Senzacionalni uspjeh poznatog znanstvenika iz Marije Bistrice dr. Ivana Đikića i njegovog tima

Otkriveni signalni putevi koji blokiraju infekciju salmonelom

Objavljeno: 09.05.2017. zagorjeinternational

Dr. sc. Ivan Đikić, poznati molekularni biolog, i njegov tim znanstvenika sa Sveučilišta Goethe objavili su novo otkriće. Kako piše Večernji list, njegov tim otkrio je nove signalne puteve koji blokiraju infekciju salmonelom, što je mogući temelj za nove terapije. Dr. Đikić posljednjih godinu dana bilježi vrijedne uspjehe. Najprije je krajem prošle godine u časopisu “Cell” objavljeno istraživanje za koje naš svjetski ugledni molekularni biolog tada kazao da je to njegovo dosad najveće otkriće. Radilo se o do tog trenutka nepoznatom mehanizmu kojim se koristi bakterija legionela kako bi preuzela kontrolu nad stanicama, što uzrokuje smrtonosne upale pluća kod pacijenata s oslabljenim imunitetom. To otkriće trebalo bi pomoći otkrivanju novih strategija za razvoj modernih lijekova, ponajprije onih za liječenje bakterijskih bolesti.

Projekt od 2,5 milijuna eura

Prije ravno mjesec dana, dr. Đikić dobio je 2,5 milijuna eura vrijedan projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za napredne istraživače, u sklopu kojeg će istraživati kako bakterijski toksini uzrokuju oštećenja stanica i tkiva, što naposljetku rezultira simptomima bolesti. Rijetkost je i na europskom nivou da jedan znanstvenik dva puta dobije ERC projekt. I sada je objavio svoje novo otkriće. Danas ne postoji niti jedan djelotvoran lijek koji se može dati djeci ili osobi zaraženoj salmonelom. Antibiotici su kontraindicirani kod većine akutnih upala jer mogu produžiti i pogoršati simptome, a oni se daju samo kod pojedinih slučajeva, primjerice, tijekom širenja bakterija u krvi, objašnjava u svojem priopćenju dr. Đikić. Salmonela je, nastavlja se, najčešći uzročnik gastroenteritisa ili upale probavnog trakta karakterizirana proljevima.

Godišnje obolijeva 200 milijuna ljudi

Od zaraze salmonelom obolijeva oko 200 milijuna pojedinaca godišnje. U manjem broju slučajeva salmonela se može proširiti u krv te dovesti do smrtnih slučajeva. Ljudi se zaraze salmonelom konzumiranjem zaražene hrane poput jaja, mesa te voća i povrća. I dr. Đikić sa svojim je znanstvenicima jako dobro upoznat s nekoliko nedavnih primjera u Hrvatskoj. Podsjetit ćemo na nedavne slučajeve povlačenja mesa iz nekoliko trgovačkih lanaca te nažalost i na smrt petogodišnjeg dječaka, uzrokovane salmonelom zaraženim jajima. Bakterijske infekcije predstavljaju globalnu prijetnju zbog velikog broja novih slučajeva zaraza te zbog širenje bakterijskih sojeva otpornih na antibiotike. Ujedinjeni narodi prošle su godine proglasili ovu pojavu globalnom zdravstvenom prijetnjom. Kako bi pronašli nove terapije protiv patoloških bakterija, znanstvenici pokušavaju razumjeti interakciju između patogena i ljudskih stanica. U radu dr. Đikića i njegovog tima, koji je danas objavljen u časopisu “Nature Microbiology”, znanstvenici su opisali nove signalne puteve koji blokiraju infekciju salmonelom.
– Kada salmonela uđe u epitelnu stanicu, obično živi skrivena unutar vakuole i luči specifične enzime koji su sposobni potaknuti širenje bakterija, uništavanje stanica crijeva i tako uzrokuje gastroenteritis – objašnjava dr. Đikić.
Ljudske stanice razvile su učinkovite obrambene mehanizme kako bi se zaustavila takva invazija bakterija, objašnjava se u priopćenju. Koristeći suvremene metode mikroskopije, prvi put su dr. Đikić i njegovi kolege dokazali da linearni lanci proteina ubikvitina predstavljaju signal koji potiče upalni odgovor stanice te smanjuje broj bakterija. Također, uspjeli su identificirati enzim otulin kao važan regulator tih procesa. Otulin je, naime, u mogućnosti zaustaviti tu signalizaciju, što je neophodno za preciznu kontrolu upalnog odgovora.
– Ovakva i slična interdisciplinarna istraživanja otvaraju nove mogućnosti za razvoj budućih lijekova koji će ciljano djelovati na patološke bakterije i njihove signalne puteve, ali neće ubijati zdrave bakterije u crijevu – istaknuo je Đikić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba