U GORNJOJ STUBICI PROVODI SE PROJEKT “PRIČA O DJEČJIM DRVENIM IGRAČKAMA”

U Spomen parku Rudolfa Perešina postavljene četiri oslikane klupe

Objavljeno: 20.07.2017. zagorjeinternational

U sklopu projekta Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica, “Priča o dječjim drvenim igračkama”, postavljene su četiri klupe u Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici. Drvene dječje igračke tradicijski su proizvod Hrvatskog zagorja s dugom poviješću. U 19. stoljeću, razvila su se osebujna umijeća izrađivanja igračaka, koja su se na prostorima Gupčevog kraja pa sve do Marije Bistrice, zadržala sve do današnjih vremena.
Umijeće izrade drvenih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja nematerijalno je dobro upisano na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kako bi pridodali veću važnost dječjim drvenim igračkama i kako bi svi turisti i posjetitelji koji dođu u Gupčev kraj saznali i otkrili nešto više o njima, ideja je bila da se u središtu općine Gornja Stubica, u Spomen parku Rudolfa Perešina, postave “XXL dječje drvene igračke”, i to četiri drvene klupe i jedan vlakić. U prirodnoj veličini danas ih izrađuju samo dvojica majstora iz cijelog kraja. Na taj način sam kraj dobit će veću važnost i prepoznatljivost u široj regiji. Uz klupe, postavit će se i info pano s “Pričom o dječjim drvenim igračkama” i podacima o tradicijskim obrtima i lokacijama gdje se drvene igračke mogu kupiti.
– Smatramo da ćemo ovim projektom pridonijeti očuvanju kulturne baštine te ujedno i dati turistički značaj kraju iz kojeg potječu drvene tradicijske igračke. Ovim putem zahvaljujemo Krapinsko – zagorskoj županiji na podršci – poručuju iz Turističke zajednice.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba