potencijalnih i postojećih poduzetnika kroz izgradnju i opremanje potrebne infrastrukture. Osnovna orijentacija će biti povezanost s postojećim temeljima gospodarstva Krapinsko – zagorske županije, odnosno obrazovnog sustava, koji će biti u mogućnosti podržati aktivnosti unutar samog Inkubatora. Ujedno će i pomagati malim poduzetnicima i obrtnicima u realizaciji njihovih poslovno-tehnoloških inicijativa u početnoj fazi rasta i razvoja. Pružat će potrebnu stručnu pomoć, upotrebu slobodnih proizvodnih i uredskih kapaciteta po subvencioniranim cijenama, unaprjeđenje i razvoj poduzeća i proizvoda uz mentora i pristup raspoloživim izvorima financiranja. U okviru Inkubatora namjeravaju se pružati usluge i postojećim poduzećima kao mjesto transfera znanja, iskustva i tehnologije.

Izbor pao na Krapinu

– Poslovno – tehnološki inkubator je izuzetno bitan za daljnji razvoj gospodarstva, poduzetništva i obrta na području Krapinsko – zagorske županije, ali isto tako za mogućnost da se i Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina te srednje strukovne škole uključe u taj proces.
Zahvaljujem projektnom timu na odlično obavljenom poslu – ZARA-i, projektantu, REGEA-i te Gradu Krapini na čijem će se području graditi inkubator, s obzirom na to da smo zemljište za izgradnju inkubatora dobili besplatno na temelju odluke krapinskog Gradskog vijeća, kojem također zahvaljujem, kao i gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću. Naime, kada se odlučivalo gdje će se raditi Poslovno – tehnološki inkubator KZŽ, imali smo ponude od Zaboka, Svetog Križa Začretja, Oroslavja i Velikog Trgovišća, svi su oni nudili besplatno zemljište, međutim naša je i poslovna i politička odluka bila da to bude u Krapini, kako bi se ovdje digla Poslovna zona, ovdje su i sjedišta Obrtničke i Gospodarske komore i vjerujem da ćemo u sinergiji, kada bude završen inkubator, svi zajedno imati od toga koristi – objasnio je Kolar.
Provedbom projekta poticat će se stvaranje novih poduzeća u Krapinsko – zagorskoj županiji kroz promociju poduzetništva među učenicima i studentima, pružanje podrške osnivanju novih poduzeća putem poduzetničkog inkubatora i podrškom upravitelja inkubatora koji će pružati savjetodavne usluge svim stanarima i korisnicima usluge virtualnog inkubatora, kao i pružanje podrške razvoju novih proizvodnih linija i širenju poslovanja postojećih poduzetnika.
Naime, inkubator će biti uspostavljen kao poduzetnička potporna infrastruktura u 100%-tnom vlasništvu Krapinsko-zagorske županije, a upravljanje infrastrukturom će se dodijeliti Zagorskoj razvojnoj agenciji d.o.o. kao operateru. Prema strateškom opredjeljenju i temeljnim djelatnostima koje bi inkubator trebao poticati su poduzeća iz djelatnosti koja se bave proizvodnom ili razvojnom djelatnošću, koji nude inovativan proizvod ili uslugu, ali i poduzeća čija je usluga vezana uz proizvodnu djelatnost. Najvećim dijelom to su prerađivačka industrija, informacije i komunikacije, a iz prerađivačke industrije stratešku djelatnost činila bi poduzeća iz metaloprerađivačkog sektora, zbog postojećeg iskustva i tradicije proizvodnje te tehnološke i obrazovne baze. Bila bi tu i poduzeća čija je djelatnost računalno programiranje, zbog ogromnog potencijala rasta, inovativnog potencijala i dostupnosti visokoobrazovanog kadra i stručnog osoblja.
Karolina Barilar, direktorica ZARA-e rekla je da se provedbom ovog projekta želi nastaviti poticanje poduzetničke klime na području županije.
– Projekt će se provoditi narednih 30 mjeseci od trenutka potpisa ugovora s Ministarstvom. On će započeti samom izgradnjom objekta, zatim se nastaviti njegovim opremanjem, a uspostavit će se i virtualni inkubator te će se provoditi različite promotivne aktivnosti.
Sam objekt bit će na 2000 četvornih metara, u sklopu kojeg će biti 28 funkcionalnih jedinica. U prizemlji zgrade bit će prostor namijenjen isključivo proizvodnim djelatnostima, koji će biti modularan, što znači da će se moći prilagoditi potrebama, veličini i zahtjevima svakog pojedinog stanara inkubatora. Tamo će biti i edukacijsko – tehnološki prostor, koji će se na korištenje dati operateru. Naime, imamo u vidu opremanje centra za robotiku, prema konceptu koji će dati operater, koji će biti izabran u sklopu javnog poziva. Na prvom katu bit će prostorije za inkubaciju uslužnih djelatnosti te dvorane koje će biti namijenjene za edukaciju – višenamjensku dvoranu i inovacijski laboratorij, koji će biti opremljen suvremenom tehnologijom, kao što su 3D printer i skener, ili računala opremljena programima koji će se moći koristiti u kombinaciji s edukacijsko – tehnološkim prostorom u prizemlju, što znači da će se moći programirati različite aktivnosti koje će se potom u prizemlju moći producirati – predstavila je inkubator direktorica Barilar.
Potkrovlje je predviđeno za samog operatera, odnosno upravitelja poduzetničkom infrastrukturom.
Pročelnik za financije KZŽ Igor Cigula, koji je zadužen za nadzor projekta, rekao je da će već u srijedu biti sastanak projektnog tima, na kojem će se definirati zadaci koji su pred njima. Jedan od prvih zadataka bit će priprema dokumentacije za javnu nabavu za izbor izvođača radova. Dakle, čim se potpiše ugovor s Ministarstvom, krenut će postupak izbora izvođača.

Poticaj razvoju gospodarstva

– Mi smo prema podacima Ministarstva financija, treća županija u Hrvatskoj po izdvajanjima iz proračuna za razvoj gospodarstva. S ovom investicijom vjerujem da ćemo u sljedećem razdoblju biti i prvi, što nam je i cilj. Visoka tehnologija će biti na korist gospodarstvu i tvrtkama koje u svom tehnološkom procesu imaju potrebe za 3D printerima, ali premalo i preskupo im je da ga imaju u svom vlasništvu, pa će tu uslugu moći koristiti u inkubatoru. Kvaliteta edukacije će biti takva da ćemo dizati kvalitetu osposobljenosti ljudi, što u krajnosti znači i veće plaće za ljude koji će raditi na takvim sofisticiranim strojevima. Vjerujem da će se u tom inkubatoru okupiti najbolji inženjeri naših najboljih firmi, da će se koristiti znanja naše ZARA-e, ali i poduzetnika početnika koji će dobiti prostor – to su ljudi koji imaju ideju, a nemaju novac da bi si sami prostor osigurali. Vjerujem da će to biti daljnji poticaj razvoju gospodarstva na području Krapinsko – zagorske županije – zaključio je župan Kolar, dodajući da, s obzirom na to da su financije zatvorene, vjeruje da predviđeni rok od 30 mjeseci može biti i kraći.

Inače, svi uvjeti koje poduzetnik treba ispunjavati, da bi ušao u Poslovno – tehnološki inkubator KZŽ, bit će definirani javnim pozivom, koji će biti objavljen nakon izgradnje infrastrukture, ali zna se da će to morati biti poduzetnik početnik, što znači da, ako je u uslužnoj djelatnosti, mora poslovati manje od tri godine, ili biti tvrtka koja je tek u osnivanju. Svaki poduzetnik početnik u uslužnim djelatnostima će dakle imati mogućnost do treće godine svog djelovanja koristiti taj prostor, za proizvodne djelatnosti taj je rok pet godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba