U Krapini prezentirani gospodarski pokazatelji za Krapinsko – zagorsku županiju u prošloj godini

Zagorski poduzetnici ostvarili više od 11 milijardi kuna prihoda, dobit im je velika, izvoz cvjeta, no puno prostora za povećanja plaća – nema

Objavljeno: 26.06.2017. Alen Brodar

U prostorijama županijske Gospodarske komore u Krapini, prezentirani su aktualni gospodarski pokazatelji na području Krapinsko – zagorske županije. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Krapinsko – zagorske županije Sanja Mihovilić istaknula je kako se u 2016. godini isticala prerađivačka industrija, koja u ukupnim prihodima ima udio od 47 posto, a slijede trgovina, promet i građevinarstvo.
– Od 2014. godine bilježi se konstantan rast broja zaposlenih te se konstantno smanjuje i broj nezaposlenih, pa je tako na području Krapinsko – zagorske županije s 31. ožujka ove godine bilo ukupno 36.330 zaposlenih, dok podaci za svibanj govore kako je bilo 3546 nezaposlenih osoba. Kada promatramo stope nezaposlenosti, među najboljima smo u zemlji, budući da smanjenje nezaposlenosti iznosi 27,2 posto u odnosu na proteklu godinu – rekla je Mihovilić, dodajući kako su u prva tri mjeseca ove godine zaposlene su 5633 osobe.

Porast 9,8 posto

– U 2016. godini bilo je 1975 poduzetnika, što je rast od osam posto u odnosu na godinu prije, a oni su zapošljavali 19.309 osoba, što je povećanje od 6,6 posto. Izrazito je bitno da su naši poduzetnici u 2016. godini ostvarili preko 11 milijardi kuna ukupnih prihoda te je i tu zabilježen porast od 9,8 posto. Povećali su se i njihovi rashodi, a dobit je povećana za 143 posto. U prošloj je godini investiralo 245 poduzetnika, odnosno njih 31 posto više, a investicije su iznosile 487,6 milijuna kuna – dodala je Mihovilić.
Što se tiče izvoza, poduzetnici su izvezli robe u vrijednosti 3,54 milijarde kuna, što je rast od 10,3 posto u odnosu na 2015. godinu. Robu je pritom na inozemna tržišta plasiralo 366 poduzetnika, odnosno 18,5 posto od ukupnog broja, što je povećanje od 9,2 posto te su ostvarili pozitivan saldo od 1,53 milijarde kuna. U ukupnim prihodima izvoz čini gotovo 32 posto te je pokrivenost uvoza izvozom iznosila visokih 176 posto, dok primjerice na nivou Hrvatske ona iznosi 62,6 posto. Pritom su najveći izvoznici iz prerađivačke industrije, oni čine 80 posto svih izvoznika.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina, Josip Grilec, rekao je kako su ti rezultati ohrabrujući, ali i za one koji rade u gospodarstvu, očekivani.
– Rast izvoznici, a najbolja deviza za uspjeh je izvoz. To govori da je gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije bilo spremno odgovoriti izazovima zapadnih tržišta i to je putokaz kako bi morale napraviti sve županije. Najbitnija nam je brojka koja govori o zaposlenosti, pa je rast s 33 na 36 tisuća zaposlenih odlična vijest, to je rast od 9,8 posto. Primjera radi, to je zaposlenih kao što ih imaju Vetropack, OMCO i još takve dvije tvrtke zajedno. Stoga zadovoljni možemo biti, no mi moramo više i stremiti još boljem. Rast dobiti svakako je ohrabrujući i za buduće ulagače da dođu u Krapinsko – zagorsku županiju, jer će doći na područje gdje ljudi imaju radne navike, gdje žele raditi, i gdje oni svoj kapital mogu najbolje oplemeniti – kazao je Grilec.
Pohvalio je zagorske poduzetnike, rekavši da je od 1000 najboljih tvrtki u Hrvatskoj 15 zagorskih.
– Nagradu FINA-e Zlatna bilanca, kao srednja firma dobio je Kamenolom Gorjak, a nagrađeni su i OMCO, Prostoria i Pleško od Ministarstva gospodarstva, kao velika, srednja i mala firma. A Vetropack je prije desetak dana ponovo dobio Zlatni ključ, za najboljeg izvoznika u Srbiju. Mi na jedan euro uvoza, izvozimo 1,7 eura i to je deviza kako bi Hrvatska mogla biti prosperitetnija država. Trebali bi svi početi razmišljati da je nužno u našu zemlju dovesti novi kapital, a ne se stalno baviti uvozom i živjeti od PDV-a na uvoz. To je prelijevanje iz šupljeg u prazno i od toga nitko nema koristi – zaključio je Grilec.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je svim zagorskim poduzetnicima Gospodarskoj komori na izvrsnim rezultatima u 2016. godini.
– 2015. godine premašiti prihode od deset milijardi, a prošle godine 11 milijardi kuna je jednostavno sjajno. O tome govorimo posljednje četiri godine – kontinuirana ulaganja, rast i kvaliteta, jamče ovakve rezultate. Iz podataka je vidljivo da je broj poduzetnika rastao za osam posto, ali od 2013. do 2016. godine je više od 300 novih poduzetnika, a ukupan broj novozaposlenih je više od 2800. Zbog ovih rezultata ne treba biti skroman, već ljudima treba čestitati na odlično obavljenom poslu – rekao je Kolar. Istaknuo je da se u Krapinsko – zagorskoj županiji nastavlja rast zaposlenosti, što nije primjer u čitavoj Hrvatskoj.
– Mi imamo paradoks da nam u čitavoj Hrvatskoj pada nezaposlenost, ali samo u nekoliko županija raste zaposlenost, a Krapinsko – zagorska županija je jedna od njih. U odnosu na 2015. godinu, mi smo prvi u zemlji po padu nezaposlenosti, a u prvih pet mjeseci ove godine smo treći – zaključio je Kolar, dodajući da je Krapinsko – zagorska županija u posljednje četiri godine s više od devet milijuna kuna sufinancirala gospodarstvo kroz razne poticaje, a pripremit će i nove mjere za sljedeće četiri godine.

Stručni kadrovi

Na novinarsko pitanje, ima li, s obzirom na veliku prikazanu dobit, prostora za dodatni rast plaća te za zadržavanje stručnih kadrova u Zagorju, predsjednik HGK, Županijske komore Krapina, Josip Grilec, objasnio je da dobit jest velika, ali nju dijeli par velikih firmi, koje imaju visokoautomatiziranu proizvodnju i njihova je prosječna plaća viša nego kod ostalih, ne samo u Zagorju, već i u Hrvatskoj.
– Što se tiče ovih manjih, kao što su tekstilna i kožarska industrija, te tvrtke i nemaju neke dobiti, ali imaju veliku zaposlenost, pa prostora za povećanje plaća nemaju. U tim industrijama čak i minimalna povećanja od stotinu ili 200 kuna na njihove plaće, vrlo vjerojatno bi značila da neki bi projekti i neka radna mjesta u tim tvrtkama došli u pitanje te pretpostavljam da bi poslodavci u racionalizaciji, da bi opstali, neke projekte morali zaustaviti, a to bi značilo i otpuštanja – objasnio je Grilec.

Inače, prosječne zagorske neto plaće po zaposleniku su također u prosjeku rasle dva posto, a neto plaće i nadnice za 8,7 posto, no prosječna neto plaća u Krapinsko – zagorskoj županiji još je uvijek nešto niža od hrvatskog prosjeka, ponajviše zbog malih plaća u tekstilnoj industriji.
Složio se Grilec i s time da nedostaje stručne radne snage, ali da ju je sve veći problem zadržati.
– Prvo su otišli vozači, zatim građevinari, no nedostajat će sve više sve stručne radne snage. A tvrtke koje neće moći platiti stručnu radnu snagu, imat će velikih problema. Imat će odljev kadrova, jer kada nema takvih kadrova, svi ostali koji rade u toj piramidi, od uprave do zadnje radnika, nemaju posla. Morat ćemo se potruditi da tu radnu snagu zadržimo, posebno kod prvog zapošljavanja, država će se morati uključiti da se ljudima daju beneficije i da se nađe modus kako rasteretiti rad takvih ljudi. Jer oni su preduvjet da “potegnu” i da zadovolje potrebe poslodavca i ostalih radnika koji nisu visokokvalificirani – objasnio je problematiku Grilec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba