POČINJE PROVEDBA PROGRAMA “ZAŽELI”, KOJEG FINANCIRA EUROPSKI SOCIJALNI FOND

Na području Hrvatske zaposlit će se više od tri tisuće žena koje su trenutno u nepovoljnom položaju na tržištu rada

Objavljeno: 19.07.2017. zagorjeinternational

 

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom “Zaželi – program zapošljavanja žena”. Ovaj projekt vrijedan je ukupno 400.900.000 kuna, a financirat će se u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Riječ je o dosad najvećem programu financiranom iz Europskog socijalnog fonda, zahvaljujući kojem će se na području cijele Hrvatske zaposliti više od tri tisuće žena, koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se prvenstveno provoditi u teško dostupnim područjima, ruralnim područjima i otocima, te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Izobrazba i prekvalifikacija

U okviru programa, novu priliku za rad dobit će žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, posebice žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja i beskućnice. Svaka zaposlena žena tijekom provedbe programa pomagat će četiri starije osobe ili osobe u potrebi, a time će se obuhvati 12 tisuća kućanstava iz cijele Hrvatske.
– Dodatna vrijednost ovog projekta jest mogućnost daljnje izobrazbe i prekvalifikacije za svaku ženu zaposlenu u programu, a za što smo osigurali do sedam tisuća kuna. Vjerujem da će po završetku programa edukacije svaka od njih steći dodatna znanja i vještine, a samim time postati konkurentnija na tržištu rada, te se trajno zaposliti – naglasio je ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić, predstavljajući program zapošljavanja “Zaželi”.

30 mjeseci

Projekt je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU, s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, posebice radi činjenice da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge, u trajanju do 30 mjeseci. Na natječaj se mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i udruge. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb, a kao ostali partneri na projektu mogu sudjelovati udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe vjerskih zajednica, kao i ustanove.
Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900 tisuća kuna, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi projekata financirat će se u potpunosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba