NAKON ŠTO JE NAJAVLJENO KAKO BI GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA TREBALA POČETI OVE JESENI, EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO KAKVU ULOGU U SVEMU IMAJU ZAGORCI

Ričkova potkova donijela sreću za izgradnju mosta koji se iščekuje 20 godina

Objavljeno: 03.06.2017. Jelena Jazbec

Gradnja Pelješkog mosta trebala bi započeti na jesen ove godine, najavio je u četvrtak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Svi radovi na mostu i okolnoj infrastrukturi trebali bi biti završeni 2021. ili 2022. godine, a Hrvatska će za taj projekt iz EU proračuna dobiti 357 milijuna eura. Butković je istaknuo kako je to velika vijest za sve građane Hrvatske, a posebno za građane Dubrovačko – neretvanske županije, jer neće više morati prelaziti kroz teritorij druge države, a i gužve na prijelazu u Neumu će postati prošlost. Dodao je i kako se radi o najvećem i najznačajnijem infrastrukturnom projektu iz sektora prometa, ukupne vrijednosti 420,3 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura EU sufinanciranje.

Inicijativa za izgradnju nastala je još 1997. godine, kada je dubrovačko – neretvanski župan, SDP-ovac Ivan Šprlje, predložio rješenje kojim bi se spojio jug Hrvatske – most. Međutim, politička previranja dovela su do toga da žitelji most čekaju punih 20 godina, a 2012. godine osnovana je i Udruga “Pelješki most”, kojom predsjeda poznata televizijska novinarka Branka Šeparović i gorljiva zagovornica njegove izgradnje.
No, jeste li znali su u čitavu priču na poseban način upleteni i Zagorci?

Postavljanje anđela
Naime, Udruga “Pelješki most” od svog je osnutka bila posvećena prikupljanju donacija za izgradnju mosta, a Županijska udruga uzgajivača konja Krapina bila je prva hrvatska udruga koja je uplatila svoju donaciju. Tim povodom, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Mirko Majsec 2015. godine je pozvao predsjednicu Udruge “Pelješki most” na svoju redovitu godišnju skupštinu, na kojoj je ona javno progovorila o problemu izgradnje mosta. Skupštini je prisustvovao i tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je odlučio pružiti podršku Branki Šeparović, što je, kako doznajemo od Mirka Majseca, u tom trenutku bilo izrazito značajno i vrlo je ponosan što se sve to dogodilo upravo na njegovoj skupštini.
Suradnja između Županijske udruge uzgajivača konja i Udruge “Pelješki most” nastavila se i dalje, pa je tako u srpnju iste godine Mirko Majsec, zajedno s članovima svoje udruge prisustvovao važnom događaju u organizaciji Udruge “Pelješki most” – postavljanju dvaju kipova, Stepinčevih anđela u Komarnoj i Brijestima, mjestima koja će povezivati budući most.
– Velikim trudom Udruge i naših pomagača, tada smo postavili dva anđela na obale budućeg Pelješkog mosta. Ti su anđeli replike dvaju anđela iz pavlinske crkve u Lepoglavi, lijevani u bronci i uvećani s dva na pet metara, a postavljeni su kao naša molitva za uklanjanje svih prepreka i da se ta kopnena granica naše domovine konačno spoji. Vezani su uz blaženog Alojzija Stepinca. Naime, biskup Mrzljak, najveći živući Stepinčev potomak, meni je rekao da, dok su Stepinca s jedne strane zida lepoglavskog zatvora trovali, anđeli su ga za to vrijeme čuvali. Ja sam to zapamtila i kad nam je trebala velika duhovna pomoć za most, sjetila sam se tih anđela – otkrila nam je Branka Šeparović.

Ploča u moru

Zagorci su se svojim prilozima uključili u inicijativu Udruge “Pelješki most”, poput krapinskog dogradonačelnika Branka Varjačića i zagorskog poduzetnika Dragutina Plahutara, a Mirko Majsec tada se odlučio na jedan simboličan potez.
– Te godine, gospodin Majsec je imao konja sa svjetske izložbe, svoga Rička, pa je za naš zajednički hrvatski domovinski most dao i simboličan prilog, a to je najvažnije, jer takav čin dokazuje da netko u nešto vjeruje. Zato smo, povodom postavljanja anđela, napravili veliko narodno veselje, plivači iz cijele Hrvatske plivali su trasu mosta, a na sredini mosta, na inicijativu gospodina Plahutara i gospodina Majseca, spustili smo u more ploču, od jedne posebne legure koju ne nagriza sol, s porukom da želimo napraviti most, i jednu potkovu za sreću, točnije, potkovu konja Rička. Ronioci su ronili do 30-ak metara dubine, a onda su ploču i potkovu pustili da padnu na dno. Željeli bismo da ploča zauvijek ostane na dnu mora, čak i ako je jednom netko pronađe, voljeli bismo da je ostavi ondje, kao simbol naše dugogodišnje borbe za Pelješki most – nastavila je Šeparović.
– Četiri smo godine gurali kamen uzbrdo. Politika i mediji, svi su bili protiv izgradnje mosta, a mi, mala skupina, za, ali smo, zahvaljujući anđelima, na kraju i pobijedili. Nismo pritom zaboravili ni Zagorce, koji su nam od samog početka važna podrška. Sjećam se, kada sam dobila priliku govoriti na skupštini Županijske udruge uzgajivača konja, najprije sam prisutnim ljubiteljima konja ispričala priču o tome kako je vjerojatno jedna od najtežih stvari u životu divljeg konja, sinonim za apsolutnu slobodu, pretvoriti u pitomog, domaćeg konja. Tako je bilo i s našom borbom za Pelješki most, a možda da gospodin Majsec ne voli tako svoje konje i svoga Rička, nikada ne bi shvatio važnost Pelješkog mosta – zaključila je Šeparović.
Mirko Majsec uvjeren je da je upravo Ričkova potkova donijela sreću Udruzi “Pelješki most”, ali i svim žiteljima Dubrovačko – neretvanske županije.
– Želio sam dati svoj simbolični doprinos i jako sam sretan što je upravo Ričkova potkova donijela sreću. A najveća nagrada bit će mi kada ćemo se mi, članovi Županijske udruge uzgajivača konja Krapina sa svojim kočijama prvi provesti po novootvorenom mostu, što je već dogovoreno s gospođom Šeparović – zaključuje Majsec.



BRATIMLJENJE S MOSTOM GOLDEN GATE IZ SAN FRANCISCA

“Proslava povodom otvorenja trajat će osam dana, a pozvat ćemo i goste iz SAD-a”

– Bratimit ćemo se i s mostom Golden Gate iz San Francisca. Naime, kad su oni završili svoj most koji su čekali 40 godina, napravili su feštu koja je trajala sedam dana. Mi ćemo napraviti feštu koja će trajati osam dana. Sedam dana bit će naši dani, a osmi će dan biti dan Amerike, pa ćemo dovesti Amerikance i to će biti baš kako treba – otkrila nam je Branka Šeparović, predsjednica Udruge “Pelješki most”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba