ZAVRŠIO POZNATI FESTIVAL KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA

Grand Prix Tabor Film Festivala osvojio animirani dokumentarni film “Kraj – ženski zatvor u Hohenecku”

Objavljeno: 10.07.2017. zagorjeinternational

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada u Kinu Rustica, završila je četverodnevna filmska čarolija u Dvoru Veliki Tabor. Međunarodni žiri u sastavu Renata Gaşiorovska, Michael Pattison i Maja Krajnc nagradu za najbolji film festivala – Grand Prix – dodijelio je njemačkim redateljima Alexanderu Lahu i Volkeru Schlechtu za animirani dokumentarni film “Kraj – ženski zatvor u Hohenecku” (“Kaputt”), temeljenom na intervjuima s bivšim zatvorenicama ozloglašenog zatvora.

Splitska plaža

U svom obrazloženju, žiri je kao glavnu kvalitetu filma istaknuo naprednu formu, žanrovsku fuziju nefikcionalne animacije kojom se na izvrstan način demonstrira ciklus rada u kojem ljudsko tijelo funkcionira kao arhitektonski konstrukt. Osim Grand Prixa, žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmovima “Ako ljudi poput nas prestanu postojati” (“If People Such As We Cease to Exist”) filipinske redateljice Sheile Anne Mae Manasce, te filmu “Ubijajući Klausa Kinskog” (“Killing Klaus Kinski”) kolumbijskog redatelja Spirosa Stathoupoulosa. O filmovima iz domaće konkurencije odlučivao je žiri čiji su članovi bili prošlogodišnji pobjednik Tabora Andrija T. Mardešić, Hana Jušić i Olaf Möller. Domaći žiri najboljim je proglasio dokumentarni film “Oni samo dolaze i odlaze”, u kojem redatelj Boris Poljak tematizira susret dvaju svjetova na najpopularnijoj splitskoj plaži.

“Med i mliko”

Split je mjesto radnje i filma “Med i mliko” Marka Jukića, kojem je domaći žiri dodijelio posebnu pohvalu, a posebna pohvala također je dodijeljena Tomislavu Šobanu za film “Nije odgoj”, o neobičnom odnosu profesora i studentice slikarstva. Nagradu publike osvojio je kanadski igrani film “Prostorno putovanje” (“Voyage Spatial”), redatelja Guillerma A. Chaie. Projekcijama nagrađenih i pohvaljenih filmova završio je filmski dio festivala, a mnogobrojna publika završetak 15. Tabor Film Festivala dočekala je uz koncerte domaćih i stranih izvođača.

Foto: Filip Bušić

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba