Finska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Krapini

Pirkko Mäkinen: Kvotu od 40 posto uveli smo još 1995. godine

Objavljeno: 26.05.2017. mladenmandic

U posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji bila je finska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Pirkko Mäkinen. U razgovoru sa zagorskom dožupanicom Jasnom Petek i predsjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Krapinsko – zagorskoj županiji Tajanom Broz, razmijenile su informacije i stajališta o provedbi politike ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj i Finskoj.

Kako je istaknula Mäkinen, na sastanku se govorilo o iskustvima žena u poduzetništvu te o ženama u sportu u Hrvatskoj i Finskoj. Istaknula je kako je institucija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u Finskoj neovisno tijelo zaduženo za nadzor nad provedbom Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, zabranu diskriminacije te promicanje ravnopravnosti spolova kroz različite inicijative i edukaciju u svim područjima. Dodala je kako je udio žena u finskoj državnoj administraciji iznad 65 posto, u finskom parlamentu je nešto više od 40 posto žena, a u Vladi je pet žena od 12 ministara.

– Finska je kvotu od 40 posto uvela još 1995. godine, kao garanciju jednake političke zastupljenosti muškaraca i žena, a od 1991. godine u finskom parlamentu djeluje zajednička mreža zastupnica iz svih političkih stranaka, s ciljem promoviranja zakonodavstva koje promiče ravnopravnost spolova i jačanja političke uloge žena – rekla je finska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba