Na Bedekovčanskim jezerima otvoren jubilarni 50. Sajam i izložba zagorskih vina

Velika zlata osvojila četiri vina – jedno Vinarije Bodren i čak tri Vinarije Sever

Objavljeno: 19.05.2017. mladenmandic

Na Bedekovčanskim jezerima prigodnom svečanošću otvoren je jubilarni 50. Sajam i izložba zagorskih vina, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović. Na dvodnevnom Sajmu svoja vina prezentira 14 ponajboljih zagorskih vinara – Vinarija Bodren, Vinarija Sever, Vina Vuglec, Bolfan, OPG Petrišić, Prekratić, Lesičar, IDA NOVA, Žugec, Micak, Grozaj, Vinarija Kopjar, OPG Znika, OPG Žerjavić, kao i vinari koji se proizvodnjom bave iz hobija. Velika zlata dobila su četiri vina – ledena berba traminca iz 2011. godine Vinarije Bodren, Borisa Drenškog iz Rusnice kraj Huma na Sutli s 91 bodom, te još tri vina klanječke Vinarije Sever, Zvonka Severa – izborna berba prosušenih bobica muškata žutog berbe 2015., izborna berba prosušenih bobica traminca također iz 2015. godine (oba vina dobila su također 91 bod), te kasna berba traminca iz 2015. godine s 90 bodova.
Zlatne medalje osvojila su 33 vina, srebro 70 vina, broncu 23 vina, a jedno vino dobilo je priznanje. Na ovaj najstariji i najpoznatiji zagorski vinski sajam ove godine pristiglo je 138 uzoraka od 70 zagorskih vinara – profesionalnih proizvođača i hobista.

Promocija vina i vinara

Sajam je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je vinarima čestitao 50. rođendan Sajma te dodao te je to prigoda da se prisjetimo i svih koji su doprinijeli da se on održi do danas.
– Ovaj je Sajam promocija sjajnih zagorskih vina i vinara. U posljednjih 20 godina napravljen je veliki iskorak u kvaliteti vina. Boris Drenški dobitnik je Decanterove nagrade u Londonu, imamo najbolji šampanjac u Hrvatskoj, ali posvećujemo pažnju i zaštiti autohtonih sorti, pa danas možemo piti i vino Sokol iz nekadašnjih franjevačkih vinograda u Klanjcu. Naravno ni naši krajolici ne bi bili isti bez vinograda – rekao je župan Kolar.
Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, istaknuo je da prenosi pozdrave predsjednice, ali i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, za kojeg je istaknuo da nije bio ni pozvan, iako je Ministarstvo godinama bilo pokrovitelj ovog sajma i izdašno ga financiralo.
Predstavio je i mjere koje Ministarstvo poduzima kako bi se poboljšalo stanje u vinarstvu, kroz Vinsku omotnicu koja će omogućiti promociju vinara na europskom tržištu i pomoći u borbi protiv zlatne žutice, sufinanciranjem restrukturiranja vinograda.

Saditi veće površine

– Krapinsko – zagorska županija je prva po broju registriranih vinara, a 11. prema zasađenim površinama. Moramo saditi veće površine i povećati proizvodnju. Tu su i projekti vinskih cesta i zaštita autohtonih sorata koje su sačuvane od zaborava, a koja bi zaštitom trebala postati poznata i priznata na području cijele Hrvatske – rekao je Tušek.
Uz vinare, na Sajmu sudjeluje i deset OPG-ova koji izlažu i prodaju svoje proizvode – OPG Kraljić Stjepan, OPG Šoštarić Ivan, OPG Kvež Branko, OPG Sinković Danijel, Kolači i torte Tri užitka, OPG Lež Vjeran, OPG Ozimec Višnja, OPG Auguštin Katarina, OPG Pokupec Božić Tatjana, OPG Ban Damir EKOMEDO, a prezentira se i bogata gastro ponuda zagorskih restorana i hotela – Restorana “Zelenjak Ventek”, “Zlatni lampaš”, Restorana “Rody”, te gastro ponuda marijabistričkog Bluesun Hotela Kaj, Trgovina i ugostiteljstvo “Micak”, Bistro “Broz” i Terme Tuhelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba