OTVOREN MUZEJ “RADBOA”

Važan aspekt turističke priče Radoboja, koji svjedoči o bogatoj arheološkoj, rudarskoj i geološkoj prošlosti tog područja

Objavljeno: 21.06.2017. Jelena Jazbec

Radobojski Muzej “Radboa” službeno je otvoren za javnost. Ova općina time je dobila vrijedan turistički objekt koji svjedoči o bogatoj arheološkoj, rudarskoj i geološkoj prošlosti Radoboja. Prva ideja o uređenju nekadašnje stare škole i njezinom pretvaranju u muzej, pojavila se već 2007. godine. Tada je na tom mjestu, u središtu Radoboja, bilo odlagalište smeća. Nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, gradnja je počela 2013. godine, a u objekt je uloženo pet milijuna kuna, zahvaljujući različitim oblicima subvencija.

Pasivna zgrada

– Muzej je pasivna zgrada, ima solare za proizvodnju električne energije, a grije se i hladi pomoću dizalice topline koja isključivo za svoj pogon koristi struju proizvedenu na solarima, tako da je tu potrošnja nula kuna energenata iz javne opskrbe – otkrio nam je načelnik Topolovec te dodao kako Radoboj ima izuzetan turistički potencijal.
– Radoboj ima dobru priču. Ovdje je pronađena najstarija okamina vinove loze, ovdje se nalazi i jedno od većih nalazišta okamina flore i faune, i ovog najnovijeg, za što smo i ove godine preko Ministarstva kulture osigurali 40 tisuća kuna za iskapanja, da se na brijegu podno Strahinjčice nalazilo veliko naselje koje je brojalo između tri i četiri tisuće stanovnika, jedno od većih u ovom dijelu Europe. Imamo najstariju rudarsku školu u Europi, međutim, to je do sada sve bila priča, a Muzej će dati stvarnu sliku povijesti Radoboja – ističe načelnik.
Muzej od lipnja ima i novu ravnateljicu, Ivanu Hazulin.
– Želja nam je plasirati se najprije na tržište Hrvatskog zagorja, a zatim i na cijelu Hrvatsku, pa i na prostor Slovenije. Želimo pokazati što jedna tako mala općina s nekoliko tisuća stanovnika zapravo ima. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti i nadamo se da ćemo imati puno posjetitelja – rekla je v.d. ravnateljice Muzeja “Radboa”. Najavila je i program koji Muzej priprema ovog vikenda, kada će se održati Dani otvorenih vrata.

“Izradi svoj fosil”

– Za vikend ćemo imati radionicu “Izradi svoj fosil”, koja će se održavati u subotu i nedjelju. Izrađivat će se replike fosila koji su pronađeni na prostoru općine Radoboj. Održat će se i recital posvećen radobojskim rudarima, koji će izvesti Kristijan Potočki, glumac iz zagrebačkog HNK. Bit će tu i recital posvećen poznatoj radobojskoj književnici Sidi Košutić, koji će izvesti Ana Pavleković – otkrila je Hazulin.
Otvorenju Muzeja nazočila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
– Krapinsko – zagorska županija već unatrag nekoliko godina odlučila je intenzivno raditi na razvoju turizma, a Muzej “Radboa” svakako je jedan prilog tome. Naša županija ima sjajnu muzejsku i kulturološku ponudu, a ovaj muzej svjedoči o bogatoj arheološkoj, rudarskoj i geološkoj prošlosti Radoboja, što će zasigurno obogatiti turističku i kulturološku kartu Krapinsko – zagorske županije – rekla je Petek.
Muzej od utorka kreće s naplatom ulaznica, a radno vrijeme bit će od 13 do 19 sati.



NAČELNIK ANĐELKO TOPOLOVEC:

U planu je uređenje Kuće vinove loze i Kuće zagorskih štrukli

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec otkrio nam je kako bi Radoboj uskoro mogao postati bogatiji za još neke važne turističke objekte.
– Uz postojeći Europski vrt orhideja i Centar za prirodu Zagorje, u planu nam je uređenje Kuće vinove loze i Kuće zagorskih štrukli. Bili bi to prezentacijsko – ugostiteljski objekti, a uz planinarski dom, koji smo prijavili na EU fondove, i u kojem bi bili smještajni kapaciteti, to bi postala jedna ozbiljna priča koja bi u Radoboj mogla početi privlačiti autobuse turista. U planu nam je i spajanje Rimskom cestom do Lepoglave, s obzirom da je i Lepoglava rudarsko mjesto – otkrio nam je Topolovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba