KRAPINA BOGATIJA ZA JOŠ JEDNU MANIFESTACIJU: U ČETVRTAK POČINJU “DANI LJUDEVITA GAJA I HRVATSKOG NARODNOG PREPORODA”

Originalni kostimi, “Gajev čaj”, otvorenje filatelističke izložbe i veliki koncert “Gaju u čast”

Objavljeno: 09.05.2017. Jelena Jazbec

Krapina, kako je mnogi nazivaju, grad povijesti i kulture, od ove je godine bogatija za još jednu manifestaciju – “Dane Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda”, koji će se održati od 11. do 14. svibnja. Program manifestacije predstavljen je u Muzeju Ljudevita Gaja, odnosno, u rodnoj kući ovog velikana hrvatske povijesti.

Muzej otvoren

– U četvrtak ćemo u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u 19 sati imati dodjelu nagrada za literarni natječaj “Gaj i njegovo doba”, na koji se javilo 17 učenika osnovnih škola i četiri učenice iz srednje škole, kojima ćemo uručiti nagrade, a u prigodnom programu nastupit će učenici Osnovne glazbene škole iz Krapine i naš novoosnovani zbor “Ilirčeki”. U Srednjoj školi Krapina održat će se radionice, kvizovi i ankete. Navečer će doći učenici srednje škole, koji će nam prezentirati svoje radionice, među kojima je najatraktivniji “Gajev čaj”, koji će nam pripremiti upravo srednjoškolci. U petak u Galeriji grada Krapine imamo otvorenje filatelističke izložbe na temu Gaja i njegovog doba, te grada Krapine, a u subotu će se održati koncert “Gaju u čast”. Taj koncert ćemo ponoviti i u nedjelju u Zagrebu. Muzej Ljudevita Gaja, odnosno, njegova rodna kuća, bit će otvorena za posjetitelje u danima održavanja manifestacije, i to od četvrtka do subote u vremenu od 17.30 do 20 sati, te u nedjelju od 16.30 do 19 sati – rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović.
Izložbu koja se otvara u petak u Galeriji grada Krapine, pobliže je predstavila Vesna Kunštek, kustosica Galerije.
– U petak u 19 sati bit će otvorena filatelistička izložba pod nazivom “Gaj i hrvatski narodni preporod”. Rađena je u suradnji s Filatelističkim društvom “Zaboky”, a bit će izložene marke i koverte izdane proteklih godina na temu Ljudevita Gaja i velikana hrvatskog narodnog preporoda. Bit će promoviran i prigodni žig s likom Ljudevita Gaja, koji će tijekom petka prigodno biti u upotrebi u pošti u Krapini – istaknula je.

Vrhunski glazbenici

Poseban doživljaj za sve ljubitelje klasične glazbe bit će koncert “Gaju u čast”, koji će u subotu u 20 sati biti izveden u krapinskoj Festivalskoj dvorani, s početkom u 20 sati, a sljedećeg dana i u Zagrebu.
– U ovom projektu sudjeluje ansambl Hrvatska komorna filharmonija, u smanjenom sastavu od osam glazbenika, koji su priredili glazbene brojeve za solističke nastupe i nastupe ansambla. Solisti će biti sopranistica Klasja Modrušan, mezzosopranistica Lea Bulić, i bariton Alen Ruško. Cijeli program u odori Ljudevita Gaja vodit će naš istaknuti umjetnik Adam Končić. Bit će tu i kolegica Lana Bradić, pijanistica s Muzičke akademije u Zagrebu. Odlučili smo koristiti i originalnu garderobu, kostime iz tog doba, za koje smo svi zajedno zahvalni Muzeju grada Zagreba, koji nam je dobrohotno to ustupio. Pozivam sve koji budu željeli, da dođu vidjeti nešto zaista lijepo, u subotu u 20 sati u Festivalskoj dvorani, te sljedećeg dana u Preporodnoj palači Narodnoga doma, koja je u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – istaknuo je Marijan Modrušan, predsjednik udruge “Hrvatska filharmonija” i suorganizator projekta “Gaju u čast”.
Pokrovitelj “Dana Ljudevita Gaja” je Grad Krapina, čiji je gradonačelnik Zoran Gregurović odmah prepoznao potencijal ove manifestacije.
– Ovogodišnji prvi “Dani Ljudevita Gaja” vezani su uz 145. obljetnicu smrti Ljudevita Gaja, koja je bila u travnju, samo se tada manifestacija nije mogla organizirati, s obzirom na to da se taman održavao Glumački festival u Krapini. Siguran sam da će manifestacija rasti iz godine u godinu, dopunjavati se novim sadržajima te da će kroz određeno vrijeme možda i poprimiti status kakav ima krapinski Festival – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba