Sinoć ponovo gorjelo u zabočkoj Regeneraciji

Do požara opet došlo kod stroja za preradu netkanog tekstila

Objavljeno: 24.05.2017. mladenmandic

Sinoć oko 22.30 ponovno je došlo do požara u zabočkoj Regeneraciji. Kako nam je rekao zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka i zapovjednik sinoćnje intervencije Dražen Sinković, nakon dojave o požaru na intervenciju je s tri vatrogasna vozila došlo 25 vatrogasaca ZJVP-a Zabok i DVD-a Zabok.

Otežano gašenje

– Do požara je došlo u proizvodnoj hali koja je cijela bila zahvaćena dimom, pa je bilo teško pronaći žarište požara, a samim time bilo je otežano i gašenje. Žarište požara bilo je pokraj stroja za preradu netkanog tekstila. No, brzom intervencijom vatrogasaca, spriječena je veća materijalna šteta. Intervencija je, nakon što su svi izgorjeli dijelovi iz proizvodne hale izneseni van, u cijelosti završena u 3.49 sati – rekao nam je Dražen Sinković.

Očevid započeo jutros

Kako doznajemo od radnika, do požara je došlo na stroju u mješaonici netkanog tekstila, gdje se sav tekstil koji se skupi u otpadu miješa i od njega se stvara jedinstvena masa, odnosno novi proizvod. Samo jedna iskra na metalima stroja može uzrokovati zapaljenje tekstila, međutim, radnici koji rade na stroju najčešće ga uspiju ugasiti protupožarnim aparatima. No, ponekad se požar otme kontroli, pa dolazi do požara i štete većih razmjera. Nakon završenog očevida, iz PU krapinsko – zagorske su nam rekli da je uzrok požara zapaljenje sirovine uslijed dodira s užarenim metalnim česticama koje su prolazile kroz sustav za upuhavanje sirovine.

Foto: Policija zaustavlja KZŽ



DIREKTOR REGENERACIJE ANĐELJKO ŠVALJEK:

Štetu procjenjujemo na oko 250 tisuća kuna

Direktor Regeneracije Anđelko Švaljek rekao je kako je požar izbio oko 22.15 u dijelu proizvodnog procesa u kojem se priprema, odnosno miješa vlakno za proizvodnju netkanih tekstila, odnosno proizvoda – malerabdeckvliesa, kojeg Regeneracija plasira i lider je u tom segmentu na tržištu EU. Do požara je najvjerojatnije došlo uslijed pojačanog trenja tj. pojave iskre na stroju koji je zapalio tekstil.
– Danas tijekom dana procijenit će se razmjer nastale štete, ali se ona zasad procjenjuje na oko 250 tisuća kuna jer je oštećena javna rasvjeta i elektro instalacije te su zadimljeni prostori. No, veća šteta nastat će zbog nemogućnosti proizvodnje jer bi potpuna stabilizacija cijelog proizvodnog procesa trebala biti uspostavljena tek do početka idućeg tjedna. Nažalost radi se o visoko rizičnoj proizvodnji koja traje u tri smjene i 350 dana u godini i ponekad se takve stvari događaju – rekao nam je direktor Regeneracije Anđelko Švaljek. (mlm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba