“HAJD’ U KOLO, DJEČICE!”: PRI KRAJU JE PROJEKT KOJI SU ZAJEDNIČKI PROVODILI KUD BELEC I OSNOVNA ŠKOLA BELEC

Mališani izrađivali licitarska srca, učili narodne plesove i pučke napjeve, a posjetili su i Staro selo Kumrovec

Objavljeno: 20.07.2017. zagorjeinternational

Pri kraju je projekt “Hajd’ u kolo, dječice!”, koji je, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, provelo Kulturno – umjetničko društvo Belec u suradnji s Osnovnom školom Belec. Najprije je u prosincu održana radionica izrade licitara, u Medičarni Šćuric u Mariji Bistrici. Djeca su tako mogla sama izraditi licitarsko srce i upoznati sve etape njegove izrade.

Narodne nošnje

Tijekom aktivnosti prikaza narodnih običaja, mališani su upoznavali i božićne običaje, a kasnije i običaje vezane uz Uskrs, Jurjevo, Ivanje i sl. U veljači su krenuli s učenjem dječjih plesova, brojalica i igara s pjevanjem. Predstavljene su im i narodne nošnje i načini njihove izrade, kao i stari zanati – pletenje košara i koševa, heklanje i izrada anđela od lupine kukuruza. Aktivnostima su se pridružili i stariji članovi KUD-a Belec, koji su djeci prezentirali izvorne pučke napjeve, te im objasnili u kojim su se prilikama pjevali. Goran Škrlec objasnio im je o kojim elementima treba voditi brigu prilikom biranja napjeva i osmišljavanja koreografije, a Robert Mihovilić predstavio je tambure, čime je potaknuo veliki interes djece za sviranje. Uz pomoć tamburaškog sastava KUD-a Belec, upotpunili su novoosmišljenu koreografiju Anite Petanjek Macan.

Dječji instrumenti

Provedena je i terenska nastava u Kumrovcu, gdje se tijekom posjeta “Starom selu”, djeca razgledala tradicijsku zagorsku kuću i nošnje karakteristične za područje Kumrovca. Anita Petanjek Macan provela je i radionicu izrade jednostavnih dječjih instrumenata, pa su mališani tako izrađivali fučke, klepetaljke, vibrafone, gusle, prde i sl. Osim diseminacijskih aktivnosti u Konjščini, Maču i Opatiji, gdje su posjetili prijatelje iz Folklornog ansambla “Zora”, rezultati projekta bit će prezentirani 30. srpnja u Gotalovcu. Završnica projekta održat će se 20. kolovoza, kada će se, uz Oxford debatu i Olimpijadu tradicijskih igara, održati i završni nastupi sudionika projekta i njihovih malih prijatelja iz susjednih KUD-ova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba