NA KRAPINSKO – ZAGORSKOM AERODROMU ODRŽANA VJEŽBA ZAVODA ZA HITNU MEDICINU KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE

U naletu autobusa na osobno vozilo, ozlijeđeno 40 osoba

Objavljeno: 14.06.2017. Jelena Jazbec

U naletu autobusa na osobno vozilo na pristupnoj cesti prema Krapinsko – zagorskom aerodromu u Zaboku, ozlijeđeno je 40 osoba. Bio je to scenarij vježbe Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, u kojoj su, osim 20-ak timova hitne medicinske pomoći iz svih dijelova županije, sudjelovali i timovi sanitetskog prijevoza Doma zdravlja KZŽ, Crveni križ, pripadnici Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka i članovi DVD-a Gubaševo i policija.

54 nova zaposlenika

– Mi po standardnom operativnom postupku moramo imati jednu takvu vježbu, u koju su uključeni svi zaposleni, osim onih koji danas rade. Ovdje je oko 20 ekipa hitne medicinske pomoći koje se izmjenjuju u vozilima i u pružanju hitne medicinske pomoći. Osim timova, ove smo godine uključili i sanitetski prijevoz Doma zdravlja, koji se u slučaju neke nesreće masovnijeg karaktera također spaja s hitnom medicinskom službom. Od 1. siječnja 2017. imamo i 54 nova zaposlenika, s obzirom na proširenje mreže hitne medicinske pomoći, tako da je bila intencija i njima predočiti taj jedan scenarij masovne nesreće – otkrio nam je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić.
Prva ekipa hitne medicinske pomoći koja dolazi na lice mjesta, provodi start trijažu, što znači da kategorizira ozlijeđene u određene skupine i stavlja im trijažne kartice oko vrata. Crvena kartica znači da se odmah mora pružiti pomoć, ozlijeđenima označenima žutom bojom, pomoć se može pružiti uz odgodu do deset minuta, zeleni su oni koji ne zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć, dok crna trijažna kartica označava mrtve.
– Mi smo u scenariju odredili broj pojedinih trijažnih kategorija i prema tome smo pripremili naše statiste, uredili ih i našminkali. Jedan dio kartice ostaje s pacijentom do njegova dolaska u bolnicu, dok se drugi dio trga i ostaje kod trijažnog tima. Kartice služe za evidenciju ozlijeđenih osoba, a temeljem kartica, radi se i evaluacija vježbe – dodao je Božić.

Srednja škola Pregrada

Među 40 statista, bilo je 23 učenika 4. d razreda iz Srednje škole Pregrada, smjer medicinska sestra/medicinski tehničar.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je zadovoljan provedenom vježbom.
– Vježbi nikad dosta, iako imamo sjajne, dobro uvježbane timove. Ovdje su i mentori koji prate njihov rad, snima se kompletna vježba, i onda se analizira da bi se utvrdilo koje detalje eventualno treba popraviti, da bi reakcija bila još brža – rekao je Kolar.
Na pitanje kako ocjenjuje rad Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, ističe kako je iznimno zadovoljan, ali su potrebni još neki koraci da bi mreža hitne medicinske pomoći u Zagorju bila u potpunosti zaokružena.
– Ova priča još nije završena, moramo kompletan tim T1 dovesti i u Klanjec i u Konjščinu, i onda možemo reći da imamo maksimalno zaokruženu mrežu hitne medicinske pomoći, iako i s ovakvom mrežom smo vjerojatno najbolje pokriveni u Republici Hrvatskoj – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba