MINISTARSTVO GRADITELJSTVA OBJAVILO: USPJEŠNO SU POVEĆANE ALOKACIJE SREDSTAVA ZA ENERGETSKU OBNOVU STAMBENIH ZGRADA I JAVNIH USTANOVA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

U KZŽ će se obnoviti devet stambenih zgrada i pet osnovnih škola, za što je osigurano 20-ak milijuna kuna bespovratnih sredstava

Objavljeno: 24.05.2017. zagorjeinternational

Odlukom ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića, uz suradnju s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, uspješno su povećane alokacije sredstava za dva poziva – Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” i Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova višestambenih zgrada”, koje je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Na konferenciji za medije u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, ministar Kuščević je predstavio novosti vezane uz energetsku učinkovitost u zgradarstvu.
Istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o produžetku financiranja provedbe Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. – 2015. godine, koju je predložilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a riječ je o korištenju nacionalnih sredstava za projekte koji su već ugovoreni.

Obnovljivi izvori

Druga novost koju je predstavio ministar Kuščević, je povećanje alokacije sredstava u okviru poziva “Energetska obnova višestambenih zgrada“ u kojem je početna alokacija sa 152 milijuna kuna povećana na 560,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
– Ukupno je zaprimljeno 649 prijava, od čega kriterije prihvatljivosti zadovoljava 596 prijava, što dovodi do ukupne investicije u vrijednosti 939,9 milijuna kuna – pojasnio je ministar Kuščević. U Krapinsko – zagorskoj županiji prihvaćeno je devet projektnih prijedloga. Iznos bespovratnih sredstava je 5,9 milijuna kuna, a ukupna je vrijednost investicije 10,8 milijuna kuna.
Također, ministar Kuščević je rekao kako je u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’ osigurano 152 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, no zbog velikog broja prijava koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti, traženo je i odobreno od strane Upravljačkog tijela povećanje alokacije u ukupnom iznosu od 348,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
– Radi se o 234 prijave, od kojih kriterije prihvatljivosti zadovoljava 223 prijava, iznos ukupne investicije je 781,3 milijuna kuna, od kojih je 348,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava – naglasio je Kuščević.

Preko tisuću gradilišta

Prema riječima ministra, svi prijavljeni projekti za energetsku obnovu višestambenih zgrada i javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a koji zadovoljavaju kriterije prihvatljivosti bit će sufinancirani iz EU fondova.
– Idućih mjeseci Hrvatska će imati preko tisuću gradilišta zahvaljujući ovim pozivima, što je oko 1,7 milijardu kuna ukupnih investicija koje će pokrenuti građevinski sektor u narednih 18 mjeseci, kada moraju biti završeni navedeni projekti – dodao je ministar graditeljstva.
Za javne ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem, odnosno vrtiće, osnovne i srednje škole, učeničke domove i fakultete sufinancirat će se 223 projekta, odnosno 61 vrtić, četiri fakulteta, 138 osnovnih škola, 17 srednjih škola, jedna školska dvorana i dva učenička doma. U Krapinsko – zagorskoj županiji, obnovit će se pet osnovnih škola. Ukupni vrijednost investicije je 26,5 milijuna kuna, od čega je 14,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
– Od 100 milijuna eura bespovratnih sredstava koje smo namijenili za smanjenje potrošnje energije u stambenim zgradama, već smo kroz ova dva poziva alocirali gotovo 75 milijuna eura, što govori o alokacijskoj sposobnosti i onome što trebamo raditi – rekla je ministrica Žalac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba