SUSJEDI PRISKOČILI U POMOĆ I POKAZALI VELIKO SRCE

Je li tužna priča obitelji Iličić prava slika surove hrvatske realnosti?

Objavljeno: 05.06.2017. Jelena Jazbec

Iako su deložacije već postale svakodnevni dio života hrvatskih građana, priča koja me potaknula na pisanje ovog teksta još je potresnija i tužnija od svih onih koje sam već imala prilike čuti.
Radi se o mladoj obitelji Iličić iz Vođinaca pokraj Vinkovaca kojoj prijeti gubitak krova nad glavom zbog nemogućnosti vraćanja kredita. Naime, otac te mlade obitelji s troje djece teško je bolestan – nije se oporavio nakon druge operacije tumora na mozgu i sve su manje nade za njegovo izlječenje. On je, nažalost, radno nesposoban, a i 35-godišnja supruga ostala je kod kuće kako bi se brinula za njega. Jer tako je to, u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti…
Međutim, ova mlada obitelj muku muči i s kreditom u švicarskim francima koji su dignuli prije deset godina, kada su, kako kaže supruga, oboje još radili i bili zdravi.
– Ne možete znati što će se dogoditi za 10 godina – ističe.
Da, tako je, ne možete znati što će se dogoditi za 10 godina, no, ako živite u Hrvatskoj, možete pretpostaviti da će se dogoditi nešto loše. Dok ćete svakodnevno robovati u poduzećima i tvornicama, raditi prekovremeno, i još si uz to pronaći neki dodatni izvor prihoda kako bi mogli otplaćivati kredit za auto i stan, e, do tada će još ići. No, dogodi li vam se, ne daj Bože, bolest i nesposobnost za rad, e, onda znajte da ne možete računati na ničiju pomoć, pogotovo ne pomoć države.
Jer birokracija je birokracija i nema tu milosti niti velikog srca.
Zato veliko srce imaju mještani Vođinaca, susjedi obitelji Iličić, koji su se udružili kako bi im pomogli, s obzirom da su im računi blokirani, a kuća pod ovrhom. Oni su pokrenuli tromjesečnu humanitarnu akciju “Za siguran dom”, u koju su se uključile sve seoske udruge, a u sklopu koje žele prikupiti dovoljno novca za otplatu kredita.
Mnogo sam puta čula uzrečicu da dobar susjedi vrijedi više nego rođeni brat, a mještani Vođinaca pokazali su to na vlastitom primjeru. Ovim činom poslali su nam jasnu poruku o nužnosti zajedništva, nadasve u ova teška vremena. Jer samo ako, za razliku od političara, radimo jedan za drugoga, a ne jedan protiv drugoga, i ako nas naprijed tjera plemeniti cilj, možemo mnogo, pa čak i nadmudriti taj oštri, beskrupulozni sustav bez milosti.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba