MEĐUNARODNI USPJESI ŽVS-a “KUŠLEC”

U Tuzli osvojile zlato, a u Linzu, u konkurenciji zborova iz europskih zemalja te SAD-a, Kanade i Argentine, srebro

Objavljeno: 20.06.2017. Jelena Jazbec

Nakon prošlogodišnjih uspjeha u Hrvatskoj, članice Ženskog vokalnog sastava “Kušlec” ove su se godine okušale i na zborskim natjecanjima izvan Lijepe Naše. Prvo takvo natjecanje održalo se u Tuzli od 1. do 4. lipnja, a radilo se o zborskom natjecanju “Lege Artis”, na kojem su se natjecali zborovi iz Poljske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Hrvatske. U kategoriji vokalnih ansambala, ŽVS “Kušlec” izveo je zahtjevan repertoar i osvojio zlatnu medalju.

Pola boda do zlata

“Kušlecima” je to bila odlična generalna proba za ono što je uslijedilo, a to je renomirani zborski festival “Anton Bruckner Choir Competition” u austrijskom Linzu, na kojeg su bile pozvane od strane organizatora – krovne zborske organizacije “Interkultur”. Natjecanje se odvijalo od 14. do 18. lipnja u nekoliko kategorija, a sudjelovali su zborovi iz Kanade, SAD-a, Danske, Finske, Češke, Austrije, Njemačke, Srbije, Slovenije, Argentine i Hrvatske. U kategoriji ženskih zborova bez obavezne skladbe, ŽVS “Kušlec” je osvojio srebrnu nagradu, a od zlata ih je dijelilo tek pola boda. Uspjeh “Kušleca” je još veći kad se uzme u obzir činjenica da su bile jedan od četiriju zborova koje su organizatori izabrali za otvaranje festivala, koje se odvijalo u katedrali u Linzu. Na otvorenju, izvele su nekoliko duhovnih skladbi na hrvatskom jeziku, dok su na natjecanju imale raznolik repertoar koji se sastojao od skladbi “Žetelice”, “Voice dance” i “Bring me little water, Silvy”. Ovim međunarodnim uspjesima prethodila je županijska Smotra malih vokalnih sastava, na kojoj je selektor Bojan Pogmilović “Kušlec” predložio za zborsko natjecanje u Veroni 2018. godine.

Izdale i CD

ŽVS “Kušlec” dolazi iz Konjščine. Djeluje od kraja 2005. godine kao jedna od sekcija KUD-a Konjščina. Trenutno broji devet članica. Izvode skladbe različitog karaktera – od klasike, preko folklora pa sve do popularne zborske glazbe. Iza njih su brojni nastupi diljem Hrvatske te sudjelovanja na međunarodnim zborskim natjecanjima. 2015. godine izdale su CD pod nazivom “Moja Konjščina”, kojim su obilježile deset godina djelovanja. Kao najbolje u svojoj kategoriji, već dvije godine zaredom predstavljaju Krapinsko – zagorsku županiju na Državnoj smotri malih vokalnih sastava, gdje su 2016. godine dobile nagradu za najbolji vokalni sastav u državi u kategoriji popularne zborske glazbe. Voditeljica sastava je Irena Kušec – Kovinčić.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba