PREMA REZULTATIMA ISTRAŽIVANJA INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE

Krapinsko – zagorskoj županiji ponovno priznanje za transparentnost proračuna, evo koji su najtransparentniji gradovi i općine

Objavljeno: 04.07.2017. zagorjeinternational

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti za razdoblje studeni 2015. – ožujak 2016. Tom su prilikom dodijeljena i priznanja najtransparentnijim jedinicama područne i lokalne samouprave.
Priznanje za transparentnost proračuna i ove je godine dodijeljeno Krapinsko – zagorskoj županiji, budući da se ponovno nalazi među županijama koje su nakon istraživanja dobile najvišu moguću ocjenu.

Poboljšanje komunikacije

Krapinsko – zagorska županija je najbolja u Hrvatskoj i prema prosjeku transparentnosti svojih gradova, a prema ukupnom prosjeku Županije, gradova i općina, nalazi se na visokom četvrtom mjestu u Republici Hrvatskoj. Najvišu ocjenu u među gradovima zaslužili su Klanjec, Krapina, Oroslavje, Pregrada i Zabok, a među općinama Đurmanec, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Radoboj, Sveti Križ Začretje i Tuhelj.
Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ovog istraživanja želi se ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne i regionalne vlasti.

Interaktivna karta

U istraživanju je proračunska transparentnost mjerena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim stranicama od studenog 2015. do ožujka 2016. Provjeravala se dostupnost dokumenata o godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015. te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016. godinu.
Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio INTERAKTIVNU KARTU koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, kao i NEWSLETTER – DETALJNA ANALIZA.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba