MINISTAR POLJOPRIVREDE ODRŽAO SASTANAK OPERATIVNOG TIMA ZBOG OPASNE UGROZE HRVATSKIH ŠUMA

Hrastova mrežasta stjenica napada i ljude, već se proširila na 14 županija, a do sada nije pronađeno sredstvo za zaštitu

Objavljeno: 04.07.2017. zagorjeinternational

Na inicijativu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, u prostorijama Hrvatskih šuma d.o.o. održan je inicijalni sastanak operativnog tima uslijed ugroze šuma zbog hrastove mrežaste stjenice (Corythucha arcuata). Ona je prvi put u Hrvatskoj registrirana u spačvanskoj šumi 2013. godine i do sada se već masovno proširila na 14 županija. Radi se o štetniku koji je, osim na hrastu, pronađen i na drugim vrstama drveća. Navedeni štetnik djeluje na način da siše lisne sokove zbog čega listovi gube zelenu boju te i ne dolazi do fotosinteze. Zbog nedostatka hrane, stabla obustavljaju svoje životne funkcije. Uzastopnim višegodišnjim napadima na ovaj se način smanjuje vitalnost hrastovih stabala, dolazi do napada sekundarnih štetnika, zbog čega se u sušnim godinama mogu očekivati masovnija sušenja.

Ranije odbacivanje žira

Poseban problem predstavlja ranije odbacivanje žira jer time biva onemogućena prirodna obnova naših najvrjednijih šumskih sastojina. Zbog obilja hrane u Spačvi, manjka prirodnih neprijatelja i prilagodbe klimi, stjenica se eksplozivno proširila i u svega nekoliko godina postala štetnik koji ugrožava urod, prirast i zdravstveno stanje spačvanskih šuma, a istovremeno napada i ljude.
Operativni tim čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma d.o.o., Šumarskog fakulteta, Hrvatskog šumarskog instituta, Savjetodavne službe i predstavnika Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika. Radi sprječavanja širenja štetnog organizma, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom lipnja donio je Naredbu kojom se privremeno, na rok od dvije godine, ograničava premještanje na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno svako prenošenje ili prevoženje drva koje je u cijelosti ili djelomično zadržalo svoju prirodnu oblu površinu (s korom ili bez nje) te sadnog materijala zaraženih vrsta.

Ograničenje sredstava

Hrvatske šume d.o.o. zajedno sa Šumarskim fakultetom i Hrvatskim šumarskim institutom od početka vrše monitoring štetnika i već duže vremena poduzimaju intenzivne aktivnosti na iznalaženju sredstava za zaštitu bilja koje će na odgovarajući način spriječiti daljnje širenje hrastove mrežaste stjenice, no do sada još niti jedno sredstvo koje se pokusno upotrijebilo nije pokazalo zadovoljavajuću učinkovitost. Velik problem predstavlja ograničenje dopuštenih sredstava koja postavljaju EU regulativa i FSC certifikat. Zaključak sastanka je da se s ciljem pronalaženja aktivne tvari koja će djelovati protiv hrastove mrežaste stjenice trebaju konzultirati sve zemlje u okruženju, kod kojih je također prisutan ovaj problem.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba