Još jedna radionica zdravog kuhanja u sklopu projekta “Zdravo i fino”

Djeca upoznala najzdravije začine svijeta i pripremila ukusna jela

Objavljeno: 11.05.2017. zagorjeinternational

U ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, završen je ciklus radionica zdravog kuhanja, u sklopu projekta “Zdravo i fino”, koji Društvo Naša djeca Zabok provodi u suradnji s Dječjim gradskim vijećem. Koncept trećeg ciklusa radionica kuhanja bio je upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta, a tema radionice zdravog kuhanja ovog je puta bila “Začini za zdravo i fino kuhanje”. Radionica je, uz dječje vijećnice i vijećnike te učenice i učenike Srednje škole Zabok, okupila standardnu, iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok, u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Anja Kolarić, Vjekoslav Flegar, Romana Turk Tisanić i Tomislav Jadan, na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Također, nastavljena je vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

“Nadmašili sami sebe”

Na početku radionice, prije samog kuhanja, voditeljica radionica kuhanja Snježana Krpes djeci je predstavila poučnu i uzbudljivu priču o začinima, demonstrirajući, što u svježem obliku, što u suhom, više od dvadeset vrsta začina koje se od starih civilizacija do danas smatraju najzdravijim namirnicama na svijetu. Kako začini mogu učiniti jela zdravima i finima, u završnoj radionici kuhanja spremljena su jela za koja su se mališani izjasnili da ih često i rado svakodnevno jedu, ali ovog puta, naravno, u zdravijoj varijanti.
– Uz već nezaobilazan smoothie od kruške i naranče, za doručak su od domaće spremljenog kruha francuza napravili tople sendviče sa suhom rajčicom, našiljenim komadićima svježe tikvice, origanom, bosiljkom i klicama, uz čaj od suhe kadulje, koromača i svježe metvice. Za toplo predjelo napravljena je krem juha od gljiva, krumpira i brokule začinjena curryjem, mirisna tjestenina sa svježim bobom i mediteranskim začinima (ružmarin, majčina dušica), šarena španjolska paelja s povrćem, kurkumom i čilijem te raskošna cezar salata s kristalkom, matovilcem, prženim trakicama seitana i tostiranim kockicama kruha s preljevom od ulja, octa, aceta i začina. Za desert, napravljene su američke palačinke od polubijelog i heljdinog brašna s preljevom od jagoda, tamne čokolade i šlagom od kokosova mlijeka te osvježavajućem sorbetu od kivija i banane s listićima metvice, te smo i ovog puta nadmašili sami sebe – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Edukacija u Špičkovini

Na degustaciju su pozvani članovi Dječjeg foruma DND-a Zabok. Od aktivnosti u trećem ciklusu, planira se još vršnjačka edukacija u Područnoj školi Osnovne škole “Ksaver Šandor Gjalski” u Špičkovini. Završna prezentacija projekta bit će održana krajem kolovoza, kada će biti predstavljena nova kuharica s receptima iz ovih pet održanih radionica kuhanja, koja će približiti djeci i roditeljima koncept zdravog kuhanja i najzdravijih namirnica svijeta, s nadom da će se sve više djece i mladih okrenuti zdravim prehrambenim navikama i zdravim stilovima života.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba