ŽUPAN KOLAR OBIŠAO VRHE VINAGORSKE KRAJ PREGRADE

Pri kraju je sanacija najvećeg klizišta na području županije, koje je ugrožavalo 15 stambenih objekata

Objavljeno: 18.07.2017. zagorjeinternational

Pri kraju je sanacija najvećeg klizišta na području Krapinsko – zagorske županije, u Vrhima Vinagorskim kod Pregrade. Završne radove na sanaciji klizišta obišli su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i ravnatelj ŽUC-a KZŽ Željko Vincelj.

Trajna elementarna nepogoda

– Zadovoljan sam što je pri kraju sanacija najvećeg klizišta na području županije i grada Pregrade, što nam je predstavljalo gorući problem upravo zbog ugroze kuća. To je klizište aktivno od 2014. godine i ugrožavalo je 15 stambenih objekata. To je ujedno zajednički projekt Grada Pregrade, Krapinsko – zagorske županije i države. Krapinsko – zagorska županija i Grad Pregrada sufinancirali su projektnu dokumentaciju i početne radove, ostalo Hrvatske ceste – istaknuo je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
Župan Željko Kolar je rekao kako su klizišta u Zagorju trajna elementarna nepogoda.
– Samo u prve četiri godine mojeg mandata sanirana su 53 klizišta na županijskim cestama, u što je utrošeno 19,4 milijuna kuna te još dva milijuna kuna za samo projektiranje. Dignut je i kredit za Županijske uprave za ceste u iznosu 20 milijuna kuna kako bi se asfaltiralo 60 kilometara ceste. Sada je trenutno aktivno još 39 klizišta na županijskim cestama – rekao je župan Kolar te dodao da država treba promijeniti sustav financiranja ŽUC-a i osigurati jednokratna sredstva za sanaciju najhitnijih klizišta.

Još dva klizišta

– Sanacija klizišta koje smo danas obišli financirana je kroz zajednički projekt kojeg smo pokrenuli tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i ja, dok sam bio ministar prometa. Za područje Krapinsko – zagorske županije bilo je osigurano 30 milijuna kuna kroz Fond za zaštitu okoliša za sanaciju klizišta koji ugrožavaju ljudske živote i prirodu. Nadam se da će sadašnja Vlada nastaviti s ovim programom i rješavati goruće probleme zagorske komunalne infrastrukture – rekao je Hajdaš Dončić.
Osim klizišta u Vrhima Vinagorskim, obiđena su još dva klizišta: završeno klizište kod crkve Vinagora, čija je sanacija vrijedna 900 tisuća kuna i klizište na županijskoj cesti Vrhi Vinagorski, čija je sanacija u tijeku, vrijedno pola milijuna kuna.
– Ove godine na području Pregrade s razine ŽUC-a smo sanirali ili saniramo dva klizišta. Na klizištu kod Vinagore napravljen je potporni armirano – betonski zid duljine 140 metara i prosječne dubine dva metra za pridržavanje trupa ceste te novi asfalt u duljini 210 metara. Potrebno je još postaviti odbojnu ogradu. Na županijskoj cesti Pregrada – Desinić u Vrhima Vinagorskim sanira se 230 metara cesta te će se izgraditi potporni zid u duljini 50 metara. Rok za završetak radova je 15. kolovoza – rekao je ravnatelj ŽUC-a KZŽ Željko Vincelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba