Učenici Srednje škole Bedekovčina sudjelovali na Simuliranoj sjednici Sabora

“Proces mirenja nije dovoljno promoviran u hrvatskom pravosuđu”

Objavljeno: 18.05.2017. mladenmandic

Učenici Srednje škole Bedekovčina sudjelovali su na petoj Simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora, koja je održana u organizaciji Hrvatskog sabora i Agencije za odgoj i obrazovanje. Tema sjednice bio je Zakon o mirenju, o kojem su učenici raspravljali u ime klubova zastupnika, podnosili amandmane i glasali. Zaključak je “zastupnika” bio da proces mirenja nije dovoljno promoviran u hrvatskom pravosuđu te bi ga, zbog načina rješavanja sporova i jeftinijem načinu od samog suđenja, trebalo građanima približiti i preporučiti kao alternativu sudskom procesu.

Sudjelovale 33 škole

Na Simuliranoj sjednici sudjelovale su 33 škole iz cijele Hrvatske i dva učenička doma. U ime Kluba “Stjepan Radić”, učenica Srednje škole Bedekovčina Mateja Punek održala je govor za saborskom govornicom o povijesti zakona koji je donesen 2003. i statistici koja je za ovaj zakon porazna jer se vrlo mali broj stranaka u parnici njime služi. Naglasila je da bi se proces mirenja trebao prakticirati već od osnovnoškolskog uzrasta, u sklopu građanskog odgoja i obrazovanja te da bi se poseban naglasak na medijaciju u svakodnevnom životu trebao obilježavati tijekom Tjedna mirenja.

Podrška Mesića i Vrdoljaka

Srednju školu Bedekovčina, ujedno i jedine predstavnike iz Krapinsko – zagorske županije, predstavljali su učenici Ana Cicnjak, Mateja Kunštović, Mateja Punek, Nikola Juranić, Goran Knezić i Trpimir Stjepan Zajec, a vodili su ih profesorica i mentorica Janja Roginić u pratnji nastavnika Slavka Vinkovića. Učenicima su se s riječima podrške obratili i saborski zastupnici Jasen Mesić i Ivan Vrdoljak. Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za srednjoškolce nalazi se i u kurikulumu građanskog odgoja i obrazovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba