OROSLAVSKI OPORBENI VIJEĆNICI KOALICIJE SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZDS-a, BM365, REFORMISTA I LABURISTA U PRIOPĆENJU PROZVALI VLADAJUĆE U GRADU, KOJI IM NISU OSTALI DUŽNI

“Povećanjem naknada vijećnicima, proračun Oroslavja dodatno će se opteretiti za 600.000 kuna”

Objavljeno: 17.08.2017. Alen Brodar

Oroslavski gradski vijećnici SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZDS-a, BM365, Reformista i Laburista, poslali su priopćenje, u kojem prozivaju kolege iz vladajuće većine (HDZ i njihovi partneri HSP AS, A-HSS 1904, SU, ZS, HSS i HSSČKS), jer su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donijeli Odluku o povećanju naknada gradskim vijećnicima. Prema toj Odluci, naknade će se isplaćivati mjesečno, a iznosit će 2400 kuna za predsjednika Gradskog vijeća, 500 kuna za potpredsjednike te 300 kuna za gradske vijećnike.

Nepodmirene obveze

– Treba naglasiti da nisu prošla ni dva mjeseca otkad je nova vlast predvođena HDZ-om preuzela upravljanje gradom Oroslavjem. Napominjemo da je dosadašnja praksa bila da su svi vijećnici dobivali naknadu od oko 120 kuna po sjednici. Gradski vijećnici koalicije SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZDS-a, BM365, Reformista i Laburista smatraju da nije bilo potrebe za povećanjem naknada vijećnika jer će to u četverogodišnjem periodu opteretiti proračun grada Oroslavja za dodatnih 600.000 kuna, a navedena sredstva mogu se iskoristiti za mnogo korisnije stvari. Povećanje troškova proračuna začuđuje, tim više što je u predizbornoj kampanji vladajuća stranka u Vijeću, HDZ, sa svojim partnerima, obećavala da će smanjiti troškove u gradskom proračunu gdje god to bune moguće. Isto tako, novi gradonačelnik je javno objavio kako grad Oroslavje ima nepodmirene obveze preko 1.500.000 kuna te da će se morati zadužiti kako bi se sve to vratilo, pa nije jasno kako to da pored tolikog “duga” ima novca za povećanje naknada, koje će vijećnici odsad dobivati mjesečno, a ne po sjednici, kao što je bila dosadašnja praksa – ističu u priopćenju oroslavski SDP i partneri, dodajući kako su nezadovoljni i načinom na koji je vladajuća većina imenovala članove Socijalnog vijeća i Komisije za proračun grada Oroslavja, ne želeći prihvatiti prijedloge oporbenih vijećnika, pa je po prvi puta u skoro 25-godišnjoj ustaljenoj praksi, u Socijalno vijeće izabran samo jedan član oporbe, i to voljom većine (umjesto četiri, kao što je to bilo do sada).

Nezadovoljni sloganom

– A u Komisiju za proračun, vladajuća većina predvođena HDZ-om po prvi puta nije uopće htjela prihvatiti kandidata oporbe, Nenada Mihalića, dugogodišnjeg gradskog vijećnika koji je i sam nekada bio član Komisije za proračun. Naglašavamo da je takvo postupanje protivno izbornim rezultatima te suprotno dosadašnjoj ustaljenoj demokratskoj praksi. Želimo također naglasiti da je inicijativom vijećnika koalicije SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZDS-a, BM365, Reformista i Laburista, Gradsko vijeće prihvatilo dodatni prijedlog da posebna priznanja za obljetnicu u povodu Dana grada Oroslavja dobiju i Nogometni klub Oroslavje, za 90 godina nogometa i Udruga mladih Feniks za 10 godina djelovanja, a Zahvalnicu grada Oroslavja učenik Srednje škole Oroslavje Ivan Novosel za osvojeno je 1. mjesto na državnom natjecanju u strojarskim konstrukcijama i to po drugi put za redom. Na kraju, osvrnuli bismo se na slogan “Oroslavje – vrata Hrvatskog zagorja”, kojim se želi brendirati identitet grada Oroslavja. Smatramo navedeni slogan potpuno promašenim jer je prvenstveno iz zemljopisnog, pa i iz povijesnog aspekta, potpuno netočan. Po našem mišljenju primjereniji slogani bili bi “Oroslavje – vrata Krapinsko – zagorske županije” ili “Oroslavje – Grad povijesti i kulture”, kao što je to navedeno u Strategiji razvoja grada Oroslavja,. Takvi bi slogani mnogo bolje pridonijeli brendiranju Oroslavja kao jednog značajnog kulturno – povijesnog, turističkog i gospodarskog središta Krapinsko – zagorske županije zaključuju u svom priopćenju gradski vijećnici SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZDS-a, BM365, Reformista i Laburista.



STANKO ČIČKO (HDZ), PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA OROSLAVJA:

UVEĆALI RAČUNICU ZA GOTOVO 100.000 KUNA: Medijski napad SDP-a i koalicijskih partnera potez je očajnika, a ne konstruktivne oporbe u gradu

Na optužbe iz suprotnog tabora, reagirao je i predsjednik Gradskog vijeća Oroslavja Stanko Čičko, rekavši da je na posljednjoj sjednici vijeća, kada se glasalo o spornoj Odluci o povećanju naknada gradskim vijećnicima, osam vijećnika bilo za, četiri su bila suzdržana i tek jedan protiv.
– Također, ukupan trošak neto naknada svih 15 gradskih vijećnika zajedno iznosi 7000 kuna mjesečno, odnosno bruto 11.000 kuna na mjesec ili 132.000 kune bruto na godinu. To je ukupno 506.000 kuna u narednom mandatnom razdoblju od četiri godine minus dva mjeseca, koliko su se naknade isplaćivale po dosadašnjoj praksi, a ne 600.000 kuna, kako to navodi oporba, koja precjenjuje ukupan iznos naknada za čak 20 posto – iznio je točnu računicu Stanko Čičko, dodajući da je predmetna odluka o usklađenju naknada gradskim vijećnicima donesena na temelju prethodno predviđenih i rezerviranih sredstava iz proračuna grada za 2017. godinu, koji je usvojen u prethodnom mandatu, kada je na vlasti u gradu bio SDP-ov gradonačelnik Ivan Tuđa, koji je i sam bio predlagatelj proračuna.

Zašto suzdržani, a ne protiv?

– U skladu s usvojenim proračunom Oroslavja za 2017. godinu, koji je javno dostupan na internetskim stranicama grada i objavljenom u službenom glasniku Krapinsko – zagorske županije (br. 38/2016), za rad Gradskog vijeća u 2017. godini predviđeno je ukupno 420.000 kuna od čega 240.000 kuna na konto materijalnih rashoda gradskoga vijeća te se sukladno posljednjem usklađenju naknada ukupan godišnji trošak naknada gradskim vijećnicima nalazi unutar danih proračunskih okvira i u suštini predstavlja svega 31 posto, od ukupnog iznosa sredstava namijenjenih gradskim vijećnicima predviđenih proračunom. Osobno smatram da je iznos mjesečne vijećničke naknade od 300 kuna minimalna naknada za rad i angažman gradskih vijećnika, u cilju dobrobiti i interesa grada Oroslavja, kao i jedna od najnižih naknada gradskim vijećnicima na području naše županije i šire. Primjerice, susjedni grad Zabok, gdje je na vlasti SDP, ima značajno više vijećničke naknade od onih u Oroslavju. Biti gradski vijećnik čast je i odgovornost, a spomenuta naknada za rad od 300 kuna, podsjetnik je svim vijećnicima da u gradskom vijeću ne sjede badava, te da njihov angažman i prava imaju i određenu razinu odgovornosti prema gradu i njegovim građanima. Jedina stvar koja mi u cijeloj priči i istupu koalicije SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZDS-a, stranke Bandić Milan 365, Reformista i Laburista grada Oroslavja nije jasna, jest zašto su se tek naknadno, nakon sjednice Gradskog vijeća pobunili, odnosno zašto su prešutno podržali takav prijedlog, s obzirom na to da su četiri oporbena vijećnika prilikom glasovanja o predmetnoj točki bila suzdržana, umjesto da su glasali protiv i prilikom rasprave jasno i argumentirano iznijeli svoje stavove? Jednako tako, pitam se zašto im se ta naknadno pobuđena savjest kao vijećnicima i politički aktivnim osobama s područja grada Oroslavja nije aktivirala u trenucima kada je bivši gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa u tajnosti podigao sebi vlastitu godišnju plaću za 50.000 kuna bruto, a koju je Emil Gredičak po preuzimanju funkcije gradonačelnika samoinicijativno sebi smanjio u istome iznosu, te zašto im ta pobuđena savjest nije radila kada je bivši gradonačelnik mimo kriterija, zakona i pravilnika, adekvatnih natječaja i odluka Gradskog vijeća, dodjeljivao poslove i dijelio koncesije na području grada, te na kraju ostavio iza sebe minus od 1,5 milijuna kuna? Mogu samo reći da je medijski napad oporbenih vijećnika jeftini populizam i potez očajnika, a ne konstruktivne oporbe u gradu Oroslavju – rekao je Stanko Čičko.
Podsjetio je pritom da je nova gradska vlast, predvođena gradonačelnikom Emilom Gredičakom te vladajućom većinom u Gradskom vijeću, predvođenom HDZ-om, HSS-om, HSSK, HSP-AS i ZS-om, inicirala aktivne mjere proračunske štednje i do sada uspjela sanirati dio naslijeđenih dugova te pritom već na konstituirajućoj sjednici, pod izvanrednom točkom, Oroslavju i njegovim građanima uštedjeti čak 10 milijuna kuna, poništenjem Odluke o kupnji prostora Orokonfekcije, koja je bila štetna za grad, a odnosila se na ishitreni projekt kupnje prostora Orokonfekcije po cijeni od 7,5 milijuna kuna i predviđeni trošak obnove prostora od 2,5 milijuna kuna.
– Dokaz da je takva odluka bivšeg SDP-ova gradonačelnika “pod svaku cijenu“ bila štetna za grad i ishitrena, je sama činjenica da je Orokonfekcija nakon poništenja odluke o kupnji pristupila gradu i spremna je prodati te iste prostore ili njihov dio uz značajan, da ne kažem višemilijunski popust i predlaže nove pregovore, s obzirom na to da mora okončati likvidacijski postupak u doglednom roku – zaključuje Stanko Čičko.
Prokomentirao je i imenovanje članova Socijalnog vijeća Oroslavja, u kojem oporba ima svega jednog predstavnika iz redova nezavisnih vijećnika.
Predstavnici oporbenih vijećnika koalicije SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZDS-a, BM365, Reformista i Laburista na spomenutoj sjednici tražili su četiri člana Socijalnog vijeća, vladajuća većina ponudila im je tri člana, na što je Branko Čičko sam rekao “ili četiri člana ili nitko”. S obzirom na to da se vijećnici sa spomenute oporbene liste nisu mogli usuglasiti s ponuđena tri mjesta i predložiti tri imena, na kraju je Branko Čičko svojim stavom odbio ponuđena tri mjesta u Socijalnom vijeću grada Oroslavja, koja su mu bila ponuđena. Jednako je bilo i s komisijom za proračun grada Oroslavja, koja broji tri člana i u kojoj je oporba mogla imati jednoga člana, no većina gradskih vijećnika nije htjela prihvatiti kandidata oporbe, s obzirom na to da isti nije bio gradski vijećnik, kao ni osoba iz redova akademske zajednice ili struke, kako je to definirano Poslovnikom o radu gradskoga vijeća. Stoga im je ponuđeno da predlože drugog kandidata, po mogućnosti akademski obrazovanu osobu, s osnovnim ekonomskim znanjima. Nažalost gospodin Branko Čičko ispred oporbe ostao je ustrajan pri svome prijedlogu, te u skladu s kriterijima nije predložio drugog kandidata za člana komisije, tako da prijedlog oporbe nije usvojen. Ujedno podsjećam da je u tročlanu komisiju za proračun grada imenovano troje mladih obrazovanih ljudi s višegodišnjim radnim iskustvom u državnoj službi, položenim državnim stručnim ispitima, od kojih dvoje imaju višegodišnje radno iskustvo u domeni financija i proračunskog nadzora, tako da od njih očekujem stručnost prije svega i značajan doprinos u radu komisije i gradskoga vijeća na temu proračuna – objasnio je predsjednik oroslavskog Gradskog vijeća.
Naposljetku se osvrnuo i na kritiku vezanu uz novi slogan grada: “Oroslavje – vrata Hrvatskog zagorja”, objasnivši da je županijska vlast predvođena SDP-om prije nekoliko godina stvorila slogan “Zagorje – bajka na dlanu“.

“Izlaz Oroslavje”

– To Zagorje uistinu svojim prirodnim ljepotama i resursima jest, ali nažalost niz loših politika, te 16 godina SDP-ove vladavine Krapinsko – zagorskom županijom nisu znale aktivirati ekonomske i turističke resurse našeg kraja, da ta bajka postane uistinu postane stvarnost za sve nas koji živimo i radimo ovdje. Stoga, ne znam zašto ih smeta slogan “Oroslavje – vrata Hrvatskog zagorja”, uvažavajući činjenicu da niti jedna od prethodnih vlasti u gradu nije krenula brendirati grad Oroslavje kao jedno ekonomsko središte, s razvijenom prometnom infrastrukturom, pogodno za investitore, a koje se nalazi u blizu važnih prometnih pravaca u regiji. Povijesno gledano, povrh kulturnog, Oroslavje je bilo značajan ekonomski centar ovog kraja, svojedobno, u ne tako davnoj povijesti, veći i od grada Zaboka, koje je preuzelo primat. Prometno, ako iz smjera Zagreba kao metropole Zagorskom magistralom ili autocestom krenete u smjeru sjeverozapada u smjeru Slovenije, Austrije, put će Vas dovesti u grad Oroslavje, obzirom da se izlaz sa Zagorske magistrale i prvi izlaz s autoceste Zagreb – Macelj teritorijalno nalaze na području grada Oroslavja, a ne grada Zaboka, kao što je to godinama na svim kartama i prometnoj infrastrukturi bilo prezentirano. Isto je također posljedica niza dugogodišnjih loših SDP-ovih politika u gradu Oroslavju, koje su jednim dijelom pogodovale razvitku susjednog grada Zaboka, a nazadovanju Oroslavja, kao starog industrijskog grada. Inače, na inicijativu gradskoga HDZ-a, gradonačelnik Emil Gredičak u ime grada Oroslavja podnio je resornom Ministarstvu zahtjev za preimenovanje spomenutog prometnog čvorišta u “Izlaz Oroslavje“. Zamislite samo da je na svoj bitnoj prometnoj infrastrukturi oduvijek jasno bio naveden izlaz ili čvorište Oroslavje, kladim se da investitori u kraju ne bi samo tražili lokacije na području Zaboka, te da bi danas grad Oroslavje bio poznatiji investitorima, a njegovo bi gospodarstvo kao i grad Zabok imalo razvijenu poslovnu zonu s nekoliko jakih poslovnih subjekata – objasnio je Stanko Čičko, zaključivši da je očekivao ipak malo više konstruktivnosti, a ne sitnog politikantstva iz redova oporbe.
– Nadam se da će u narednom razdoblju vijećnici iz redova oporbe prepoznati smjernice našeg programa i razvojne politike grada koju zastupamo, te aktivnim angažmanom u Gradskom vijeću kao konstruktivna oporba i kao partner, pridonijeti razvoju našega grada jer Oroslavje treba, može i zaslužuje bolje. Vrijeme je za Oroslavje – zaključio je Stanko Čičko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba