INTERVJU: Robert Lež, dugogodišnji kapetan KK Zaboka i u više navrata najbolji sportaš Zagorja, zna kako kolegama sportašima omogućiti bolje uvjete za rad i trening

Dragec Ranogajec moj je izbor za krapinsko – zagorskog župana

Objavljeno: 15.05.2017. zagorjeinternational

Sportaš od glave do pete, koji u krvi ima mnoge sportove, ali i prvu ljubav – košarku, ne voli kada ga se zove legendom, iako on to u zagorskom kraju, gdje djeluje, to i jest. Robert Lež, odavno je svojim igrama, znanjem i prijateljstvom pronio svoje ime izvan Zaboka i izvan Hrvatskog zagorja, ali je srce ostalo tu. I sebe zauvijek vidi u svom kraju kako bi zdušno pomagao da sportaši iz zagorskog podneblja imaju još bolje uvjete i postižu još sjajnije rezultate.

Dugo ste u sportu, a nije vam ni 40. Ostvarili ste sjajne rezultate, kažu i da ste legenda. Kako ocjenjujete svoj dosadašnji prinos sportu u Zaboku, županiji i šire? Koji vam je bio najradosniji sportski trenutak?

Ne volim kad me oslovljavaju kao legendu jer se onda osjećam jako starim. Međutim, stvarno možemo reći da smo kroz ovih 20-ak godina KK Zabok i ja kao dio te ekipe napravili velike rezultate, koji će biti zapisani u knjigama i u povijesti zagorskog sporta. Mislim da smo veliki promotori grada Zaboka i Krapinsko – zagorske županije u Hrvatskoj i šire, i da možemo biti na ponos svih žitelja našeg kraja. Osim osobnih nekih nagrada – nekoliko puta najbolji sportaš grada Zaboka i KZŽ, tri All-star utakmice, kapetan sjevera na All-staru, pobjeda u tricama na All-staru… – definitivno najradosniji trenutak je ulazak u A1 ligu sa svojim klubom, kao i povijesna prva utakmica u novoj dvorani u Zaboku.

Bio je to u neku ruku pogled unatrag. Gdje sebe vidite u budućnosti? Želite li ostati u košarci?

Definitivno je moj život košarka i vidim se u košarci. Još nisam odlučio jesam li odigrao svoju zadnju utakmicu, ali mislim da jesam jer se nadam da ću upravo ja naslijediti Dragutina Črnjevića na klupi Zaboka kao trener. Završio sam potrebne tečajeve, iskustva i znanja imam i mislim da je vrijeme da se počnem baviti trenerskim poslom i to kao trener seniora. Radim s mlađim kategorijama u klubu i imamo sve bolje uspjehe te stvaramo igrače koji će jednoga dana biti perjanice našega kluba.

Imate dobar pregled nad zbivanjima u sportu Krapinsko – zagorske županije, koji grad prednjači, zašto i koje su njegove prednosti?

Mislim da je Zabok najsportskiji grad u KZŽ. Imamo fantastične sportaše koji postižu vrhunske rezultate na državnoj, europskoj pa i svjetskoj razini. Uz nas košarkaše, tu su i Nenad Šipek, Klara Sedlar, Saša Tršinski, Slaven Ivančić i mnogi drugi. Odlični su borilački sportovi, streljaštvo, biciklizam, nogometaši, rukomet, gimnastika, atletičari… Imamo jednog od najboljih hrvatskih košarkaških sudaca Sinišu Hercega…No, ne bih apostrofirao grad Zabok kao jedini, s obzirom na to da diljem naše Krapinsko – zagorske županije imamo vrhunske sportaše koji uz minimalne uvjete postižu vrhunske rezultate.

Osnovana je i SUZA – sportsko udruženje Zagorja, koje su osnovali bivši i sadašnji profesionalni sportaši. Koje su zadaće i ciljevi društva?

SUZA je moja neka ideja u kojoj planiram udružiti sve bivše i sadašnje sportaše. Da se družimo, da raspravljamo o problematici u sportu i da zajedničkim snagama pomažemo onima kojima je to najpotrebnije, te da organiziramo zajedničke sportske susrete. Uglavnom, cilj mi je ujediniti sve sportaše KZŽ iz svih sportova.

Poznato je kako je uvijek prisutna “utakmica” između Krapine i Zaboka, u pitanju prestiža na raznim poljima djelatnosti. Zašto je to tako i kako vi na to gledate?

Ma mislim da je to “utrka“ koja nema smisla ako uopće i postoji. Premala smo mi županija da bi postojale takve utrke. Mislim da se trebamo ujediniti i pokazati sve što Zagorje može. A možemo još puno više od ovoga na čemu smo sada.

Ima li politike u sportu i koliko ona pomaže ili smeta?

U današnja teška vremena teško je zamislivo bavljenje sportom bez prisustva politike, odnosno bez financiranja iz proračuna gradova i županije. Dok se ne donese novi Zakon o sportu rijetko koji privatnik ili tvrtka ulaže neka veća sredstva u sport, jer zbog toga ima samo probleme u vidu poreza. Vjerujem da bi mnogi ulagali u sport kada bi zbog toga ostvarili neke povlastice. Dok se nešto na tom planu ne promijeni i dalje će biti teško.

Kao cijenjeni i poznati sportaš kako gledate na političare u vašem kraju i njihove zasluge za sport?

Kao što sam već napomenuo, političarima, odnosno gradskim i županijskim čelnicima možemo biti zahvalni na svakoj kuni koju daju u sport, iako nam je i to premalo. Ali mislim i da svaki sportaš ovisi i o samome sebi – onoliko koliko će raditi toliko će mu se i vratiti. U sportu rijetko kad ovisiš o drugima. Uglavnom najviše o sebi.

Može li po vama župan imati neku važniju ulogu u prinosu razvoju sporta u županiji i kakav bi župan po vama trebao biti?

Može i mora. Imamo bogom dani krajolik i pejzaž, imamo blizinu Zagreba i na vratima smo naše lijepe države prema Europi. Ali, mislim da to nije dovoljno iskorišteno. Propustili smo priliku da imamo kamp HNS-a u Zagorju, uz sve izvore termalne vode i toplice mi nemamo niti olimpijski bazen. Nedostaje nam igralište s umjetnom travom za nesmetano treniranje nogometaša u zimskom razdoblju, nemamo niti jedan ring za borilačke sportove u cijeloj KZŽ, što sam saznao tek prije neki dan. Mislima da bi župan trebao stati još više uz sportske brendove Krapinsko – zagorske županije i na još bolji način popratiti tzv. male sportove. Sportaši su najbolji ambasadori kraja iz kojeg dolaze i treba ih zajedno s turističkom zajednicom koristiti za promociju svega onog što rijetki imaju. Župan, odnosno čelnici županije, trebaju stvoriti tim ljudi involviranih u sport, kulturu, poduzetništvo, koji poznaju problematiku iz svake te pojedine grane. Mislim da je gospodin Dragutin Ranogajec skupio baš takav tim u predstavljanju svog programa i da je to pravi put za razvitak našeg Zagorja.

Kad bi se vas pitalo, koje biste vi sportove prvenstveno razvijali u vašem kraju i zašto?

Ne bih posebno izdvajao sportove koje treba razvijati jer svaki je sportaš dragulj svojeg kraja, grada, mjesta, naselja…Nevjerojatno je koliko truda, zalaganja i odricanja je potrebno svakom sportašu tijekom njegove karijere. I ne odriče se samo on, nego i cijela njegova obitelj, prijatelji. Zato treba cijeniti svakog i svakom pružiti priliku da se bavi svojim sportom i svojom ljubavi. Jer bez ljubavi prema sportu nema ni sportaša. Ali, zajedničkim snagama, uz adekvatne programe i financijske injekcije mogli bismo na primjer u Zaboku temeljno razvijati košarku, u Krapini nogomet, u Bedekovčini rukomet, Zlataru i Oroslavju tenis…

Svojevremeno se govorilo o nogometnom kampu u županiji, sami ste to spomenuli. Postavljen je bio i kamen temeljac. Mislite li da bi bilo bolje ovdje razvijati nogometni kamp nego li u Zagrebu?

Svakako, bi bilo bolje da je u našoj županiji i mnogo je razloga tome. Mi smo na pola sata i manje autom do Zagreba. Dolazi se među brežuljke, u mir i tišinu, u fantastično podneblje za pripremanje i treniranje sportaša. Šteta da taj kamp nije tu kod nas jer bi i mi kao županija i HNS imali višestruke koristi od njega. Otvorila bi se nova radna mjesta, reklamirali bi naše brege i zelenilo, povećala bi se ulaganja u našu županiju. Mislim da je propuštena prilika i takvo što više ne smijemo dopustiti.

Imate li političkih ambicija jednoga dana? Kako gledate na skorašnje izbore? Imate li svoga favorita i zašto?

Trenutno sam kompletno u sportu i razmišljam samo o košarci. Na poziv gospodina Dragutina Ranogajca, nezavisnog kandidata, sudjelovao sam u pisanju njegovog programa za koji vjerujem da je vrlo kvalitetan, nešto novo za našu županiju i naše Zagorje. Riječ je o programu koji će Zagorje podići na mnogo veću organizacijsku i svaku drugu razinu, tako da sam siguran da više nećemo propuštati ponuđene prilike. Vjerujem da će, nakon što postane župan, Dragutin Ranogajec tražiti od mene da ostanem u njegovom timu vezano uz sport, a ja ću mu se rado priključiti, budući da imam u tom pogledu mnogo ideja i želja za razvoj naše županije. Znam da ima mnogo vrhunskih zagorskih sportaša koji se slažu sa mnom, da će stati uz nas i naš program te da će nam mnogi pomoći u izboru gospodina Dragutina Ranogajca za župana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba