U MUZEJU SELJAČKIH BUNA OTVOREN 14. TRIJENALE ZAGORSKOG SUVENIRA

Najboljim suvenirom proglašena “Narukvica Kaj”, u boji licitara i tradicijskih igračaka

Objavljeno: 10.07.2017. zagorjeinternational

U Muzeju Seljačkih buna u Gornjoj Stubici, otvoren je 14. Trijenale zagorskog suvenira, koji je ove godine bio simbolično podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu likovni su umjetnici bili pozvani da se poigraju jednim prepoznatljivim suvenirom – drvenim konjićem, zbog čega je ova izložba u izložbi i nazvana “Konjićevo novo ruho”. Drugi dio izložbe predstavljali su radovi na dvije teme – “Jezik kao simbol identiteta” i “Suvenir nadahnut arheološkom baštinom”. Dvadesetak autora čiji su radovi izloženi u Dvorcu Oršić predstavio se i suvenirima koji izlaze iz ovih zadanih tema.

Čuvanje tradicije

Sve prisutne na otvorenju Trijenala pozdravili su voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić – Maligec, Dubravko Kuhta sa Sveučilišta Sjever, muzejski savjetnik Davorin Vujčić i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Suvenir je izrazito bitan dio turističke ponude. Kada mi sami putujemo izvan zemlje, želimo kupiti autohtoni suvenir – nešto što će nas podsjećati na zemlju u kojoj smo bili i na neke njezine specifičnosti – prirodne ljepote, kulturu ili tradiciju. Ovaj Trijenale je bitan zbog takvih stvari – čuva tradiciju, ali je i približava sadašnjosti te uvodi i novitete među suvenire – istaknuo je župan Kolar te naglasio kako tradicijske drvene igračke i licitarska srca, koji su na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, zasigurno još uvijek nisu dovoljno iskorišteni te će se raditi i na uvođenju certifikata koji će im osigurati dodatnu vrijednost.

“Mali rječnik”

Župan je uručio i nagradu za najbolji suvenir na 14. Trijenalu, za “Narukvicu Kaj”, izvedenu u razigranoj formi, u boji licitara i tradicijskih igračaka. Predstavlja nosiv suvenir, a pripada u cjenovno višu kategoriju. Autori narukvice su Đuro, Džan i Robert Bashota. Drugu nagradu osvojio je “Mali rječnik kajkavskoga govora stubičkog kraja”, koji je rezultat projekta učenika i učitelja Osnovne škole Donja Stubica. Nagradu je uručila voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Ksenija Tomić. Treća je nagrada dodijeljena za “Tahijev sat”, kao suvenir inspiriran arheološkim satom. Nagradu je autoru suvenira Mladenu Saviću uručila ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec. Ovom je prilikom za druge istaknute radove dodijeljeno i nekoliko posebnih priznanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba